mil3k

Entry Technician
Q Associate
21 Grudzień 2010
37
3
8
QNAP
TS-419P+
Ethernet
null
Witam i o pomoc uprzejmie pytam.

Jakiś czas temu zainstalowałem couch potato, sickrage i sabnzbd na NASie. Po kilku dniach zabawy doszedłem do wniosku, że jednak mój TS-419P+ nie da rady podołać tym zadaniom. Procek pracował niemal non stop na 100% i QNAP reagował bardzo powoli.
Postanowiłem zatem przetestować jedną z walającą się po biurku malinek, czterordzeniową RPi2 i zastosować ją jako serwer SabNZBD, CP i SR, a QNAPa jako magazyn, do którego CP i SR będą przenosiły posortowane multimedia. Początkowo chciałem aby SabNZB też korzystał z NASa ale znalazłem za grosze duży pendrive i zrezygnowałem z tego pomysłu. Poco dodatkowo generować ruch na i tak wolnej sieciówce.

Próbuję zamontować za pomocą nfs katalog z QNAPa do RPi

Proszę, Zaloguj lub Załóż konto aby zobaczyć zablokowaną zawartość!

Próbowałem też takim poleceniem:

Za każdym razem ten sam komunikat:

Jakim poleceniem mogę sprawdzić co jest przyczyną tego komunikatu.

Qnap ip 192.168.0.17
RPi ip 192.168.0.20

Na QNAPie jest stworzony user pi, któremu ręcznie zmieniłem w pliku /etc/passwd UID i GID na 1000:1000, początkowo było 511:100

Mój plik exports z QNAP

Dodam, że mogę połączyć się za pomocą SSH pomiędzy wszystkimi komputerami QNAP/RPI/Windows w każdym kierunku. Na QNAPie udało mi się zamontować udział z windowsa bez żadnych problemów. Mogę też za pomocą MC i ssh połaczyć się RPi i przeglądać na niej katalogi.

Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.0 Build 20160311
Model serwera: QNAP TS-419P+

Załączyłem exports na końcu postu. najważniejsza jest linia z katalogiem sshtest, bo tego katalogu używam do testowania. Jak dam radę go zamontować w RPi to zabiorę się za permanentne zamontowanie właściwych katalogów.

QNAP:
upload_2016-5-30_21-27-19.png

upload_2016-5-30_21-27-45.png

upload_2016-5-30_21-28-9.png

APPLY - voila !

Ubuntu:
upload_2016-5-30_21-26-44.png

upload_2016-5-30_21-29-3.png

RW działa :)

Nie wiem co tam QTS 4.2 namieszał w swoich bebechach, ale wyłączyłem nfs i włączyłem ponownie. Zrobiłem restart NASa i coś udało mi się zamontować. Jeszcze nie wiem czy właściwy katalog ale coś zamontowałem.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. 419P