Problem FTP - jak skonfigurować?

Dyskusja w 'Udostępnianie plików, folderów i drukarek' rozpoczęta przez użytkownika bman, 29 Marzec 2009.

Ładowanie...
  1. bman
    Offline

    bman Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam

    Jestem posiadaczem neostrady i zmiennego IP. Sprawę DDNS załatwiłem (w no-ip) więc zarządzanie serwerem z poziomu przeglądarki z komputera z poza mojej sieci sieci działa znakomicie. Na komputerach w sieci mam zmapowane dyski z QNAPA - ułatwia to dosyć dostęp. Ale jeżeli w podobny sposów chciałbym mieć na komputerze spoza sieci? Mapować się pewnie nie da... Zostaje FTP. I tu mam problem. Ani w windows ani w TC nie moge się podłączyć do FTP. mam domene w no-ip, mam otwarte porty ftp (wszystkie jakie są tam wymienione i możliwe), a pomimo tego wyświetla sie monit że nie jest możliwe połaczenie się z serwerem. Co to może być. Jak trzeba w "nazwie hosta" w TC wpisać tego QNAPa? Normalnie samą domene, czy też z portem. A także czy w ustawieniach QNAPA wpisywac coś w to pole o zewnętrznym IP?

    Proszę o pomoc i z góry dziękuję a jak coś to dam więcej info tylko nie wiem jakich :)
     
  2. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    07:11
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    da sie da się :) trzeba tylko przekierować porty SAMBY gdzieś na forum były podawane...
    a uruchomiony serwer ftp masz (Enable FTP Service) ? Jeśli jest ustawiony standardowy port 21 to przy łączeniu nie trzeba podawać portu wystarczy sama domena(w no-ip).
     
  3. bman
    Offline

    bman Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    To jeżeli przekieruje porty dla samby (chociaż ich jeszcze nie znalazłem ale poszukam :p) to co musze wpisać wtedy w polu z adresem udziału podczas mapowania dysku?

    FTP jest włączony
     
  4. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    07:11
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    zamiast lokalnego ip wpisujesz adres twojej domeny ddns.
    a lokalnie da się połączyć ?
     
  5. bman
    Offline

    bman Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    [Nieprawidłowy link obrazu]:http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2009-03/eef94d8b.jpg

    Mam takie coś jak powyżej, w miejscu Folder wpisuje moją domene w no-ip? ale z http:// przed nią czy bez niczego, bez portów? No i jeszcze jak w przypadku domeny wskazać na ten podstawowy folder "Public"?


    FTP w lokalnej sieci też nie działa, wywala tak samo.
    Zmapowane dyski w sieci lokalnej działają bdb ;]


    PS. Jakie są te porty dla samby? Szukam i szukam a tu troche zaaawansowanych tematów jest i ciężko mi wyodrębnić je :)
     
  6. bman
    Offline

    bman Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Bardzo proszę o pomoc z FTP bo mój serwer stoi nie używany od 2 tygodni :<

    Jeżeli mam domene w no-ip to co dokładnie zrobić w programach - np TC- aby podłączyć sie do FTP? Jak wpisać tą domene?

    Pozdrawiam
     
  7. dominicc
    Offline

    dominicc Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    1 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Zawoja / Częstochowa
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Do FTP musisz w ruterku z neostradą przekierować port 21 na Qnap'a.

    Potem w TC wpisujesz tylko w nazwie hosta www.xxxxx.no-ip.com, w polu użytkownik login a w następnym hasełko.
     
  8. bman
    Offline

    bman Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    wyskakuje mi okienko że nie znaleziono komputera hosta, a jak dam bez "www" to pisze, że wywołanie połączenia nie powiodło się...

    co robić? ;/

    Pozdrawiam

    EDIT:

    ok już działa - naprawione :p
     
  9. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    07:11
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    :)

    przy okazji - jak już działa a nie działało to napisz co poprawiłeś - tak dla potomnych :p

    c.
     
  10. bman
    Offline

    bman Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Marzec 2009
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    08:11
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Tzn ciężko to nazwać naprawieniem a bardziej jest to przejaw mojej głupoty i wstyd sie przyznać :p

    Poprostu gdy chciałem w TC podpiąć się do FTP wpisywałem domene z no-ip. A zapomniałem że jestem w obrębie sieci czyli musze używac wewnętrznego IP. tak też zrobiłem i działa. Potem wszedłem na komp spoza mojej sieci, wpisałem normalnie domene i działa :)

    Problem wziął się stąd że gdy chciałem wejśc na FTP przez domene spoza sieci to mnie wywalało, ale wtedy nie miałem jeszcze otwartych portów FTP, a gdy je otwarłem to próby robiłem już w mojej sieci i to był błąd :)

    Wstyd troche ale ważne że działa jak narazie :p

    Pozdrawiam i dzięki "c" ;]
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.