Mam problem z dyskami, najprawdopodobniej z mojej niewiedzy. Na włączonym NAS wyjąłem dysk 2. Wymieniłem go na nowy. Po problemach udało mi się go zainicjować. Przekopiowałem z dysku 1 cztery katalogi, żeby zrobić trochę miejsca na dysku 1. Wyjąłem dysk 2 i ponownie włożyłem stary dysk 2. Niestety go nie widzi. Twierdzi, że jest nieaktywny. Były to wolumeny statyczne. Czy jest jakaś rada na odzyskanie (przekopiowanie) danych z jednego i drugiego dysku. Czy jest jakiś sposób na aktywację drugiego dysku bez utraty danych?
Firmware version: 4.5.2.1630
Model name: QNAP TS-251
Czy coś z tego dysku odzyskam?
Czy w jakiś sposób podłączając dysk do Windows można go odczytać? Zależy mi na 2 folderach.
W informacji o stanie systemu mam następującą informację:
Grupa RAID 2 w wolumenie DataVol2 ma status "Nieaktywny". Aby uzyskać szczegółowe informacje, wybierz opcję "Pamięć masowa i migawki" > Magazyn migawka.
Firmware version: 4.5.2.1630
Model name: QNAP TS-251
Czy coś z tego dysku odzyskam?
Czy w jakiś sposób podłączając dysk do Windows można go odczytać? Zależy mi na 2 folderach.
W informacji o stanie systemu mam następującą informację:
Grupa RAID 2 w wolumenie DataVol2 ma status "Nieaktywny". Aby uzyskać szczegółowe informacje, wybierz opcję "Pamięć masowa i migawki" > Magazyn migawka.