Przy piwie Nowa instalacja LAN + TS-453D + Loxone - podstawowe pytania

Discussion in 'Przed zakupem...' started by Varia, Dec 18, 2020.

Loading...
  1. Varia
    Offline

    Varia Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 18, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Dzień dobry, witam wszystkich.

    Jest to mój pierwszy NAS i pierwszy QNAP. Oprócz magazynu dokumentów, plików (z czasem RAID 1) i DL/UL plików BT. jego drugim podstawowy zadaniem będzie monitoring do 10 kamer IP. Umieszczę go w nowo wybudowanym domu, więc instalacje robię od podstaw, wraz z instalacją inteligentnego domu Loxone. W ściany wsadzam BiTLAN S/FTP kat.7a 4x2x22AWG 1200MHz LSOH TI0089 klasa B2ca-s2 d0 a1 więc będę stopniowo składał wszystko na wyższych parametrach przepustowości sieci.
    Wstępnie skonfigurowałem taki zestaw:
    1. QNAP TS-453D-4G
    2. RAM HyperX Impact 16GB 1x16GB 3200MHz DDR4 CL20 1.2V HX432S20IB/16 - Ta kość będzie ok?
    3. Dysk SSD Samsung 970 Evo PLUS 500GB M2 MZ-V7S500BW na system - rozumiem, że do 453D nie wsadzę fizycznie M2 i potrzebuje dodatkowo QM2-2P-244A lub QM2-2P10G1TA lub QDA-UMP (ale to ostatnie chyba jest najgorszym pomysłem) - Proszę o rozwinięcie tek kwestii:)
    4. Dysk WD Red 4TB 5400 RMP HDDWD40EFRX - z czasem dokupię drugi dysk i zepnę je w RAID 1, czy może lepiej drugi SSD? (głownie chodzi o lustrzany backup dokumentów)

    Bardzo dziękuje za pomoc,
    Pozdrawiam
     
  2. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    104
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +50 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Co chcesz osiągnąć wydając hasjy na kat7a w całym domu?
    Sprawdzałem kamerki (DS-2CD3685G0-IZS) bitrate jednej do 16Mbit x 10 = 160Mbit, nie wiem jaki masz internet ale BT na średnim łączu: 200Mbit?, smart home ile może przesłać statystyk i danych 1Mbit strumień?
    Nie wykorzystaliśmy nawet sieci kat 5e.

    Ja u siebie będę robił sieć kat 6a tylko w części (tam gdzie będą komputery) reszta kat 5e.
     
  3. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,946
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +1,678 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    QNAP i 10 kamer ? idź kup sobie rejestrator - mniej problemów.

    FTP 7a nie dość że drogie jak sam skur....n - to każdy element końcowy (gniazdko,patchpanel, końcówki) musi być do niego przystosowane
    - proste porównanie - 1 końcówka RJ 45 dla 5e ~ 1,8 - 1 końcówka RJ 45 dla 7a ~ 4,5 zł , mam nadzieje że masz z tym doświadczenie, albo ktoś będzie ci to zarabiał.

    co do nasa - system na SSD (tylko) , dane smieciowe (filmy/seriale itp) na jednym dysku , ważne dane na raid 1 - nie zapomnij o kopii 3-2-1 i UPSie.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. Varia
    Offline

    Varia Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 18, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Cześć.
    Wszystko Wam opiszę dlaczego akurat 7A tylko troszkę później bo nie mam jak przysiąść przy komputerze dłużej.

    Bardzo Was proszę na odpowiedź na pytania które zadałem w pierwszym poście :)
     
  5. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,946
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +1,678 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    No okej
    1x 16 Gb ? wątpię - prędzej 2x 8 GB będzie lepsze .. niestety nasza baza pamięci DDR4 nie rośnie :-( Wiedza - Przetestowane pamięci RAM do QNAP (DDR4)
    tylko przez adapter QNAPa można użyć NVMe jak storage.
    Już to skomentowałem.

