BigMarBar

Entry Technician
Q Associate
2 Czerwiec 2014
30
7
8
46
QNAP
TS-x20/TS-x21
Ethernet
1 GbE
Kłopotów z QNAPEM ciąg dalszy :(

Problem 1.
Zainstalowałem najpierw jeden dysk w QNAPIE – użyłem opcji storage Plug & Connect, nazwałem go sobie drive1 i zmapowałem. Windows XP Home pięknie go widział. Dołożyłem do QNAPA drugi dysk. Zalogowałem się do panelu sterowania, zaznaczyłem ten drugi dysk i użyłem opcji formatuj. Dyski używam jako single drive. Restart QNAPA i zmapowanie pierwszego dysku znikło. Uruchamiam Storage Plug & Connect i wyskakuje okienko:

Find_NAS - Niepowiodło się logowanie: nieznany użytkownik lub złe hasło.

Używam narazie danych domyślnych: admin/admin. Logowanie do QNAPA działa prawidłowo. Jak kliknę dyski sieciowe to pokazują mi się te domyślne dyski sieciowe. Ale nie mogę zmapować całego dysku 1 lub 2. Co jest? :(

Problem 2.
Wpadłem na pomysł i spod panelu sterowania dodałem nowy katalog na dysku 1 Drive1, a na dysku 2 Drive2. I potem w Windowsie zmapowałem sobie te foldery. Nie wiem czy to prawidłowa metoda? Problem w tym, że użyłem w Windows funkcji mapuj dysk sieciowy i podałem ścieżkę jako IP_QNAPA\Drive 1 i folder otworzył się od razu bez pytania o logowanie. Chcę mieć logowanie dla bezpieczeństwa. W ustawieniach uprawnień/foldery współdzielone dałem uprawnienia tylko dla admina, a dla gościa są wyłączone. Gdy próbuję zmapować te foldery z innych komputerów w sieci to wyskakuje okienko użytkownik i hasło. Ale z tego komputera na którym mam zainstalowanego Qfindera nic takiego nie wyskakuje – dlaczego?

Problem ogólny: Publikuj posty we właściwym dziale na forum:

Rozwiązanie pierwsze: Udziały sieciowe mapuje się z poziomu Windows'a, bo to w nim mają one pracować.

Rozwiązanie drugie: Prawidłowe rozwiązanie problemu pierwszego.
Chcę mieć logowanie dla bezpieczeństwa.
A na cholerę Ci w sieci lokalnej logowanie?
Dodaj do serwera QNAP użytkownika o nazwie tj. jak w Windows i z tym samym hasłem. Przypisz do wybranych udziałów sieciowych. Użytkownik systemu będzie miał dostęp do wybranych zasobów bez logowania.

W ustawieniach uprawnień/foldery współdzielone dałem uprawnienia tylko dla admina, a dla gościa są wyłączone. Gdy próbuję zmapować te foldery z innych komputerów w sieci to wyskakuje okienko użytkownik i hasło. Ale z tego komputera na którym mam zainstalowanego Qfindera nic takiego nie wyskakuje – dlaczego?
Ponieważ już raz zalogowałeś się z tego komputera i dałeś aby system zapamiętał hasło.

FYI: Poniżej przykład dwóch kont zdalnych (Windows Live) utworzonych w systemie Windows 8.1.
You must be registered for see images attach

Konta z tym samym hasłem użytkownika co w systemach użytkowników zostały dodane do serwera QNAP. Następnie przypisane do wybranych udziałów sieciowych. Użytkownik bez autoryzacji ma dostęp do wydzielonych mu udziałów sieciowych.

Sorki za błędny dział - ale działy na tym forum nie są dla mnie czytelne :(
Poza tym - dla mnie to podstawowe ustawienia :)

Dziękuję za odpowiedź.

Tak, dodałem też do QNAPA użytkownika o takiej samej nazwie jak w Windowsie (bo znalazłem wątek na forum o mapowaniu dysków) ale w Windowsie mam puste hasło i nie chce mi to działać.

Zresztą nie ma to teraz znaczenia bo w międzyczasie dodałem kolejne dyski 3 i 4 żeby już mieć wszystkie włożone do QNAPA. Zalogowałem się i chciałem je sformatować z Panelu sterowania - to zauważyłem że zniknęły mi wcześniej utworzone foldery Drive 1 i Drive 2 oraz wcześniej dodani użytkownicy :(

No już nie mogę - jak mam ufać temu QNAPowi jako magazyn danych jak mi takie jaja odpierdziela. Dyski są przecież rekomendowane. Jak w przyszłości padnie mi jeden dysk to stracę też dane z pozostałych bo dodanie nowych dysków powoduje kasowanie wcześniej wprowadzonych zmian?? :(

Zauważyłem też, że w Turbo NAS wyskakują mi cały czas te same ostrzeżenia:
1. Single Disk Volume: Drive 1. The file system is not clean. Zrób Check file system... – zrobiłem a po ponownym wyłączeniu i włączeniu QNAPA – znowu to samo ostrzeżenie.
2. The firmware version of the system biult-in flash (4.1.0 Bulid 20140612) and the hard drive (4.0.7 Build 20140412) are not consistent... – jak klikam aktualizacja firmware to wyskakuje że system jest zaktualizowany. Czy aktualizacje systemu dysków twardych trzeba robić jakoś oddzielnie?
3. The system was not shut down properly last time – przytrzymuję przycisk power na obudowie aż zapiszczy i po chwili QNAP się wyłącza. Używam opcji z Qfindera wyłącz i po chwili QNAP się wyłącza. Nie ważne jak – zawsze ten komunikat wyskoczy. Czy jakiś inny sposób wyłączenia QNAPA?

