Help Nic nie działa stabilnie

mehegroth

Entry Technician
Q Associate
Jan 30, 2019
36
1
8
34
QNAP
TS-x31P
Ethernet
null
Witam,
posiadam serwer już z 2 lata i przez cały ten okres są z nim tylko problemy co chwilę coś się wysypuje i nie idzie się do niego dostać po czym zmienia zdanie i działa... Mam wrażenie, że całe to oprogramowanie to jest jak by na kolanie robione...
Niby proste kreatory bez specjalistycznej wiedzy miały dawać możliwość korzystania z tego bez zbędnego zagłębiania się a tym czasem tu NIC nie działa.

Nie mam dostępu do routera - tak więc porty są przekierowane przez UPnP chociaż dla pewności zgłaszałem też do operatora by ręcznie je dodał i to zrobił. Nadmienię, że jeszcze wczoraj qsync działał a dzisiaj już nie działa...
Ciągle status łączenie i nie jest to pierwszy raz gdy się tak to sypie mniej więcej raz w miesiącu to gówno pada tak dla zasady.

Nie wiem już co mam więcej zrobić by to stabilnie chodziło.
Serwer ma tylko 1 proste zadanie działać jako prywatna chmura ot to tyle, ale jak widać chyba zbyt wiele się oczekuje.

w załączniku efekty braku działania

Proszę o pomoc bo już nie daje rady serwer + dyski 1.5k zł wyrzucone w błoto to prosta rzecz przerasta to urządzenie...

Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.2.1320 Build 2020/05/29
Model serwera: QNAP TS-231P
 

Attachments

  • Qsync.JPG
    Qsync.JPG
    13.5 KB · Views: 80
  • porty.JPG
    porty.JPG
    81.2 KB · Views: 79
  • qsync_łączenie.JPG
    qsync_łączenie.JPG
    24 KB · Views: 70
  • łącznośc przez interne.JPG
    łącznośc przez interne.JPG
    154.3 KB · Views: 86
Cześć,
co wystawiasz na zewnątrz?
Pod tym adresem zgłasza się
upload_2020-7-2_11-5-1.png
 
szklana kula mi się stłukła - co chodzi ?
wypłakałeś że auto ci nie działa jak chcesz , ale nie powiedziałeś nic co z nim robiłeś.

Ustawiasz UPnP gdzie masz nad nim małą kontrolę albo ręczne przekierowanie portów - oba na raz = kłopoty !
czy qnap ma statyczny adres IP ? bądź dzierżawę ustawioną ?
 
właśnie tego nie rozumiem dlaczego tak się dzieje, kiedy pod tym adresem była strona index.php a teraz nie wiedzieć dlaczego jest to strona logowania routera??? zabrzmi to banalnie, ale samo się tak zrobiło :)
 
szklana kula mi się stłukła - co chodzi ?
wypłakałeś że auto ci nie działa jak chcesz , ale nie powiedziałeś nic co z nim robiłeś.

Ustawiasz UPnP gdzie masz nad nim małą kontrolę albo ręczne przekierowanie portów - oba na raz = kłopoty !
czy qnap ma statyczny adres IP ? bądź dzierżawę ustawioną ?

Tak jest statyczny 194.116.xxx.xxx - nie wiem ile znaków podawać by się nie odkrywać za bardzo - to tak dla bezpieczeństwa?
 
tak na przyszłość - już zdradziłeś swój ip
wystarczy pingnąć lukaszyk.myqnapcloud.com
 

Attachments

  • upload_2020-7-2_11-11-25.png
    upload_2020-7-2_11-11-25.png
    4.5 KB · Views: 73
No to trudno jak już poszło w Świat nic nie zrobię. Ale to chętnie poznam rozwiązanie jak przestać się irytować tym, że nie działa :(
 
tak jak napisał @NoBloodyIdea zacząłbym od wyłączenia upnp i ustawienia tego ręcznie, bo w tej chwili przekierowanie nie działa.
No i nie napisałeś co chcesz wystawić na świat - dostęp przez www?
 
tak jak napisał @NoBloodyIdea zacząłbym od wyłączenia upnp i ustawienia tego ręcznie, bo w tej chwili przekierowanie nie działa.
No i nie napisałeś co chcesz wystawić na świat - dostęp przez www?

I dlaczego UPnP nie działa? Mam tą funkcję zaniechać całkowicie? Tak jak wspomniałem jest problem z ręcznym przekierowaniem gdyż operator nie daje dostępu do routera (proszę nie pytać dlaczego, takie zasady) wcześniej prosili o podanie co ma być przekierowane i ustawiali to.

Tak dostęp przez www - proszę jak to zrobić?
 
Wyłącz upup w qnapie i tp-linku.
Pisałeś, że zgłaszałeś coś do operatora - co konkretnie?
Ustawiasz wtedy tylko w routerze przekierowanie portu i powinno działać.
dyn dns zapewnia qnap i to widzę, że działa
Jeśli masz publiczne statyczne ip to możesz się wbijać po adresie.
Jednak warunek konieczny to poprawne przekierowanie portów.
 
Wyłącz upup w qnapie i tp-linku.
Pisałeś, że zgłaszałeś coś do operatora - co konkretnie?
Ustawiasz wtedy tylko w routerze przekierowanie portu i powinno działać.
dyn dns zapewnia qnap i to widzę, że działa
Jeśli masz publiczne statyczne ip to możesz się wbijać po adresie.
Jednak warunek konieczny to poprawne przekierowanie portów.

