Pomoc NetBak PC Agent - Nie można zainicjować spisu.

lahcim

Nowy użytkownik
Noobie
6 Styczeń 2017
3
0
1
45
Wrocław
QNAP
TS-x53
Ethernet
1 GbE
Mam problem z NetBak PC Agent - po odnalezieniu serwera i zalogowaniu, chwilę pracuje i kończy komunikatem "Nie można zainicjować spisu. Zapora komputera może blokować porty TCP 11172 i 11173."
Porty odblokowane w Zapora Windows Defender.
Co mogę z tym zrobić aby działało?

Załączniki

• Qnap porty.jpg
    Qnap porty.jpg
    59 KB · Wyświetleń: 45
  • Qnap tworzenie.jpg
    Qnap tworzenie.jpg
    65,3 KB · Wyświetleń: 47
Dodałem porty 11172 ni 111173 ale nie pomogło. Bez zmian.
Połączono posty:

a na NASie nie masz qFirewalla? jak tam - tam też odblokuj te porty.
Pojawia się jeszcze coś takiego w powiadomieniach ... Error code: -879

Załączniki

• Qnap QuFirewall.jpg
    Qnap QuFirewall.jpg
    74,2 KB · Wyświetleń: 41
  • Qnap QuFirewall komunikat.jpg
    Qnap QuFirewall komunikat.jpg
    23,2 KB · Wyświetleń: 33
Wg mnie spieprzyli coś w najnowszej wersji klienta 1.2 albo w NAS 5.2.2. Mam to samo, kiedy wcześniej (3-4 dni temu) działało. Po upgrade same błędy :/
Połączono posty:

Wg mnie spieprzyli coś w najnowszej wersji klienta 1.2 albo w NAS 5.2.2. Mam to samo, kiedy wcześniej (3-4 dni temu) działało. Po upgrade same błędy :/
a dokładnie podczas próby tworzenia zadania, co bym nie robił, ten sam komunikat:

1733847539887.png

Dopadło też i mnie. brak możliwości stosu. Pusta lista zadań w poprzedniej wersji NetBack PC Agent. Sygnalizacja nowej wersji 1,2. Zainstalowana. Dalej kłopoty. Zauważyłem iż plan wskazywany inny niż plan niż na serwerze

Potwierdzam, u mnie również jest teraz ok po zainstalowaniu wersji 1.2.1.
Obserwuję jeszcze u siebie problem związany z korzystaniem z adaptera usb-c -> ethernet 2.5G (Ugreen). Podczas wykonywania backupu w różnych momentach potrafi się zawiesić transmisja w NetBacku i kręci, kręci, kręci. Niby wykonuje backup, ale żadne pakiety nie lecą do Qnapa. Łączność ze światem jest normalna, tylko NetBack coś fisijuje. Na wbudowanym porcie etherent 1G nie ma tego problemu, tylko wiadomo - wolniej to leci. Spotkał się ktoś z taką przypadłością?
Połączono posty:

Jeszcze jedno spostrzeżenie po zainstalowaniu wersji 1.2.1 - żeby utworzyć dysk rozruchowy USB trzeba fizycznie podłączyć pendrive. Poprzednio można było wygenerować obraz .iso, co wg mnie było lepszym rozwiązaniem. Mogli by zrobić opcję do wyboru chociaż :/

W zeszłym tygodniu po aktualizacjach HDP i agenta byłem już na etapie egzorcyzmów i stawiania NAS od zera. Ucierpiała tylko wątroba.
Coś mnie dziś tknęło i znalazłem agenta w wersji QNAPNetBakPCAgent-1.2.1.629.exe. Potem ten wątek.
Cud UrwałNać !!! Działa!!!

Liczę, że teraz agent nie będzie tracił poświadczeń (zgodnie z rel notest). Jeżeli tak, można będzie myśleć o instalacji na stacjach użytkowników.

Spostrzeżenia z etapu walki ze skopaną wersją agenta.
Odinstalowanie apki w WIN nie usuwało serwisu "Bareos File Backup Service'
Gdzieś na dysku/rejestrach pozostaje konfiguracja agenta (appdata była czyszczona ręcznie; rejestr nie)
Prawdopodobnie dla tego, że instalowany jest powershell a nie msi

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. NetBak PC Agent
  2. netbak
  3. sms
  4. hyper data