Może przez te ostrzeżenia są te problemy?Co do screenów - to tak dodałem użytkowników w tym miejscu no ale się sami wykasowali :(

Czytaj treści komunikatów a będzie Ci łatwiej bo przechodzisz banalne problemy!
Zainstalowałeś dyski, na których instalowałeś już ten serwer oraz inny firmware. Stąd brak albo "znikająca" konfiguracja i użytkownicy.

Uwaga! I to nie jest błąd a jedynie zaleta pozwalająca użytkownikowi przenieść obecną konfigurację i dane (dyski) ze starego serwera do nowego QNAP NAS zachowując swoje ustawienia oraz dane.

Przed instalacją nowych dysków upewnij się, że są one czyste.

Tak, dodałem też do QNAPA użytkownika o takiej samej nazwie jak w Windowsie (bo znalazłem wątek na forum o mapowaniu dysków) ale w Windowsie mam puste hasło i nie chce mi to działać.
Tego to ja już nie wiem. Z takim przypadkiem to ja się jeszcze nie spotkałem. Utworzony użytkownik bez hasła zawsze miał dostęp do serwera - na tym m.in. polega Windows Networking.

3. The system was not shut down properly last time – przytrzymuję przycisk power na obudowie aż zapiszczy i po chwili QNAP się wyłącza.
Ponieważ robisz mu wymuszony shutdown! To się nie dziw. Weź przytrzymaj 4 sekundy power w swoim PC to Windows XP też wyskoczy Ci z scandisk'iem.

Okej - nawet nie wiesz jak jestem Tobie i temu forum wdzięczny za pomoc... :)

Czyli mam teraz sformatowane dyski 2,3,4. Dysk 1 był wyczyszczony zanim założyłem go do QNAPA czyli teraz dodać od nowa użytkowników i powinno być już wszystko okej z tymi folderami i powiadomieniami. Dodam jeszcze raz tego użytkownika takiego jak w Windows.

1. A co jeśli ten sam użytkownik jest dostępny w każdym z komputerów w sieci lokalnej? Wtedy będzie miał dostęp do QNAPA z każdego komputera na którym będzie zalogowany bez konieczności podawania hasła?

2. Czyli nie można wyłączyć NASa przyciskiem Power? A czy z poziomu Qfindera mogę użyć opcji zamknij?

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
1. A co jeśli ten sam użytkownik jest dostępny w każdym z komputerów w sieci lokalnej? Wtedy będzie miał dostęp do QNAPA z każdego komputera na którym będzie zalogowany bez konieczności podawania hasła?
Właśnie na tym to polega. Nie zależnie z jakiego komputera korzystasz a jesteś użytkownikiem X, to masz dostęp do przydzielonych Ci zasobów.

2. Czyli nie można wyłączyć NASa przyciskiem Power? A czy z poziomu Qfindera mogę użyć opcji zamknij?
Tak. Lub w takim sposób jak ja to robię logując się do panelu zarządzania.

PS. Za bardzo przywiązałeś się do tego Qfindera. Weź go olej...

• Lubię to
Reakcje: kaktus
2. The firmware version of the system biult-in flash (4.1.0 Bulid 20140612) and the hard drive (4.0.7 Build 20140412) are not consistent... – jak klikam aktualizacja firmware to wyskakuje że system jest zaktualizowany. Czy aktualizacje systemu dysków twardych trzeba robić jakoś oddzielnie?

Wyłączając QNAPA z Turbo NAS i ponownie uruchamiając nadal otrzymuję ten komunikat. A nie powinienem. Czy sformatować dysk 1? Jak się pozbyć tego komunikatu? Czy znowu wyjąć wszystkie dyski z QNAPA wyczyścić je pod Windowsem, reset 10-sekund i zacząć zabawę od nowa? :(

Tak mówiłeś i czytam :) Twoje uwagi biorę sobie do serca :)

Ale jak klikam w panelu sterowania na aktualizację firmware "poszukaj aktualizacji" to wyskakuje okienko, że "oprogramowanie firmware jest aktualne". To co mam zaktualizować? Czy może powinienem ręcznie pobrać aktualizację i spróbować zaktualizować z pliku? Czy jeszcze gdzieś indziej jest jakaś druga opcja aktualizacji?

PS
Czy podczas wklejania obrazków na to forum - silnik forum sam je kompresuje i zmniejsza czy muszę je sam obrobić wcześniej?