    A teraz po co Ci kat 7a w domu ? :O
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. Varia
    Offline

    Varia Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 18, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Nic szczególnego nie chce osiągnąć oprócz po prostu zmniejszenia zakłóceń i lepszych kabli w ścianach które będą już tam latami. Wybrałem 7a bo cenę pomiędzy 6a miałem tylko plus kilkadziesiąt groszy (ok. 2,45zł/m) z racji tego ze mam go w cenach mocno hurtowych, tak jak i osprzęt o którym pisałeś.
    Tak, będę sam to wszystko zarabiał, składał rozdzielnice RITTAL i szyny rack które de facto umieszczę w rozdzielnicy która ma (2000x800x600cm)
    Poza tym Loxone wymaga kabli kat. 7, zasilanie + komunikacja ich gałęzi Tree idzie po skrętce - co nie znaczy, że nie zadziała to na 5e, bo zadziała :)

    Czytałem gdzieś na forum, że ktoś odpalił 2x16GB i gadało z TS-453D, to aż tak nie wskazane?

    Czyli mówisz o konkretnie tych rozszerzeniach?
    QM2-2P-244A lub QM2-2P10G1TA ?
    Czy warto dopłacić do QM2-2P10G1TA ?

    ale czy lepiej RAID 1 zrobić dokupując do pary SSD Samsung 970 Evo PLUS 500GB M2 MZ-V7S500BW (który już mam) czy WD Red 4TB 5400 RMP HDDWD40EFRX ?

    Pozdrawiam :)
     
  7. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,946
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +1,678 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jak masz dostęp do cen hurtowych - to działaj - jasna sprawa.

    Możesz byc drugim ;) - niestety mamy za mało potwierdzonych informacji n/t

    Zrobisz jak uważasz - Twój NAS, Twoje dyski, Twój czas i Twoje pieniądze.
    --- Połączono posty, Dec 18, 2020, Data oryginalnego postu: Dec 18, 2020 ---
    Tak, ale doczytaj jakie tam dyski wchodzą.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  8. Kamil84
    Offline

    Kamil84 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 28, 2012
    Messages:
    20
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Z mojej strony mogę podpowiedzieć tyle, że w moim ts-453d siedzi jedna kość 16gb i wszystko ok. Planuje kiedyś spróbować dołożyć drugą. Więc 1x16 na pewno działa.
    Code (Text):
    1.  
    2. całkowita pojemność pamięci: 16 GB
    3. częstotliwość pracy: 2400 MHz
    4. ilość kontaktów [pin]: 260 szt.
    5. ilość modułów: 1
    6. napięcie: 1.2 V
    7. opóźnienie - cycle latency: 14
    8. pojemność pojedynczego modułu: 16 GB
    9. przepustowość: 19200 MB/s
    10. rodzaj pamięci: SO-DIMM
    11. standard: DDR4-2400 (PC4-19200)
    12. kod producenta: HX424S14IB/16
    13. kod systemowy: RD-DDR4SO-KNG-010
    14.  
    To moja
    --- Połączono posty, Dec 19, 2020, Data oryginalnego postu: Dec 19, 2020 ---
    HyperX impact Kingston
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
  9. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,946
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +1,678 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    czyli pamieć na 2400 działa - pamięć na 3200 nie wiemy - zawsze cos
     
  10. Varia
    Offline

    Varia Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 18, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Dzięki Kamil84, w takim razie wezmę HX424S14IB/16 na 2400 mhz.
    --- Połączono posty, Dec 19, 2020, Data oryginalnego postu: Dec 19, 2020 ---
    Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi tymi rozszerzeniami?
    według tego: Lista kompatybilności - QNAP
    Różnice:
    QM2-2P-244A - Złącze: 2 gniazda M.2 22110 lub 2280 PCIe (Gen2 x 4) NVMe SSD
    PCIe i ścieżki: PCIe Gen2 x 4

    QM2-2P-344 - Złącze: 2 gniazda M.2 22110 lub 2280 PCIe (Gen3 x 4) NVMe SSD
    PCIe i ścieżki: PCIe Gen3 x 4

