Pomoc Problem ze zmapowanym dyskiem po OpenVPN

KebeMokebe

Nowy użytkownik
Noobie
28 Czerwiec 2023
2
0
1
30
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Dzień dobry

Mam następujący problem. Posiadam NAS Qnap TS433.
Ze względu na brak możliwości wykupienia stałego adresu IP zmuszony byłem do postawienia serwera VPS a na nim OpenVPN'a (wymagany ze względu na częste wyjazdy w delegacje i konieczność dostępu do plików).
OpenVPN działa, mam poprzez niego dostęp do konfiguracji NAS (po IP 10.8.0.2) natomiast męczy mnie jedna rzecz.
Aby zachować porządek chciałbym z sieci lokalnej i z połączenia VPN mieć dysk przypisany pod jedną lokalizacją sieciową. Aktualnie dysk w sieci lokalnej ma adres 192.168.1.123, po VPN 10.8.0.2 co wymusza mapowanie go jako 2 różnych dysków

Co należałoby zrobić aby dysk był widoczny jako jedna lokalizacja? Wydaje mi się, że to kwestia preroutingu portów w ustawieniach OpenVPN ale nie jestem pewny jakie porty jak przekierować aby dysk był widoczny poprzez VPN pod adresem z puli lokalnej (192.168.x.x)

U mnie jest trochę inaczej, bo serwer OpenVPN mam po prostu na QNAPie, ale abym widział QNAPa (i inne urządzenia z sieci LAN) po ich lanowych adresach (czyli np. 192.168.1.5) to w pliku konfiguracyjnym po stronie klienta dopisałem route 192.168.1.0 255.255.255.0
Wtedy mam na pulpicie zrobiony skrót do katalogu np. \\192.168.1.5\Public i działa mi niezależnie czy jestem w sieci lokalnej, czy połączony przez VPN.

Spróbuj, może u Ciebie też to zadziała.

spróbowałem ale niestety ta opcja nie pomaga. Prawdopodobnie dlatego, że w moim wypadku serwerem jest serwer VPS a ja próbuję podłączyć się do Qnapa będącego tylko tak jak mój komputer klientem VPN

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. openvpn
  2. brak stałego ip
  3. vpn qnap
  4. mapowanie vpn
  5. mapowanie
  6. mapowanie dys
  7. nie widoczny qnap
  8. mapowanie dysków po vpn
  9. mapowanie openvpn
  10. qnap ts433