NAS do domu - kilka prostych pytań na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi

Khedron

Passing Basics
Beginner
5 Grudzień 2022
7
2
3
51
QNAP
null
Ethernet
null
Cześć . Od dawna zastanawiam się nad kupnem serwera nas do domu. Chciałbym któryś z modeli QNAP, ale nigdzie nie mogę dostać odpowiedzi na kilka pytań.
W domu mam fatalną sieć bezprzewodową z Plusa, ale niestety u nas na wsi inne są niedostępne. Za to połączenie wewnątrz jest realizowane przez system mesh Tenda MW12. W domu jest pięć takich punktów dostępu. Korzystają z nich różne urządzenia, od tabletów przez pralkę aż po telewizory.
Szukam serwera, który da się podłączyć do sieci mesh, tak żeby był dostępny zarówno w domu jak i z urządzeń zewnętrznych gdzieś w świecie.
Czy NAS mogę podłączyć do dowolnego routera mesh w sieci ? Zależy mi na tym, bo wówczas mogę umieścić go w kotłowni i zupełnie nie myśleć o hałasie.
Czy pliki przechowywane na NAS będą widoczne w całej sieci i dostępne bezprzewodowo nie tylko dla komputerów, telefonów i tabletów, ale przede wszystkim dla telewizorów ? U mnie to podstawowa sprawa, mam dużą kolekcję zrzuconych na dyski filmów z których chciałbym móc korzystać w każdym pokoju.
Czy podłączony do NAS przez USB dysk zewnętrzny, będzie widoczny w sieci tak jak dyski wewnętrzne i będzie można w pełni korzystać z umieszczonych na nim danych ?
Jeśli wszystko by było potwierdzone , to który z modeli polecacie 231K czy 251D-2G ?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. ts-253d
  2. KODI
  3. 251d
  4. Qnap TS-231K
  5. TS-251D
  6. 253D
  7. Wifi
  8. QNAP TS-251D
  9. Szukam
  10. dysk zewnętrzny usb
  11. zadania w tle
  12. udział
  13. ts-253d ram
  14. bezprzewodowa
  15. dysk zewnętrzny
  16. dysk na system i aplikacje
  17. https://forum.qnap.net.pl/threads/nas-do-domu-kilka-prostych-pyta%C5%84-na-kt%C3%B3re-nigdzie-nie-mog%C4%99-znale%C5%BA%C4%87-odpowiedzi.39865/
  18. emby
  19. Tizen
  20. `qnap instalacje