Cześć, potrzebuję Waszej pomocy. Stoję przed wyborem mojego pierwszego NASa. Ma on służyć mi głównie do domowych zastosowań takich jak:
- kopia zdjęć zrobionych telefonem
- kopia fv firmowych oraz innych danych z dzielności
- po przeprowadzce do domu, Home Assistant na VM
- przez lata zebrałem parę dysków HDD z filmami/muzyką etc chcę to wszystko zebrać w jednym miejscu i mieć dostęp z telefonu
- monitoring
z racji tego, że lubię się bawić technologią i nie mam budżetu kilkunastu tysięcy dlatego szukam ekonomicznego rozwiązania. Zależy mi na kontroli budżetu ale też bezpieczeństwie danych.
Zastanawiam się nad dwoma opcjami:
1.
Qnap TS-251D-2G dodatkowo dokupić osobno odpowiedni ram 2x4GB lub 2x8GB
Dysk 2x 4-8Tb
Ale tu mam pytanie czy ma sens zastosowanie 1 HDD i jeden SSD ? czy lepiej dokupić kartę do rozszerzenia miejsc na dysk PCIe SSD i mieć dwa HDD i jeden SSD ?
2.
Qnap TS-253D-4G
lub
Qnap TS-453Be-2G (+ osobno więcej ramu)
Dyski: czy warto brać pod uwagę Toshiba N300 6 TB 3.5'' SATA III (6 Gb/s) (HDWN160UZSVA) ? Ma solidne opinie.
Ram: Mam dwie kości HyperX 8GB 2666MHz CL15 myślicie że dadzą radę np. z 251d ?
Jakie inne rozwiązanie proponujecie ? Czy w ogóle dobrym tokiem myślenia idę ?
- kopia zdjęć zrobionych telefonem
- kopia fv firmowych oraz innych danych z dzielności
- po przeprowadzce do domu, Home Assistant na VM
- przez lata zebrałem parę dysków HDD z filmami/muzyką etc chcę to wszystko zebrać w jednym miejscu i mieć dostęp z telefonu
- monitoring
z racji tego, że lubię się bawić technologią i nie mam budżetu kilkunastu tysięcy dlatego szukam ekonomicznego rozwiązania. Zależy mi na kontroli budżetu ale też bezpieczeństwie danych.
Zastanawiam się nad dwoma opcjami:
1.
Qnap TS-251D-2G dodatkowo dokupić osobno odpowiedni ram 2x4GB lub 2x8GB
Dysk 2x 4-8Tb
Ale tu mam pytanie czy ma sens zastosowanie 1 HDD i jeden SSD ? czy lepiej dokupić kartę do rozszerzenia miejsc na dysk PCIe SSD i mieć dwa HDD i jeden SSD ?
2.
Qnap TS-253D-4G
lub
Qnap TS-453Be-2G (+ osobno więcej ramu)
Dyski: czy warto brać pod uwagę Toshiba N300 6 TB 3.5'' SATA III (6 Gb/s) (HDWN160UZSVA) ? Ma solidne opinie.
Ram: Mam dwie kości HyperX 8GB 2666MHz CL15 myślicie że dadzą radę np. z 251d ?
Jakie inne rozwiązanie proponujecie ? Czy w ogóle dobrym tokiem myślenia idę ?