Help MariaDB 10 - dostęp z zewnątrz

scanner

Nowy użytkownik
Noobie
Oct 3, 2024
4
0
1
48
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Cześć.
Próbuję dostać się do serwera MariaDB 10 zainstalowanego na QTS 5.1.8 (TS-451D2) z poziomu mojego laptopa (np. z PHStorma czy Terminala).
Zainstalowałem serwer z poziomu webGUI, mam dostęp do bazy z PHPMyAdmina oraz z poziomu SSH po zalogowaniu się do QNAPa.

Jednak jakakolwiek próba podłączenia się do serwera z "zewnątrz" skutkuje błędami socketu:

Dla PHPStorm:

DBMS: MariaDB (no ver.)
Case sensitivity: plain=mixed, delimited=exact
Socket fail to connect to host:address=(host=192.168.1.4)(port=3307)(type=primary). native connect() failed : No such file or directory.

Dla Terminala:

1727977882976.png

Próbowałem edytować plik /etc/config/my.cnf dodajac bind-port oraz skip-networking, ale ta konfiguracja chyba dotyczy albo jakiegoś mysqla, albo mariadb5 - widże tam port 3306 anie 3307.

Jak mogę dostać się do tej bazy spoza samego NAS'a?

Postepowałem zgodnie z tymi krokami. Z poziomu interfejsów samego urządzenia mam dostępy do bazy, wszystko działa.
Problemy zaczynają się, gdy próbuję się skomunikować z bazą spoza środowiska QNAPa - link, który mi podrzuciłeś tego niestety nie rozwiązuje.

Masz na QNapie firewall włączony?
Może coś z tego zadziała: link

Gdziekolwiek bym nie zaglądał, nic nie wskazyuwało na zablokowane porty.
Spróbowałem innego podejścia - MySQL w Dokerze i... wszystko ruszyło natychmiast.

Niemniej - dzięki za pomoc.

Nie będę twierdził, że czegoś nie przegapiłem - od roku, odkąd posioadam QNAP służył mi tylko za dysk, i pewno gdyby któś mądrejszy w temacie ode mnie, sprawdził konfigi, to jakiegoś jednego checkboxa by przełączył :)
Fakt - że MySQL chodzi na 33711, nie na 3306 - ale nie umiałe,m się nigdzie doklikać, żeby odblokowąc port, albo choćby sprawdzić, czy jest zablokowany. 33711 bez żadnej konfiguracji dodatkowej od razu się pokazał jako dostepny.

A ten user, którym się próbujesz łączyć do tej bazy ma prawa łączenia się z innych hostów niż tylko localhost ?

Users search this thread by keywords

1. Mariadb
  2. mysql
  3. bazy sql
  4. dysk ssd
  5. port vpn
  6. von port