Jakiś czas temu skonfigurowałem sobie serwer OpenVPN, ustawiłem opcję "używaj tego połączenia jako domyślnej bramy..." i tak mi to działało. Potem przez jakiś czas nie korzystałem z OpenVPN. Dzisiaj miałem potrzebę skorzystać, konfiguracja po stronie klienta i bez zmian (taka jak była miesiąc temu), po stronie serwera jedynie co się zmieniło to nowszy FW na QNAP. Połączenie klienta z serwerem nawiązuję, ale po stronie klienta nie mam w ogóle dostępu do internetu. Jestem w stanie spingować adresy z podsieci w której jest QNAP (np. adres QNAPa czy routera) ale przez www na te adresy też nie mogę wejść.
Podejrzewałem, że może Qfirewall znowu coś mi namieszał, ale go wyłączyłem i dalej jest to samo.
Natomiast jeśli przy konfiguracji serwera OpenVPN nie zaznaczę tej opcji z bramą domyślną to wszystko działa bez problemu. Wtedy oczywiście nie mogę spingować adresów z sieci w której jest QNAP, a jedynie adres serwera OpenVPN (czyli QNAPa) ale puli 10.0.8...
Czy przy takiej konfiguracji da się ustawić tak, aby od strony klienta były widziane urządzenia z sieci QNAPa (czyli takie pod adresem np. 192.168.1....)?
Podejrzewałem, że może Qfirewall znowu coś mi namieszał, ale go wyłączyłem i dalej jest to samo.
Natomiast jeśli przy konfiguracji serwera OpenVPN nie zaznaczę tej opcji z bramą domyślną to wszystko działa bez problemu. Wtedy oczywiście nie mogę spingować adresów z sieci w której jest QNAP, a jedynie adres serwera OpenVPN (czyli QNAPa) ale puli 10.0.8...
Czy przy takiej konfiguracji da się ustawić tak, aby od strony klienta były widziane urządzenia z sieci QNAPa (czyli takie pod adresem np. 192.168.1....)?