    Jedno i drugie rozszerzenie obsługuje wg listy SSD Samsung 970 Evo PLUS 500GB M2 MZ-V7S500BW który jest PCIe Gen 3.0 x 4, NVMe 1.3.
    W takim razie dlaczego działa to na QM2-2P-244A jak ma PCIe Gen2 x 4? SDD będzie wolniejszy czy co? Różnica w cenie pomiędzy rozszerzeniami to 260zł
     
  11. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    104
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +50 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    Wracając na chwilę do sieci kat 7a - jeśli faktycznie dostajesz kable i osprzęt w cenie kat 6a to nie ma się co zastanawiać :)

    Co do kart QM2 - złącza PCIe są kompatybilne wstecz - jak wsadzisz Samsunga 970 Evo Plus to będzie działał z taką szybkością na jaką pozwala PCIe w Qnapie lub w karcie (zależy co niższe).

    Karta ma PCIe Gen 2 x4 ale TS-453D ma PCIe Gen2 x2 i z taką szybkością będzie działał ten dysk (teoretycznie ok. 1GB/s) - ja na karcie QM2-2P-244A z dyskami ADATA wyciągam ok. 850MB/s (transfer małych plików nie powinien się znacząco zmienić).
    Jeśli kupisz QM2-2P-344A to w tym Qnapie nie zyskasz nic (ograniczeniem jest PCIe w Qnapie) ale jeśli kiedyś wymienisz urządzenie na takie z PCIe Gen3 x4 (lub x2) to dyski przyśpieszą znacząco (ok. 2x - 4x).
    Jeśli kupisz kartę na dyski m.2 oraz 10GbE to pamiętaj, że przepustowość PCIe będzie ograniczała obie funkcje (przy jednoczesnym korzystaniu z dysków i sieci 10GbE) - sama sieć 10GbE już wykorzystuje więcej transferu niż umożliwia to PCIe ale znowu jeśli kiedyś wymienisz Qnapa to będziesz w stanie wykorzystać w pełni tę kartę.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  12. Varia
    Offline

    Varia Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 18, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Faktycznie :)
    20201219_140822. 20201219_140745.

    Bardzo dziękuje za wytłumaczenie i konkretną odpowiedz.
    Wziąłem QM2-2P-344 bo różnica pomiędzy 244A zmalała do 78zł. (459,78 zł netto)

    Mam już komplecik:

    1. QNAP TS-453D-4G
    2. RAM HyperX Impact 16GB 1x16GB 2400MHz DDR4 CL14 1.2V HX424S14IB/16
    3. Dysk SSD Samsung 970 Evo PLUS 500GB M2 MZ-V7S500BW
    4. Dysk WD Red 4TB 5400 RMP HDDWD40EFRX
    5. Karta rozszerzeń QM2-2P-344

    Teraz biorę się za edukację poradnikami jak to wszystko odpalić i poustawiać :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  13. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,946
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +1,678 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nie nie nie
    najpierw zrób sobie demo na swoim nasie - nie wgrywaj danych
    pobaw się a potem format do zera i dopiero wchodź "w produkcje".
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  14. Varia
    Offline

    Varia Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 18, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Tak właśnie chciałem zrobić, odpalić go w biurze i tam sobie będzie pracował do czasu aż przeniosę go do domu gdzie i tak czekałby go format.
     
  15. pigers
    Online

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,946
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +1,678 / 38 / -20
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    git :)
     
  16. Varia
    Offline

    Varia Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 18, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Witam,
    mam jeszcze takie pytanie..
    Karta rozszerzeń QM2-2P10G1TA ma 1 port 10GBASE-T
    Jak to zapiać np. do UBIQUITI USW-PRO-24-POE UNIFI SWITCH GEN2 16X GIGABIT POE+, 8X GIGABIT POE++, 2x SFP+ 10GB PORTS, TOTAL 400W
    który ma SFP+ ? W ogóle jest w jakimś UBIQUITI 10GbE RJ45 bo nie pojmuję z czym ten QNAP mógłby współpracować z taką szybkością..
     
  17. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    104
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +50 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  18. Varia
    Offline

    Varia Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 18, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    6:09 PM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Dziękuje :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1