Udzielamy pomocy MSSQL doker - użycie pamięci RAM

Discussion in 'Kontenery Docker i LXC' started by CrazyMario, Jan 5, 2021.

Loading...
Tags:
  1. CrazyMario
    Offline

    CrazyMario Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jul 5, 2018
    Messages:
    35
    Local Time:
    2:56 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    Hej,
    Na TS-253D-8G mam postawionego MSSQL w kontenerze - tylko z jedną bazą danych.
    W porównaniu z innymi serwerami, ten jeden ma nad wyraz duże zużycie ramu - bo aż 4,6GB na ten jeden proces (sqlservr) .
    Na bazie danych (wielkość około 1,2GB) pracują zazwyczaj tylko 1-2 osoby. Baza chodzi na co dzień z Subiektem GT.
    Na 4 innych serwerach, na których stoją podobne konfiguracje na starszym sprzęcie TS-251+8G - proces sqlservr "zabiera" tylko około 1-1,5 GB Ram'u.
    W jaki sposób można rozkminić aż tak wysoki "pobór" ?
     
  2. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,952
    Local Time:
    2:56 AM
    Ratings:
    +1,679 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    a) baza dostaje takie obciążenie ?
    b) kompaktujesz czasem bazę ?
    c) raporty SQLa przejrzane ?
    d) profiler SQL ?

    @jerry1333@jerry1333 - jakieś inne tipy ?
     
  3. CrazyMario
    Offline

    CrazyMario Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Jul 5, 2018
    Messages:
    35
    Local Time:
    2:56 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
    a. Nie
    b. Tak, średnio raz w miesiącu
    c. Jedyne co dziwne to 25 active connection przy jednym włączonym kompie i uruchomionym subiekcie. Załącznik
    d. jeszcze nie

    W jaki sposób można sprawdzić co to za połączenia ?
     

    Attached Files:

  4. Spooky
    Offline

    Spooky Network Architect Q's Professional

    Joined:
    Jul 11, 2018
    Messages:
    518
    Local Time:
    2:56 AM
    Ratings:
    +213 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Wykonaj zapytanie.
    Code (Text):
    1. sp_who2 'ACTIVE'
     
  5. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    105
    Local Time:
    2:56 AM
    Ratings:
    +50 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Jaka wersja MSSQL-a? Czy na "starszych" sprzętach sql też jest w dockerze odpalanym z takiego samego polecenia?
    Czy duże użycie ramu zmienia jakość pracy na bazie?

    Możesz spróbować zmienić limit pamięci dla MSSQL-a:
    Code (Text):
    1. -e 'MSSQL_MEMORY_LIMIT_MB=4096' --memory="4096m"
    zmienić na
    Code (Text):
    1. -e 'MSSQL_MEMORY_LIMIT_MB=2048' --memory="2048m"
    I sprawdzić wydajność bazy / programu z takim configiem, ale to nie jest rozwiązanie problemu.

    Ew. wrzuć jeszcze komendę jak uruchamiałeś kontener.

    Może Activity monitor z SSMS coś podpowie?
    Zrzut ekranu 2021-01-05 192650.