Rozwiązany Nie mogę połączyć się z moim Qnapem w sieci lokalnej

Discussion in 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' started by dj.johan, Apr 2, 2021.

Loading...
Tags:
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. dj.johan
    Offline

    dj.johan Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 16, 2016
    Messages:
    9
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +0 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Witam. Od wczoraj walczę z moim Qnapem. Nie mogę zalogować się do niego przez przeglądarkę w sieci lokalnej. Serwer ma stały IP. Próbowałem z innym routerem i to samo. Qfinder go wykrywa ale nie może się z nim połączyć. Aplikacje mobilne działają prawidłowo. Przez qnapcloud mogę też normalnie się na niego zalogować. Mam również Transmission zainstalowanego i do niego się nie mogę dostać z wewnętrznej sieci jak i z zewnątrz. Wygląda mi to na jakąś usterkę serwera www. ale nie znam się na tyle dobrze żeby to jednoznacznie stwierdzić. Robiłem mu reset z przycisku na obudowie. Pomogło na jakieś 15 minut po czym znowu nie miałem do niego dostępu. Aha, jak wpisuje adres IP serwera w przeglądarce to pojawia się niebieskie tło po czym po jakimś czasie myślenia wyskakuje błąd wczytywania strony. Gdy podłącze się lapkiem bezpośrednio pod drugi port Qnapa to mogę się zalogować ale przesył danych jest dożo wolniejszy - nie ma znaczenia pod który port się podepnę, obydwa działają identycznie. Jak go pinguje w konsoli to 100% strat. Próbowałem na dwóch laptopach telefonie i tablecie i na wszystkich urządzeniach sprawa ma się identycznie. Przez koronawirusa nie było mnie w pl od 8 miesięcy wiec nie mogę dokładnie powiedzieć od kiedy się tak dzieje ale wydaje mi się ze już dłuższy czas bo kiedyś chciałem się zalogować po IP z Niemiec i nie mogłem. Udało mi się tylko przez qnapcloud. Co do Transmission to działało wszystko do wczoraj no a wczoraj przestało. Transmission połączenie z trackerem ma bo widzę sedowane pozycje ale nie mogę się do niego dostać po www. Dziwi mnie że po resecie na obudowie mam do niego przez chwile dostęp. a łącząc go bezposrednio kablem z lapkiem zawsze.
    Proszę o jakieś podpowiedzi bo mi się już pomysły wyczerpały.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.2 Build 20210302
    Model serwera: QNAP TS-251
     
  2. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Czy masz zainstalowanego QuFirewall?
     
  3. dj.johan
    Offline

    dj.johan Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 16, 2016
    Messages:
    9
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +0 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Nie nie mam. w załączniku screen z wszystkimi apkami zainstalowanymi na serwerze. Na drugim screenie zaś komunikat jaki właśnie dostałem logując się do qnapa. jak masz chwile to mogę udostępnić team viewiera. będzie szybciej.
     

    Attached Files:

    • qnap2.
      qnap2.png
      File size:
      364.8 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      588db3b8e95240f1876296333182bad8
    • qnap1.
      qnap1.png
      File size:
      398.7 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      11b04d7e4b11ba4ba040c7fef1598a60
  4. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Ok, zapodaj na publicznym, bo nie możemy PW przesyłać, mam dosłownie kilka minut.
    --- Połączono posty, Apr 2, 2021, Data oryginalnego postu: Apr 2, 2021 ---
    Done, pozdro.
     
  5. dj.johan
    Offline

    dj.johan Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 16, 2016
    Messages:
    9
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +0 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    niestety juz nie dziala
     
  6. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    szybko poszło :) daj jescze raz teamke
     
  7. dj.johan
    Offline

    dj.johan Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 16, 2016
    Messages:
    9
    Local Time:
    11:53 AM
    Ratings:
    +0 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Witam wszystkich ponownie.

    Przede wszystkim wielkie podziękowanie dla daniel_t za poświęcony czas i próbę naprawienia usterki.
    Niestety każdorazowa zmiana ustawień pomagała tylko na kilka minut po czym problem powracał. Ostatecznie pomogła ponowna inicjacja całego systemu wraz z formatowaniem dysków. Od tego momentu (3 tygodnie) wszystko działa poprawnie.

    Decyzje o zamknięciu tematu zostawiam dla moderatorów. Być może ktoś będzie miał podobny problem w przyszłości - oby nie...
     
Thread Status:
Not open for further replies.