Rozwiązany problem z serwerem multimedialnym

Discussion in 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' started by lordwader, Nov 2, 2020.

Loading...
Tags:
  1. lordwader
    Offline

    lordwader Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 31, 2015
    Messages:
    89
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    schemat sieci1.
    witam,
    Jeśli to niewłaściwy dział, proszę admina o przeniesienie we właściwe miejsce.
    Mianowicie, mam dziwny problem w mojej sieci domowej. Schemat uproszczony sieci załączam na obrazku (sorry za jakość - rysowałem razem z córką :) ).

    Problem jest związany z odtwarzaniem filmów z serwera multimedialnego PLEX oraz standardowego wbudowanego w system.
    Serwer jest zainstalowany na qnap1 (ts251A). Odtwarzanie na tv1 zarówno po LAN jak i wifi działa poprawnie, natomiast odtważanie na tv2 sprawia problemy.
    Przy połączeniu tv2 przez wifi wszystko działa, natomiast przy połączeniu przez LAN, telewizor widzi serwery, katalogi i pliki, ale przy plikach nie ma ikon filmów oraz przy próbie odtworzenia pojawia się komunikat, że odtwożenie jest niemożliwe (internet i sieć jest oczywiście dostępna).

    Przypuszczam, że to bardziej problem z siecią niż z samym serwerem, ale już sam nie wiem. Próbowałem chyba wszystkich możliwych rzeczy, włącznie z wymianą switchy, reinstalacją Qnapa i Plexa....

    Może ktoś wie co się dzieje?
     
    • Ciasto Ciasto x 2
  2. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    daje samo ciasto za rysunek ! :D
    --- Połączono posty, Nov 2, 2020, Data oryginalnego postu: Nov 2, 2020 ---
    przestań używać DLNA, masz plexa - jego apka jest praktycznie na wszystkim jak mawia @Pawliko@Pawliko (podobno nawet na lodówki !)

    nie wiem dlaczego aż 3 switche potrzebne - no ale :/
    mam cichą nadzieję że switcha 2. i 3. nie są spiete dwoma kablami (pętla) , teoretycznie współczesne switche mają zabezpiecznie przed tym.

    Jak masz głupie SMART TV, to kup FireSticka czy coś innego co ma androida na pokładzie i można tam wgrać plex'a.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  3. lordwader
    Offline

    lordwader Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 31, 2015
    Messages:
    89
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Dzięki za ciasto - pychota :)
    ale niestety nie rozwiązuje to mojego problemu.
    Switchy sporo bo i urządzeń trochę się nazbierało, po Lan ze 20 (od piwnicy przez parter po piętro) i po wifi kolejne kilkanaście (chyba typowy problem fana gadżetów...).
    Switche 2 i 3 nie pracują w pętli, a z dlna nie chciałbym rezygnować, z plexa korzystam bo muszę - jak Twonky przestał być darmowy.
    Gdzieś musi być błąd w konfiguracji, może coś na switchach muszę włączyć? Dużo tam nie można pomajstrować, ale tonący brzytwy...
    Najdziwniejsze jest to, że po wifi wszystko działa tylko się tnie z uwagi na zasięg, natomiast LAN 1GB i takie jaja...
    Patrząc na ten schemat wąskim gardłem jest switch 3, bo korzystając z wifi wszystko idzie przez switch 2 i switch1.
    Tego switcha 3 wymieniałem i było to samo, już sam nie wiem... kabel? źle zarobione wtyki? ale z drugiej strony net jest i działa w 1Gb....
     
  4. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    od 3 lat tłukę , DLNA to nie standard! kable prądowe masz dalej aluminiowe ?

    a czy wszystkie urządzenia zgadały się po 1 GB ?
    nie wykluczałbym uszkodzonego kabla/gniazda.

    Co ostatnio zmieniałeś ?
    Co to za switche , modele ?
     
