stop !
przemyśl co potrzebujesz i napisz
bo będziesz się mieszał z migracją danych
jakie masz dyski - rozmiar , czy raid etc
co chcesz na nich trzymac
Generalnie to chce mieć centrum multimedialne z danymi dostępnymi(ftp) najlepiej jakieś szyfrowane, plus jedna drukarka sieciowa plus przygotowanie jak już mam serwer żeby jedna stronę internetową z pocztą położyć , plus zrzutka z telefonów na clouda. Może jakieś kodi plus dostęp z każdego miejsca do danych moich i tyle. Nie musi się buckupować nie są to jakieś turbo dane, zresztą takie prywatne itp. mogę zawsze sobie backup robić na zewnętrzny dysk. Jakieś torrenty ściągane w tle na dysk żeby odciążyć lapa jak qnap i tak będzie włączony.
Co do dysków kupiłem 1x 8tb aby na niego zrzucić z 3tb wd, plus 3x 1tb jakieś tam seriale, moje doki, foty itp. teraz mi się nawet to nie mieści przy raid....
Po instalacji w qnap'ie nie mieszczą mi się rzeczy nawet na 1x 8tb wiec albo pójdę w raid x2 kieszenie po 8tb- gdzie w sumie już będę mial dane zabezpieczone przed awarią- co nie jest konieczne bo raczej dane są na bieżąco wymieniane i usuwane, albo na pełnej pojemności dwie kieszenie z danymi gdzie jakieś ważniejsze dokumenty i dane typu fotki i jakieś inne ważne pliki backupowane na zewnętrznym dysku 3tb.
prostu denerwowało mnie że chciałem coś obejrzeć a tu trzeba przepiąć dyski, albo do dziewczyny nie wziąłem tego co potrzeba...a tak będzie można wystreamować sobie film jaki się chce z biblioteki...
Tu się pojawia pytanie do Was koledzy, czy muszę jakieś szczególne pojemności uwzględnić przy takich pomysłach....
drugi dysk dzisiaj może będzie do odbioru...wcześniej czy później i tak się przyda...
Jak będzie dysk to zapytam kto konkretnie będzie mógł pomóc i już zainstalowałem na lapie ten teamViewer, zadzwonię na komórkę na głośnomówiącym teraz są rozmowy bez limitu i faktycznie można by to zrobić on line.
Póki co mam problem za małą pojemnością dysku- chcę mieć wreszcie wszystko w 1 miejscu, brakiem wyjścia poza sieć lokalną, oraz brakiem dźwięku w niektórych filmach -brak kodeka ac3, itd.