Było to zgłoszone w takie formie, "proszę przekierować porty według załączonego obrazku"
również tu załączam obrazek.
Coś zrobiłem źle w tej kwestii?
Teraz jak na szybko, tylko po stronie QNAP wyłączyłem UPnP to efekt jak w załączniku
Czyli musiałbym teraz do operatora wysłać informację o przekierowanie tych 4 portów? które obecnie zwracają błąd?
 

Attachments

  • przekierowanie.JPG
    przekierowanie.JPG
    21.1 KB · Views: 68
  • porty v1.JPG
    porty v1.JPG
    32.7 KB · Views: 68
do przekierowania portów potrzebne są 3 informacje:
port zewnetrzny , port wewnetrzny , IP wewnątrz sieci
na screenie widze porty ?
 
do przekierowania portów potrzebne są 3 informacje:
port zewnetrzny , port wewnetrzny , IP wewnątrz sieci
na screenie widze porty ?

IP wewnątrz jest znane jak już ktoś wszedł do routera to po nazwie wiedział do jakiego urządzenia to jest (tak sądzę)
a to te porty co podałem (co QNAP pokazuej) to są wew czy zew? i skąd w takim razie określić te drugie?
 
Nie chcę być złośliwy - ale tu potrzeba specjalisty od TP-LINK XD

Tak na serio, w menu routera powinno być coś takiego jak przekierowanie.
Jako wewnętrzny podajesz ip qnapa lokalny np 192.168.1.xx:443 na zewnętrzny 194.116.x.x:443 i powinno działać
według symulatora tp=linka to powinno być tu:
upload_2020-7-2_11-39-53.png
 
Dziękuję za cierpliwość napiszę raz jeszcze do operatora zobaczę co uda się zdziałać.
Jednak cały czas nie rozumiem dlaczego ta usługa UPnP jest przez Was tak na nie? Sama usługa w sobie źle działa? Czy ma ona mniejszą wagę i jak coś było ustawione ręcznie to nie nadpisuje tego?
Dlaczego w QNAP pokazuje, że porty rozpoznało i wysyła konfigurację a mimo, to nie działa?
 
A kogo masz za operatora?
Może wystarczy, że sam przekierujesz porty i będzie wszystko ok?
upnp jest moim zdaniem zbyt nieprzewidywalne i niejako powinno otworzyć te porty, jakie żąda host, ale nie zawsze to działa. Wiem, że rejestratory monitoringu też mają z tym problem. Ustawienie statyczne to "stara szkoła" - działa zawsze tak, jak admin ustawi.
 
  • Like
Reactions: Silas Mariusz
A kogo masz za operatora?
Może wystarczy, że sam przekierujesz porty i będzie wszystko ok?
upnp jest moim zdaniem zbyt nieprzewidywalne i niejako powinno otworzyć te porty, jakie żąda host, ale nie zawsze to działa. Wiem, że rejestratory monitoringu też mają z tym problem. Ustawienie statyczne to "stara szkoła" - działa zawsze tak, jak admin ustawi.

Operator jest lokalny nazwa pewnie nie wiele tu pomoże a co za tym idzie nie będę reklamy robił, albo anty-reklamy.
Samemu nie mogę z braku dostępu do routera, nie chcą podać do routera hasła(chociaż właśnie będę starała się raz jeszcze taką prośbę wystosować)
Jak nie otrzymam hasła, to poproszę ich raz jeszcze o przekierowanie i będę monitował sytuacje.
Jeszcze jednak kwestia, jak to jest z tym qsync - teraz mam UPnP wyłączone, a uwaga mimo iż mój pierwszy post głównie tyczył się właśnie tego, że ta funkcja nie działa - teraz się połączył. Po czym mam poznać, co jest nie tak? Jak widnieje ciągły status łączenie bez żadnej informacji zwrotnej, wcześniej sądziłem, że to właśnie kwestia portów ale jak się okazuje to dwie zupełnie różne sprawy.
 

Attachments

  • Qsync_OK.JPG
    Qsync_OK.JPG
    18 KB · Views: 71
ok, rozumiem
podaj do operatora w takim razie, żeby przekierowali port 443 z adresu 192.168.x.x(wewnętrzny qnap) na 194.116.x.x
Jeśli tego portu się nie da (bo stracą dostęp do routera) to niech przekierują inny (albo niech zmienią port w tp-linku ;) ) A na qnapie sobie ustawisz sobie inny port jako www)
Taką mam koncepcję - ale jak zwykle niech się wypowie ktoś mądrzejszy jeśli się mylę.
tego qsynca z czym masz połączone? W sieci lokalnej nie będzie żadnego problemu, ale na zewnątrz nie mam pojęcia jaki port jest potrzebny dla niego.
Znalazłem:
Forward the system port of the NAS (default: 8080) on your router for HTTP connection.
To use HTTPS connection, forward the port for secure connection (default: 443).

Czyli 443 wystarczy
 
bo UPNP jest niebezpieczne, każdy program/urządzenie w Twojej sieci moze nim zarządzać - a Ty nawet o tym nie będziesz wiedział

port wewnętrzny to port usługi na qnapie
port zewn - to port na którym chcesz w/w usługę mieć
przeważnie są takie same (bo masz tplinka i on miewa opory z "nieprostymi" przekierowaniami)

więc przykładowo, dla portu HTTP (czyli port 80, google it!) masz takie informacje:
IP 192.168.1.13 port zewn 80 , port wew 80

dalej nie wiem czy Twój qnap ma statyczny adres ip ..