  5. lordwader
    Offline

    lordwader Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 31, 2015
    Messages:
    89
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Niczego nie zmieniałem, dorzuciłem tv2 i chce go uruchomić tak aby działał z serwerem, bo to był motor zakupu...
    switch2 to tplink 116E, a switch3 to tplink108E.
    Jest to o tyle dziwna sytuacja, że po sieci biegają tylko 0 i 1 i raczej nie ma znaczenia czy to zwykły net (który działa) czy streamowny film (co się krzaczy).
    Dziś wieczorem zrobię jakiś długi kabel i podepnę tv2 pod switch2 bezpośrednio - zobaczę co się będzie działo...
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,589
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +1,792 / 37 / -8
    Followers:
    36
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Bierzesz na chwile telewizor i idziesz z nim do LAN1 i tam sprawdzasz.
    Według mnie coś nie halo ze switchami albo polaczeniem. Podłączyłbym się też do tego switcha 3 jakims komputerem i sprawdzil czy poprawnie wykrywa polaczenie sieciowe i jak ustawia sie siec - full duplex, 1gbps.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  7. Pawliko
    Offline

    Pawliko TP-Link Pro Owner Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    405
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +75 / 2 / -3
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Sprawa prosta, podlaczasz sie laptopem pod switch numer 3 i robisz szybkie testy lacza, sprawdzasz czy wszystko dziala.
    Jak dziala to problem po stronie TV.
    Jak nie dziala to problem po stronie sieci.

    Ale j/w na twoim miejscu wywalilbym te DLNA w trzy dupy i przesiadl sie na apke plexa.
     
  8. lordwader
    Offline

    lordwader Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 31, 2015
    Messages:
    89
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    czy to nie jest jakiś bład przypisania IP? zrzut.
     
  9. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    to nazywa się "screenshot z dupy" bo za chuja nie wiem co on pokazuje
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  10. lordwader
    Offline

    lordwader Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 31, 2015
    Messages:
    89
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    tak mi rozpoznaje switche w sieci narzędzie TP linka...
    co to w ogóle jest ta pozycja, przecież IP jest ustawione na 192.168.100.105 (6).
     
  11. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    nie widze związku z tematem ?
    każdy switch ma swoje IP , nie mam się do czego przyczepić
    zrób jak @Silas Mariusz@Silas Mariusz i @Pawliko@Pawliko napisali i znajdziesz winnego
     
  12. lordwader
    Offline

    lordwader Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 31, 2015
    Messages:
    89
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    kurczę nie wytrzymałem, zadzwoniłem na infolinię samsunga, miła pani cos tam sprawdzała z 5 minut i potwierdziła, że treści można odtwarzać tylko przez wifi (direct), po Lan nie pójdzie. (pełna dysfunkcjonalność, ręcę opadają - na to bym nie wpadł, ze po lan nie pójdzie). Nawet nie wiedzą, czy nowy firmware rozwiąże ten problem - choć szanse marne...Jednak ten samsung to szajsung.... :-(
    Pomocy! Jest plex na tizena tylko jak go skonfigurować żeby odbierać treści z serwera plexa z qnapa?
    Pierwszy kontakt jest jakiś nieprzyjazny....
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  13. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    buhaha - szajsung :D

    Plex - to specjalista @Pawliko@Pawliko zgłasza się ! Ja mam emby :p
    Generalnie to już nie jest problem QNAPa , tylko TV!
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,589
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +1,792 / 37 / -8
    Followers:
    36
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Instaluj appke plex w TV i serwer plex na qnap.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  15. lordwader
    Offline

    lordwader Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 31, 2015
    Messages:
    89
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    zainstalowałem, wszystko działa, ale nie czuję mimo to satysfakcji :-(

    ps. kiedy plex zrobi się płatny to będzie big problem...
     
  16. Pawliko
    Offline

    Pawliko TP-Link Pro Owner Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    405
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +75 / 2 / -3
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    To sobie przejdziesz na emby... albo na opensrouce Jellyfish
    Po drugie nie zapowiada sie na takie zmiany w plexe. A trzecie jezeli nie widzisz plusow przejscia z DLNA na plexa to raczej nie ma juz dla ciebie ratunku ;)
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  17. lordwader
    Offline

    lordwader Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 31, 2015
    Messages:
    89
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    :D
    --- Połączono posty, Nov 4, 2020, Data oryginalnego postu: Nov 3, 2020 ---
    Pytanie do speców od Plexa, jak tam się przewija filmy??
     
  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,589
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +1,792 / 37 / -8
    Followers:
    36
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    Normalnie masz pasek do przewijania :p
    A jak go nie widzisz to w opcjach wylacz nowy eksperymentalny player.
     
  19. pigers
    Offline

    pigers zapytaj Silasa Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    10,649
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +1,607 / 38 / -20
    Followers:
    7
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  20. lordwader
    Offline

    lordwader Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Mar 31, 2015
    Messages:
    89
    Local Time:
    5:50 AM
    Ratings:
    +6 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    mam pasek, klikam w niego jak szalony i nic... nie przeskakuje!