Help Problem z certyfikatem

SuchyX

Passing Basics
Beginner
Feb 11, 2017
22
2
3
41
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Witam postawiłem od nowa system na SSD i teraz mam problem z certyfikatem Lets Encrypt nie chcę wgrać czy coś u nich wywaliło czy to u mnie problemy są ??

ai.imgur.com_trKjBcc.jpg

Wersja oprogramowania Firmware: 5.0.0.1785
Model serwera: QNAP TS-251

Aha to myślałem że coś u mnie nie tak a więc trzeba czekać albo poszukać jakiegoś innego płatnego. Maciej jakiś namiar na certyfikat w rozsądnych pieniądzach??

Ostatnio oni mają duże problemy z poprawnością działania.
LE działa stabilnie - problemem są produkty (zarówno strony,programy jaki i urządzenia) które nie potrafią przetworzyć nowych urzędów certyfikacji LE ...

w przypadku QNAPa - poczekaj dzień czy dwa i mu przejdzie.
upload_2021-10-7_16-31-32.png

dużo firm to olało i przez to są problemy ...

więcej detali : https://letsencrypt.org/2021/10/01/cert-chaining-help.html
i co działa dzisiaj ?

Cześć,
też próbuję pobrać certyfikat z LE i już 3 dzień podaje mi info, żeby spróbować później. Jest wogóle sznaca dostać go z LE?

A jak nie, to polecicie zaufaną stronę, gdzie można wygenerować jaiś bezpłatny certyfikat w miarę nieskomplikowany sposób?

ja też nie - czekam aż przekleisz wynik tych poleceń z SSH QNAPa

raz raz - 5 minut roboty !

jestem prawie pewien że nie używasz konta admin (a jest ono do tego potrzebne) .. zależy

No to jest to:
Bash:
...................
lrwxrwxrwx    1 admin    administ        26 Oct 10 19:36 00673b5b.0 -> thawte_Primary_Root_CA.pem
lrwxrwxrwx    1 admin    administ        45 Oct 10 19:36 02265526.0 -> Entrust_Root_Certification_Authority_-_G2.pem
uid=500(Chrumpel) gid=100(everyone)

musisz to zrobić w SSH jako user "admin",a nie "Chrumpel".

pewnie musisz włączyć konto admin w QNAPie, ustawić hasło, zezwolić mu na dostęp do SSHa (zwykle ma...)
zrobić akcje w SSH opisaną na stronie, potwierdzić że pomogło i wyłączyć konto admin.

A to dziwna sprawa, bo teraz przelogowałem się w dostępie do NAS, odpaliłem jeszcze raz ściągnie certyfikatu z LE i.... poszło :)
Widocznie poprzednie kombinacje się odświeżyły (robiłem na koncie Chrumpel, które jest adminem i reaktywowałem konto admin, które jest adminem pierwotnym, ale wyłączonym :)

Teraz chyba muszę tylko przekierowano port (jakiś)?

port 80 musi być przekierowany na adres IP QNAPa
port 80 musi być włączony w serwerze WWW QNAPa i nie może przekierować do panelu admina

To muszę sobie to przetłumaczyć..
I poszukać. Generalnie podaje mi, że niby certyfikat jest aktywny, ale DDNS go nie widzi.

Nie wiem o czym mówisz :)

ale, wyłączyłem wifi, zalogowałam się QNAP'a przez przeglądarkę i niby wszystko OK, żadnego komuniaktu niepokojącego

Users search this thread by keywords

1. lets encrypt
  2. letsencrypt
  3. Let's Encrypt SSL Certificate
  4. let's encrypt
  5. certyfikat SSL
  6. let's encrypt certificate
  7. lets