Udzielamy pomocy Kto skonfiguruje dysk QNAP za wynagrodzeniem? Częstochowa TS-253A

Dyskusja w 'Hydepark i związane z forum' rozpoczęta przez użytkownika gregon, 27 Grudzień 2017.

Ładowanie...
Tagi:
  1. gregon
    Offline

    gregon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Częstochowa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53A 100 GbE
    Witam,
    potrzebuje kogoś kto skonfiguruje dysk odpowiednio na QNAP za wynagrodzeniem? Częstochowa dzielnica Północ, model TS-253A.

    tel. 506 689 506
    --- Połączono posty, 28 Grudzień 2017, Data oryginalnego postu: 27 Grudzień 2017 ---
    W SUMIE TO TS-253A
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 728
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +1 081 / 29 / -12
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Przecież zdalnie też można .. ja ostatnio w Uk robiłem tak - TeamViewer i jazda :)
     
  3. gregon
    Offline

    gregon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Częstochowa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53A 100 GbE
    może być również zdalnie nie ma problemu :)
    --- Połączono posty, 28 Grudzień 2017, Data oryginalnego postu: 28 Grudzień 2017 ---
    ile byś sobie życzył itp. za takie ogarnięcie sprzętu...

    nie specjalnie wiem jak na priv tutaj napisać:/
     
  4. Artjablo
    Offline

    Artjablo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    60
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Myślę, że stawka powinna rozpoczynać się od 1 piwa ;)
     
  5. gregon
    Offline

    gregon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Częstochowa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53A 100 GbE
    nie ma problemu do stówki mogę piwek nabrać- zakupy mogą być na dowóz na miejsce:) lub przelew na konto:)
    jak będzie taniej też się nie obrażę oczywiście

    kwestia teraz tego typu że muszę dokupić drugi dysk 8tb bo jak instalowałem pierwszy dysk to mi się (z 8tb zrobiło 3tb-4,3 nie przydzielono; nie mogę wgrać jpga ze screenem jak u mnie wygląda ) chyba raid 1 zrobił, bo mam połowę zapełnioną i mi się świecie że prawie pełny, a dopiero 3tb wgrałem i teraz muszę drugi kopić żeby go sformatować bez raid'a na pełną pojemność i na nim położyć system, później zmigrować dane i na pierwszym nowy format też na pełną pojemność
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 728
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +1 081 / 29 / -12
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    stop !

    przemyśl co potrzebujesz i napisz
    bo będziesz się mieszał z migracją danych
    jakie masz dyski - rozmiar , czy raid etc
    co chcesz na nich trzymac
     
  7. gregon
    Offline

    gregon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Częstochowa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53A 100 GbE


    Generalnie to chce mieć centrum multimedialne z danymi dostępnymi(ftp) najlepiej jakieś szyfrowane, plus jedna drukarka sieciowa plus przygotowanie jak już mam serwer żeby jedna stronę internetową z pocztą położyć , plus zrzutka z telefonów na clouda. Może jakieś kodi plus dostęp z każdego miejsca do danych moich i tyle. Nie musi się buckupować nie są to jakieś turbo dane, zresztą takie prywatne itp. mogę zawsze sobie backup robić na zewnętrzny dysk. Jakieś torrenty ściągane w tle na dysk żeby odciążyć lapa jak qnap i tak będzie włączony.

    Co do dysków kupiłem 1x 8tb aby na niego zrzucić z 3tb wd, plus 3x 1tb jakieś tam seriale, moje doki, foty itp. teraz mi się nawet to nie mieści przy raid....

    Po instalacji w qnap'ie nie mieszczą mi się rzeczy nawet na 1x 8tb wiec albo pójdę w raid x2 kieszenie po 8tb- gdzie w sumie już będę mial dane zabezpieczone przed awarią- co nie jest konieczne bo raczej dane są na bieżąco wymieniane i usuwane, albo na pełnej pojemności dwie kieszenie z danymi gdzie jakieś ważniejsze dokumenty i dane typu fotki i jakieś inne ważne pliki backupowane na zewnętrznym dysku 3tb. :o prostu denerwowało mnie że chciałem coś obejrzeć a tu trzeba przepiąć dyski, albo do dziewczyny nie wziąłem tego co potrzeba...a tak będzie można wystreamować sobie film jaki się chce z biblioteki...


    Tu się pojawia pytanie do Was koledzy, czy muszę jakieś szczególne pojemności uwzględnić przy takich pomysłach....

    drugi dysk dzisiaj może będzie do odbioru...wcześniej czy później i tak się przyda...

