Pomoc Pomoc przy wyborze routera do domu

Markmpl

Passing Basics
Beginner
6 Październik 2020
16
1
4
3
37
QNAP
TS-x53D
Ethernet
100 Mbps
Potrzebuję pomocy przy wyborze routera do domu, kilku użytkowników, serwer, internet światłowód 300/50 mbps z możliwością rozpędzenia do 1000mbps

Priorytety:
- zabezpieczyć sieć przed atakami
- do 1000pln (edytowano, to wstępny koszt)
- to co wyżej najistotniejsze
- może być bez wi-fi, mam dobrego AP który pokrywa dom

Mniej ważne:
- w miarę prosta konfiguracji (mile widziane tutoriale na yt)
- małe zużycie prądu
- obudowa nie do szafy

Coś tam szukałem i...
Ja używam RB4011iGS+5HacQ2HnD i to jest kosa.
Po przeczytaniu wątku przeszedł mi przez myśl MT ale bez wi-fi czyli RB4011iGS+RM, tylko czy tak silny router jest mi potrzebny, czy do domowego użytku nie styknąłby RB960PGS - a może to słabe urządzenie?
Oczywiście nie jestem jakoś zafiksowany na punkcie MT że musi być i "koniec"- choć jeszcze nie słyszałem/czytałem złego słowa o nich; chętnie rozpatrzę również modele innych firm :)
Ubi jest diabelsko drogie
Niestety dlatego Ubi Dream machine pro odpada... Edytowano: Nie odpada, jest szansa zwiększyć budżet

Edyta:

Priorytety:
- zabezpieczyć sieć przed atakami
- do 1000pln

to niestety nie idzie w parze razem..
po taniości pozostaje pfsense lub opnsense

Możesz próbować kupić Dream Router z Ubi. Jest w early access dostępny, za niedługo w sprzedaży. Ok 500-600 złotych z WiFi6.

Bardzo duża jest różnica między nim a Ubi Dream machine pro?

Co do budżetu, jeżeli doradzicie rozwiązanie za 1800zł które będzie najlepsze, to oczywiście da się naciągnąć :)

Rozwiązanie
Wiem że pewnie wszyscy z niecierpliwieniem czekają na podjęcie decyzji przez mnie w sprawie wyboru routera, emocje niczym podczas głosowania na najlepszy smak w bombonierce Merci, nie przedłużając leci do mnie:

Szczególne podziękowania dla SiewcaRyżu oraz Pawliko
Ofc to sa moje luzne przemyslenia. Jak masz zastosowanie dla w/w rzeczy, to zmienia postac rzeczy.

Faktem jest, że to tylko sieć domowa, nie kupi się sprzętu za tysiące na sto lat do przodu, a będzie potrzeba to się wymieni tym bardziej z czasem pojawi się pewnie coś nowszego i lepszego ;)

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. asus
  2. skynet