Nowy nas - przesiadka z DS918+ na?

Ice

Wyżej w hierarchii niż Pawliko.
Q's Reseller
Jan 16, 2018
1,339
2
511
113
40
QNAP
TVS-h1288X
Ethernet
10 GbE
Cześć.
Rozważam przesiadkę z DS918+ na nowy serwer między 4 a 6 zatokami.
Na dwóch dyskach musi być raid typu 1. Są tam wrażliwe dane, które zawsze muszą mieć kopię zapasową.
Na kolejnym dysku (o ile jest taka możliwość) musiałby być zapis z kamer - 8. Czytałem na forum, że Qnapowski program do rejestrowania ma 8 licencji w standardzie. Czy to prawda? Jeżeli nie, jaki jest łączny koszt 8 licencji?
Na dyskach 3 i 4 będą dane do synchronizacji między innymi serwerami, która odbywa się w nocy za pomocą mojego skryptu, wszystko działa po VPN Site to site ustawionego na routerach, synchronizacja jest za pomocą protokołów NFS. Dyski te nie będą pracowały w żadnym raidzie, są to dane które w razie czego odzyskam z innych serwerów.
Mając VPN na routerze (site to site) między innymi punktami, jednocześnie mam serwer VPN na S, który ma 3-4 klientów, domyślam się, że z tym nadal nie będzie problemu?
Docker - jest mi bardzo potrzebny, mam jednocześnie uruchomionych kilka kontenerów.
Czasem będzie uruchomionych kilka maszyn wirtualnych, ale z reguły 1-2 max.
Czy jest możliwość, jak na Syno odpalić z wirtualki vQTS? Na S mam odpalony VirtualDSM i jest on pełnoprawnym serwerem, który ma przydzieloną pamięć, procesory i ram - jest to opcjonalne, ale korzystam z tego.
Transkodowanie - nie jest wymagane, ale dobrze by było, gdyby było wsparcie hardwarowe. Filmy 4k, ok 70-100GB.
Na serwerze będzie kilka stron WWW, minimalny ruch.
Konta pocztowe, minimalny ruch.
Serwer może być do racka, a może być normalnie stojący - nawet lepiej osobno, bo to chodzące piece i racki mocno rozgrzewają.
EDIT: SSD cache must have.

Budżet - oczywiście jak najtaniej, najlepiej za darmo, jak nie to pół darmo. A tak poważnie, jestem ciekawe Waszych propozycji, bo na pewno siedzicie mocno w temacie. Ja z racji S, wiem co u mnie w ogródku, ale nowe serwery się opóźniają, stąd rozglądam się za miedzą. Wymagania raczej nie za duże, ale chciałbym mieć serwer na jakiś czas z głowy. Myślałem o 677, ale nie wiem czy nie ma Qnap na czasie aktualizować sprzętu, poza tym cena jest mocno wysoka.

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Daniel

Users search this thread by keywords

1. synchronizacja jaki program