    Jak będzie dysk to zapytam kto konkretnie będzie mógł pomóc i już zainstalowałem na lapie ten TeamViewer, zadzwonię na komórkę na głośnomówiącym teraz są rozmowy bez limitu i faktycznie można by to zrobić on line.

    Póki co mam problem za małą pojemnością dysku- chcę mieć wreszcie wszystko w 1 miejscu, brakiem wyjścia poza sieć lokalną, oraz brakiem dźwięku w niektórych filmach -brak kodeka ac3, itd.
    --- Połączono posty, 29 Grudzień 2017, Data oryginalnego postu: 29 Grudzień 2017 ---


    wydaje mi się że teraz :

    opcja 1. odbiorę dyski i skontaktuje się i oddam władzę w cudze ręce i skonfiguruje mi ktoś jak trzeba kieszeń nr 2 na fulla
    opcja 2. odbiorę dysk wepnę w qnap i sformatuje go na 100% pojemności i zgram co mam na tym aktualne dane plus dogram resztę, po tym jak wszystko będzie na kieszeni nr 2 od nowa sformatuje kieszeń nr 1 na 100% - i tu się pojawia pytanie czy robić wtedy na raid z kieszenią 2...

    czy znowu zgrywać na zwykle dyski te dane aby mieć zachowane, format kieszeni 1 i zrobić 2 kieszeń jako backup - kwestia czy na tych 8tb(7,23) mi starczy pojemności na clouda i jakieś inne bajery typu kodi i inne
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 728
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +1 081 / 29 / -12
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ja widzę dwie opcje:
    1. NAS bez RAIDa, każdy dysk sformatowany jak wolumen prosty (migawki potrzebne do czegoś ? poza tym zabierają miejsce ..), udzialy wg potrzeb , kopia danych na których nam zależy na dysk USB i w chmurę
    2. NAS z RAID, oba dyski w takim samym rozmiarze i j/w
     
  9. gregon
    Offline

    gregon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Częstochowa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53A 100 GbE
    dzięki, to póki co wiem co mam robić na 2 dni:)
    --- Połączono posty, 16 Styczeń 2018, Data oryginalnego postu: 29 Grudzień 2017 ---


    i jak tam Panie pigers może byś mi zdalnie ogarnął NAS, mam tego team viewera:) zgrałem wszystko na 2 kieszeń i ją wyjąłem więc można by podziałąć i ustawić all jak trzeba
    --- Połączono posty, 16 Styczeń 2018 ---
    ?
    --- Połączono posty, 16 Styczeń 2018 ---
    nie specjalnie wiem jak na priv zagadać ? Pigers:)
     
  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 728
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +1 081 / 29 / -12
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    niestety dopiero w przyszłym tygodniu :/

    PRV dostępny tylko dla kadry.
     
  11. gregon
    Offline

    gregon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Częstochowa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53A 100 GbE
    mmmmmm lipa trochę nie dasz rady dziś mi np. tego ogarnąć już bym się cieszył???
    --- Połączono posty, 16 Styczeń 2018, Data oryginalnego postu: 16 Styczeń 2018 ---
    a możesz zapytać na prv Silas może ma teraz czas...
    --- Połączono posty, 16 Styczeń 2018 ---
    bo jak Silas nie ma czasu-ochoty, to umówmy się na konkretny termin chciałbym żeby wreszcie chodziło wszystko jak trzeba....

    nic mnie bardziej nie wkurza jak rozgrzebane rzeczy, człowiek by sobie na plexie oglądał NARCOSA i na bieżni gubił kalorie:)


    szwagier by się ucieszył:) hehe nawet nie wiesz ile radochy spowodujesz:)
     
  12. _Floyd
    Online

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    852
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +63 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Jeśli ja to zrobiłem to każdy to zrobi bez potrzeby zdalnej instalacji.

    Akurat w Q, robi się to tak samo łatwo jak w S.
     
  13. gregon
    Offline

    gregon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Częstochowa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53A 100 GbE
    Powiem tak, jakbym zrobił to bym nie prosił o pomoc. Pewnie że bym to zrobił, za rok pewnie bym miał plexa zainstalowanego z pluginami, oraz Emberem co mi pobiera okładki itd. Póki co Plex zainstalowany, wgrana biblioteka-nie chce mi pobierać okładek. Poczytałem na forum że jest program do okładek Tinymedia menager, ale nie mam zmapowanego dysku w Windowsie więc nie mogę dać ścieżki lokalizacji żeby z automatu pobrało wiec tak na oko mam do pobrania jakieś 300 okładek...

