Który serwer NAS wybrać?

Abishai

Nowy użytkownik
Noobie
11 Marzec 2014
4
0
1
49
QNAP
null
Ethernet
null
Witam wszystkich, mam nadzieje ze jeszcze nie znudzilo wam sie odpowiadac na pytania o to co kupic, bo z takim pytaniem wlasnie wyskakuje.

Moze aby rozjasnic sytuacje kilka slow o tym co mam i czego bym oczekiwal..

Nas ktory posiadam (S DS414) do tej pory sluzyl w zasadzie tylko jako duzy dysk na dane, w przewazajacej wiekszosci byly to (backupy) bibliotek z programow do obrobki foto, time machine, domowa chmura, serwer pocztowy, udostepniane byly z niego media (muzyka) oraz download station. Wiec jak widac, nie pracowal ciezko;)

Do tej pory pracowalem na macu pro gdzie w srodku siedzialo 4 dyski po 1Tb kazdy (nie liczac systemowego SSD) wiec na DS414 wrzucane byly juz zakonczone projekty do ktorych nie potrzebowalem wgladu "na zywo".
W chwili gdy potrzebowalem cos odkopac z zakonczonych projektow, kopiowalem potrzebna biblioteke na dysk w duzym macu.
Poniewaz nie tylko foto czlowiek zyje, czasem potrzebowalem odpalic windowsa (niektore specjalistyczne programy sa tylko na winde).
Poniewaz duzy mac idzie na sprzedaz a ja sam zamierzam sie przesiasc na macbooka, zmieniaja sie moje wymagania odnosnie NASa i nadeszla chwila kiedy trzeba sie przesiasc z S na Qnapa.
Czego potrzebuje:

1. Wirtualizacja - zeby nie trzeba bylo instalowac fizycznie innych systemow na macbooku. (raczej nie bede odpalal wiecej niz jeden system jednoczesnie ale dobrze by bylo aby to dzialalo w miare sprawnie - nie chodzi mi odpalanie gier, tylko specyficzne aplikacje).
Moje pytanie w tym temacie, czy jak mam odpalony system przez wirtualizacje to porty usb sa dostepne tak jak w normalnym kompie? Bo system systemem ale najczesciej musze jeszcze cos podpiac po usb.
Ja wiem teraz tym pytaniem pewnie rozbawilem wiekszosc czytajacych ale nie ukrywam ze z Qnapem i wirtualizacja jeszcze nie mialem doczynienia i dlatego takie lamerskie pytania, wiec prosze o wyrozumialosc.

2. Wystarczajacej wydajnosci aby serwerek dawal rade z tym z czym do tej pory dawal rade S oraz w przyszlosci chcialbym wykorzystac serwer jako domowe centrum rozrywki (via Plex albo cos podobnego).
Mozliwosc rozbudowy RAMu w razie gdyby zaszla taka potrzeba.
3. 6 zatok HDD
4. Najlepiej zeby siedzial Intel w srodku.

Z tego co widzialem w sieci i w rozsadnych widelkach cenowych widzi mi sie Qnap TS-651
No i teraz kolejne lamerskie pytanie,
Czy ten model da sobie rade z tym do czego go potrzebuje? Czy lepiej zainwestowac w TS-653 Pro a moze od razu isc po bandzie i kupic TS-670 Pro. Tylko czy to nie bedzie juz sprzetowy przerost formy nad trescia?

Wszelkie rady i sugestie bardzo mile widziane i z gory za nie dziekuje:)

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.