Robię dla zaspokojenia mojej duszy
Co do wydajności to masz rację, muszę to jutro przemyśleć i zaproponować zmianę oferty , tylko w tej cenie to będę mógł kupić serwerem na 4xhdd z podobnym, kontrolerem RAID dyski pewnie podzielę na 2x RAID 1, 2x1 + 2x1, system i dane i mieć chciałbym mieć pewność że wydajność będzie OK.
Czyli co Panowie ? Jakie jest podsumowanie ? Bo z każdą stroną zmieniane są wnioski i trochę się gubię. Na pierwszej stronie VS Qnapa nie nadaje się do niczego, na drugiej wirtualizacja ogólnie nie nadaje się do niczego a na trzeciej już jest bardzo dobrze.
Czy autor rozwiał swoje wątpliwości ? Czy są jeszcze jakieś
nie czytasz ze zrozumieniem ? Czy pogubiłeś się w tym wątku ?
To co na końcu pisałem że wydajność bardzo przyzwoita to ten sam system, ale bez zainstalowanych usług, goły system po instalacji, wgrałem wszystkie aktualizacje i nadal jest dobrze bez problemów.
Wniosek jest taki że coś podczas instalacji usług daje d...py i rozwala wydajność zapisu na maxa.
Jutro będę wgrywał kolejno usługi AD, DNS itd.
Nie myślałem że tyle zajmie mi dociekanie co jest nie tak.
Ciekawe czy problemem jest tylko zmiana na pracę domenową, ale by były jaja.
No i stało się, wszystko siadło jak tylko dałem mu się skonfigurować i po restarcie logowałem się już do domeny i tu już są problemy na tym testy zakończyłem.
Jutro oddaje to fajne poniekąd rozwiązanie !
Dzięki za wsparcie i cierpliwość.
Za motywacje również !!
Wrócę do problemu, bo nie będę mógł spać.
Zwracam się do Mariusza i nie tylko
Po za tym nie włączyłeś deduplikacji - może masz instalacje typu Storage lub Datacenter a w niej usługi typu hyper-v? Przeanalizuj działanie systemu. Zainstaluj Process Explorer.
Czy można jakoś wyjaśnić z jakiego powodu znikły statystyki dysku z Proces Explorer po zainstalowaniu z automatu roli serwera, zauważyłem że znikły staty dysku.
Aby zakończyć ten wątek dla informacji że problemy zaczynają się podczas instalacji roli Active Directory, już w trakcie można odczuć ze siadła wydajność.
Uważam ten wątek zakończony, nie chce mi się już dalej dochodzić i instalować każdą funkcjonalność z osobna, widziałem że wizard włączył funkcję serwera storage, ale bez tej funkcji to trochę bez sensu, ale czy ona miała wpływ to niech każdy sobie sprawdzi, ja rezygnuje z dalszych eksperymentów bo nie mam czasu.
Pozdrawiam i miłego dnia !!
Michał
Dla tych co dla ciekawości czytali ten post.
Wyeksportowałem WS2012r2 z którym były problemy na Xenserwer, trochę to trwało, ale się zaimportował i uruchomił bez problemu, problemów które były na QNAP Virtualization station nie ma, działa bez zastrzeżeń podczas zapisu.
To tyle wątek do zamknięcia !!
Pozdrawiam
Michał