    Wyczytałem że port plex na świat to 32400:)-jeszcze trzeba go przydzielić na routerze....

    Do tego problem z napisami polskimi z tego co wyczytałem problem leży w UTF8 yhy??.

    A gdzie tu jeszcze mówimy o odpaleniu plexa na tv u mojej narzeczonej- mnie musiałbym targać dysku przenośnego itp.

    Człowiek od mojego internetu pyta jakie ma mi porty pootwierać na tą stronkę, (chcę na moim Q postawić stronę na Wordpress z pocztą) bo mi chce zrobić stały adres publiczny a ja nie wiem czy czasem mnie nie obraża:) rozumiesz

    A gdzie jeszcze to FTP i VPN chmura... KODI, oraz pobieranie


    Nie znam się, chętnie się zapoznam ale z czasem jak mi NAS będzie sprawiał w między czasie frajdę a nie denerwował.
    --- Połączono posty, 19 Styczeń 2018, Data oryginalnego postu: 19 Styczeń 2018 ---
    wiesz ja mogę dodać te 200 okładek ręcznie tylko znając życie ktoś kto się zna zmapuje mi dysk z filmami co jest na Q, pobierze za pomocą tego programu okładki i będzie cacy w 5 minut a mi to zajmie małpiej roboty pół dnia.

    Oczywiście sobie robię to zrobię, ale w pół dnia człowiek biegły w Q ogarnie wszystko a ja za to mogę zapłacić bo zyskam czas i możliwość korzystania ze sprzętu.
     
  14. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 728
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +1 081 / 29 / -12
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Port plexa : 32400
    Port serwera WWW: odczytaj z konfiguracji w QNAPie
    upload_2018-1-19_9-21-39.

    bez publicznego adresu IP nic nie poszalajesz z plexem czy stroną WWW.
     

    Załączone pliki:

  15. gregon
    Offline

    gregon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Częstochowa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53A 100 GbE
    to jest dobry przykład chcecie mi pomóc, a do mnie mówicie jak do LABRADORA
    --- Połączono posty, 19 Styczeń 2018, Data oryginalnego postu: 19 Styczeń 2018 ---
    jeżeli rozumiem jak krowa na granicy to to zakreślono na czerwono mam podmienić na to 3400
    --- Połączono posty, 19 Styczeń 2018 ---
    jak chciałem podmienić jw. to że port jest zajęty dla innej usługi
    --- Połączono posty, 19 Styczeń 2018 ---
    No nic PIGERS jak możesz to na przyszły tydzień jak mówiłeś umówmy się na konfigurację zdalną, a napisz jakie porty ma mi pootwierać człek od internetu, bo mówi że mam publiczny adres stały tylko za routerem czy cokolwiek to znaczy i mam mu w mailu napisać jakie porty ma mi pootwierać??
    --- Połączono posty, 19 Styczeń 2018 ---
    i Panie Pigers na jaki konkretnie dzień się nastawić i jakie godziny?
    --- Połączono posty, 19 Styczeń 2018 ---
    upload_2018-1-19_9-45-23.
     
  16. _Floyd
    Online

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    852
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +63 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Klikasz tutaj:
    upload_2018-1-19_10-21-1.

    Potem tutaj:
    upload_2018-1-19_10-22-12.

    I dodajesz, cała praca.
     
  17. gregon
    Offline

    gregon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Częstochowa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 GbE
  18. _Floyd
    Online

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    852
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +63 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Tego się obawiałem po zdjęciu ze Twój Router, może nie mieć takiej funkcjonalności.

    Wiec trzeba wejść na Router i tam dodać nowe porty.
     
  19. gregon
    Offline

    gregon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Grudzień 2017
    Wiadomości:
    25
    Miejscowość:
    Częstochowa
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x53A 100 GbE
    co potrzebujesz żeby wejść na router, albo żebym ja wszedł i zrobił screena:)
     
  20. _Floyd
    Online

    _Floyd Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    852
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    14:27
    Oceny:
    +63 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Twoje IP to 172.22.198.XXX (swoją droga dziwna).

    Zapewne jak wpiszesz w przeglądarce 172.22.198.1 to będziesz próbował wejść na swój router.

    Chociaż po zdjęciu i adresacji sądzę ze Twoim dostawcą jest jakiś mały lokalny dostawca internetu kablowego, takie jak CISKO w Żyrardowie. Jeśli tak to z tego co pamiętam wiele zrobić nie można było i wszystko musiało się odbywać przez dostawcę internetu, lub za dopłatą.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.