Udzielamy pomocy Nowy Nas TS-453BT3 a stary Nas TVS-471 z kartą QM2

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by tymian, Sep 19, 2020.

Loading...
  1. tymian
    Offline

    tymian Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 2, 2014
    Messages:
    10
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro II
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x59 Pro II 802.11ac
    Witam,

    zakupiłem nowy TS-453BT3 oraz mam stary TVS-471 po zmianie CPU na i7-4770T oraz dodana karta QNAP QM2-2P10G1TA był upgrade bios przez Helpdesk Qnap chociaz urządzenie po gwarancji. Ciekawosta kara QM2 z TS-453BT3 nie jest kombatybilna w pełni z TVS-471 działą Lan 10Gbe ale nie widzi dyskow SSD

    co radzicie ?

    nowy NAS dyski SSD sata m2 na fabrycznej karcie QM2 i talerzowe Hdd 2x w urządzeniu

    chcę dokupić jeszcze 1TB SATA SSD i chcę postawić jakies VM z W10

    czy system stawiać tylko na SSD Sata m2 czy stworzyć

    pula pamieci 1 = 2xssd i 2x talerzowe

    wklejam zdjecie tak to zrobilem wstępnie

    upload_2020-9-19_20-34-57.

    czy system instaluje się na tych SSD?

    co daje qtier w tym przypadku bo funkcja cache juz nie jest aktywna

    Stary Nas TVS-471 dolozona karta QM z 2xSSD Nvme

    uaktualnienie do qtier pul pamięci czy zrobic od zera system na SSD?

    tutaj chcę VM Server 2016, Zabbix, Pfsens

    jakie praktyki?


    Wersja oprogramowania Firmware: Wersja oprogramowania 4.4.3.1421 Build 20200907
    Model serwera: QNAP TS-453BT3 i stary TVS-471
    --- Połączono posty, Sep 19, 2020, Data oryginalnego postu: Sep 19, 2020 ---
    Celem uzupelnienia

    na nowym TS-453

    pula pamięci 2 x SSD + 2 talerzowe

    widać ze system zainstalował sie CHYBA na SSD

    na starym TVS-471 i uaktualnieniem do Qtier

    upload_2020-9-19_21-43-52.

    powstaje warta ultra szybka

    czyli system jest na HDD talerzowym i pytanie czy przeniesiony zostanie przez Qtier na szybsze SSD. Jak to działa?
     
  2. softmar
    Offline

    softmar Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 22, 2020
    Messages:
    2
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x79U
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x79U 1 GbE
    Po co ci przepłacać za:
    fabryczna karta QM2
    Lepiej kup zwykłą za 40 zł i wstaw.
     
  3. tymian
    Offline

    tymian Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 2, 2014
    Messages:
    10
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro II
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x59 Pro II 802.11ac
    Bo fabryczna miala złącza na dyski m2 i karte 10Gbe
     
  4. jerry1333
    Online

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    127
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +65 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    QTier Qtier | Możliwość włączenia warstwowej pamięci masowej w celu zwiększenia wydajności | QNAP - nie wiem czy system będzie zaliczany jako dane "gorące" aby zostały przeniesione na SSD.

    Ja bym robił system na SSD (ja mam na RAID 1 - ochrona przed awarią dysku) - z Qtiera i SSD Cache nie korzystam.

    Gdzie znalazłeś kartę na dwa dyski SSD NVMe (M Key) za 40zł która w 100% będzie działać z QNAPem?

    Uhh z doświadczenia powiem, że jestem zawiedziony wydajnością wirtualek na tym procku - będę kupował osobny serwer tylko pod wirtualki albo robił wszystko w dockerze.
     
  5. tymian
    Offline

    tymian Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 2, 2014
    Messages:
    10
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro II
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x59 Pro II 802.11ac
    z virtualkami moze przesadzilem bo w firmie mam serwery pod. Ktos jeszcze podpowie z konfiguracja NASA?
     
  6. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    System od zera na ssd, nie możesz przenieść systemu.
     
  7. tymian
    Offline

    tymian Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 2, 2014
    Messages:
    10
    Local Time:
    11:14 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro II
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x59 Pro II 802.11ac
    Zrobilem tak

    system na SSD i usługi na tych samych SSD
    podlaczam następne pule na innych dyskach