Pomoc Kto skonfiguruje dysk QNAP za wynagrodzeniem? Częstochowa TS-253A

upload_2018-1-19_12-13-54.png

adres 172.22.x.x nie jest adresem publicznym - jesteś za NATem/maskaradą

wykup IP publiczne badz zmien dostawce

napisałem dostawcy aby nadał mi publiczne ip, zobaczymy jaki będzie odzew:)

na kiedy możemy się umówić na konfigurację:):)???
takie info dostałem od admina sieci

Witam.
Sytuacja przedstawia się następująco. Adres 172.22.x.x jest przydzielany przez router, który ma pan w mieszkaniu, natomiast do routera jest przypisany adres publiczny z puli 212.96.x.x. Mówiłem panu przez telefon, że na routerze trzeba przekierować porty żeby przychodzące połączenia mogły docierać do serwera qnap. W tym celu ja muszę znać adres MAC tego serwera i dostać informację które porty mam przekierować. Nie może pan zrobić tego sam. Jeśli chce pan się dowiedzieć jaki jest ten adres zewnętrzny to proszę w google wpisać ip info i pierwszy link wyświetli tą informację. Jeśli chce pan mieć bezpośrednio zewnętrzny adres na serwerze to musiałby pan zrezygnować z routera domowego ale podejrzewam, że chce pan mieć wi-fi i kilka urządzeń z dostępem do internetu a po to jest właśnie router.

w takim razie co dalej?

czyli dostawca zarządza routerem, spoko
to podaj im maca qnapa i niech sie dzieje :)

upload_2018-1-22_15-21-56.png

czyli podać ten adres ostatni, czy mam pisać jeszcze jakie porty itp. czy tylko ten adres mac?

Ten adres MAC i dodatkowo proponuje porty:
nazwa usługi Port NAS
Bash:
Sieć NAS 8080
Bezpieczna sieć NAS 443
Serwer FTP/FTPES 220,221
Serwer Telnet 13131
Serwer SSH/SFTP 222
Serwer WWW/Multimedia Station 80
Serwer Telnet 13131
Serwer SSH/SFTP 222
rTorrent 6009
MonitoriX 6007
aMule 4711
Plex 32400
WebTools 33400
WebTools HTTPS 33443
Kodi 8189
Kodi WebSocet 9090
Emby 8096
Sonarr 8989
PlexPy 8659
QCouchPotato 5050
PI ex Request 8625
Qapache 88
Nextcloud 45080
QCouchPotato 5050
PI ex Request 8625
Qapache 88
Nextcloud 45080
rTorrent-HTTPS 6008
Open-Exchange 8585

Oczywiście im mniej wystawisz na świat tym lepiej.

odpowiedź

Witam.
Trochę za dużo tych usług więc przekierowałem cały ruch przychodzący na ten serwer. Proszę sprawdzić czy jest OK.

Obawiam się że to mało bezpieczne rozwiązanie. Co prawda sam kiedyś z takiego korzystałem bo Vectra dawała modem i taki sobie router, więc DMZ (chyba tak to się nazywa) przeniosłem wszystko na mojego świętej pamięci S i niestety miałem dużo więcej prób wejścia niż w przypadku udostępnienia portów.

Nie wiem tylko jak to teraz będzie z odpaleniem aplikacji po portach?

heh admin mi focha strzelił:) w odpowiedzi że bardzo bym prosił jednak te porty pootwierać i zacytowałem powyżej...

cytuje:
Witam.
To nie lenistwo. Zacząłem przekierowywać po kolei ale okazało się, że router ma limit na 15 reguł i wyświetlił, że już kolejnej nie może dodać. Zawsze może pan zrezygnować z naszego routera i kupić sobie własny i ten pana ekspert może panu wszystko poustawiać. Te nasze i przez nas zarządzane routery pojawiły się właśnie dlatego, że klienci nie umieli sobie skonfigurować własnych i z myślą o takich klientach w ogóle się w to bawimy. Ogólnie jak ktoś chce mieć jakieś swoje ustawienia to wygodniej, żeby miał swój router. Spółdzielnia Nasza Praca wcale nie oferuje routerów wi-fi i pozostawia zakup i konfigurację klientom. Teraz co do przekierowania całego ruchu przychodzącego to zdaje się, że najpierw była mowa o przypisaniu zewnętrznego adresu IP do serwera qnap i cały ruch trafiałby tam wprost więc czym się różni obecna sytuacja. Nie wiem czy naprawdę ta korespondencja ma sens, lepiej niech pan sobie kupi własny router a nasz zwróci.

