Rozwiązany Pamięć podręczna SSD

Discussion in 'Podstawowe ustawienia systemowe' started by czasna.net TP, Jul 21, 2021.

Loading...
  1. czasna.net TP
    Offline

    czasna.net TP Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 21, 2021
    Messages:
    2
    Local Time:
    11:39 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x53D 10 GbE
    Witam
    Przymierzam się do konfiguracji pamięci podręcznej raid 1 r+w 2x128GB dla danych docelowo umieszczonych na raid1 2x4TB, dużo rożnej wielkości plików głownie dokumenty . Dokonałem profilowania dysku z poziomu aplikacji qnap otrzymując raport zamieszczony poniżej .
    Proszę o potwierdzenie mojej interpretacji tego reportu - aby osiągnąć najlepsza wydatność i żywotność (OP over-provisioning ) nadmiarowa alokacja ustawiona na poziomie 50% pozwala mi zachować szybkość (IOPS 7/8tys) i żywotność SSD tracąc na pojemności cache do 54G co mi w zupełności wystarcza . Z góry dziękuje za zainteresowanie
    upload_2021-7-21_11-12-45.
     
  2. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,924
    Local Time:
    11:39 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    [​IMG]
     

    Attached Files:

  3. czasna.net TP
    Offline

    czasna.net TP Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 21, 2021
    Messages:
    2
    Local Time:
    11:39 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x53D 10 GbE
    podziękował
    thankyou.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  4. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,924
    Local Time:
    11:39 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    kurna chociaż duże wklejaj gify ! :>
     
  5. Sycamor
    Online

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    189
    Local Time:
    10:39 AM
    Ratings:
    +31 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    zainteresował mnie ten temat, mimo postawienia dzień wcześniej nowego SSD'eka jako cache usunąłem go i zapuściłem ten test, ale nie bardzo wiem, jak zinterpretować wyniki i co gdzie potem ustawić ?

    Poniżej zamieszczam zrzut z raportu :
    ai.imgur.com_WXCivrB.
    Jeżeli to nic nie mówi, to mogę zapodać link do ściągnięcia, gdyby ktoś chciał.

    Jeżeli się ustawię na dolnym wykresie, to pokazuje mi się coś takiego :
    ai.imgur.com_eyKyLvW.
    W/g mua to najlepszy wynik IOPS jest przy 10 %.

    Na koniec pytanie : test zrobiony i co dalej ?

    Pozdrawiam,

    S.
     
  6. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,924
    Local Time:
    11:39 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    masz tak dobrać OP (over provisiniong w %) żeby zużyć jak najmniej miejsca i mieć najwięcej IOPS
    przeważnie wacha się to między 35% a 50%
     
  7. Sycamor
    Online

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    189
    Local Time:
    10:39 AM
    Ratings:
    +31 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    No to dalej nie rozumiem ...

    IOPS najlepszy jest na 10 %, a poza tym : gdzie to mam ustawić ?

    Mogę prosić o łopatologiczne objaśnienie ?

    Pozdrawiam,

    S.
     
  8. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,924
    Local Time:
    11:39 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    popatrz na cały wykres
    sprawdź gdzie masz najwięcej IOPS , przy najmniejszym zużyciu powierzchni dysku (OP)
    mnie wychodzi że to 110 GB w Twoim wypadku (a patrze na słabego screenshota) :p
     
  9. Sycamor
    Online

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    189
    Local Time:
    10:39 AM
    Ratings:
    +31 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    @pigers@pigers,

    nie wiem, gdzie Ty widzisz te 110 GB, bo ja mam albo 101, albo dużo więcej...

    A poza tym ponawiam pytanie : gdzie to mam ustawić ? Bo nie bardzo wiem, w tej chwili dysk 6, 500 GB SSD ma status wolny, co mam zrobić ?

    S.
     
  10. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,924
    Local Time:
    11:39 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
  11. Sycamor
    Online

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    189
    Local Time:
    10:39 AM
    Ratings:
    +31 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    OK,

    mam ten moment, ale jak odczytać z tego wykresu po teście, ile mam założyć ?

    Wg mnie 10 % dało najlepszy IOPS.

    S.
     
  12. pigers
    Online

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,924
    Local Time:
    11:39 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    upload_2021-7-22_19-33-10.
    patrzysz na mały (2) wykres czy ten duży (1) ?
     
  13. Sycamor
    Online

    Sycamor System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    189
    Local Time:
    10:39 AM
    Ratings:
    +31 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    OK, dałem na ten moment 50 %, zawsze mogę to zmienić.

    Dalej jednak nie bardzo wiem, jak interpretować wyniki testu mojego dysku SSD ...

    Pozdrawiam,

    S.

    ps. poradnik, który przesłałeś przejrzałem, ale nie widzę żadnej konkluzji z niego płynącej.