co w takim razie proponujecie?

tzn. posłuchać Pana tj. jaki konkretnie router mam kupić ?? ja sie nie znam kupie jakiś co mi znów będzie miał limit portów...

rozumiem że jak kupie router to będzie bardziej bezpiecznie i sam będę decydował co i jak?

I ktoś z forum mi wszystko wreszcie skonfiguruje?
czy np taki będzie dobry?
TP-Link Archer C1200 (1200Mb/s a/b/g/n/ac) USB DualBand - Routery - Sklep komputerowy - x-kom.pl
????
???
TP-Link Archer C7 (1750Mb/s a/b/g/n/ac) 2xUSB DualBand - Routery - Sklep komputerowy - x-kom.pl

??

30 regułek ? wątpię żeby Archer miał tyle

mikrotik da rade

admin pisze jeszcze.....
".Ja naprawdę uważam, że to dobry pomysł z tym własnym routerem. Te nasze routery są dość proste i tanie i mają w sumie tylko udostępniać internet na kilka urządzeń i nic ponadto. W przypadku zaawansowanych zastosowań nasi klienci na ogół kupują sobie własne trochę lepsze routery. Jest trochę ludzi, którzy mają na przykład monitoring lub właśnie jakieś serwery i potrzebują mieć dostęp do ustawień routera. Co do ustawień tego przekierowania w naszym routerze jest limit na 15 reguł a nie portów więc mogą to być też zakresy portów. W pana przypadku może to na przykład być zakres od 220 do 222 jako FPS, FTPS i SFTP. Można tak zrobić ale nich pan zdecyduje....

Może na początek przejrzyjmy te wszystkie reguły czy mi będą potrzebne, bo w sumie powstałą lista a może nie będę z nich wszystkich korzystał?
1. Sieć NAS 8080
2. Bezpieczna sieć NAS 443
3. Serwer FTP/FTPES 220,221 amin pisał że to można w 1 regule Serwer FAQ SSH/SFTP 222 // nie wiem czy tak można?czy nie spowoduje jakichś konfilktów
4. Serwer Telnet 13131
5. Serwer WWW/Multimedia Station 80
6. Serwer Telnet 13131
7. Serwer FAQ SSH/SFTP 222
8. WebTools 33400
9. WebTools HTTPS 33443

te reguły rozumiem potrzebne do strony wordpressy itp.

10. Plex 32400
12. PlexPy 8659
13. Pl ex Request 8625
te reguły do plexa :)

11. Emby 8096 okładki do plexa?
14. Nextcloud 45080 to do chmury?
15. MonitoriX 6007 ??????
16. Open-Exchange 8585 ???????
17. Qapache 88 ??????

telewizji internetowej nie muszę mieć coś jak kodi, plex mi chyba wystarczy, no chyba że kodi lepszy od plexa... a ma taką samą funkcjonalność a raczej nie ma w
plex aplikacje mam w tv a kodi nie mam więc
to może byśmy się zmieścili w tych 15 regułach? te ze znakami zapytania nie wiem do czego potrzebne ....

12. Kodi 8189
13. Kodi WebSocet 9090
rTorrent 6009- rozumiem że to jest do pobierania torrentów przez NAS

rTorrent-HTTPS 6008-- rozumiem że to jest do pobierania torrentów przez NAS
aMule 4711-- rozumiem że to jest do pobierania torrentów przez NAS
Sonarr 8989-to do pobierania kolejnych odcinków seriali
QCouchPotato 5050 ? pobieranie z automatu filmów
?

może w tą stronę - nie chodzi o oszczędności, bo mogę kupić router ale tak jak wspomniał kolega zamiast iść do przodu, z instalacją to

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. dysk zewnętrzny usb
  2. instalacja kodi
  3. Tenda