Ale dyskusja. Autorze nie otrzymasz ode mnie odpowiedzi innej niż brzydką prawde - moze nawet nie odpowiem na pytanie ale zdementuje pogłoski i odpowiem na kilka faktów oraz na koniec w tajemnicy dam Ci sekret dlaczego QNAP to technologia a S to maks. produkt.
Okay....
Ile wytrzymam tyle dam rade...
Kwestia jakie masz oczekiwania od tej maszyny
Ja na atomie (Intel Atom Dual Core 1,66 GHz, D510) też postawiłem VM :Microsoft Server.
>>
Wirtualizacja na celeronie hmm
Na kompie też można postawić maszynę wirtualną
Mówisz, że Celeron gorszy od Atoma? ... i stawiales Microsoft Server - ... chyba w Standby
Intel -> IEI (+ITE) -> QNAP - wspólnie żegnali hasłem "Goodbye Atom, Hello Celeron" -
na sam koniec zdradze Ci taki MEGA SEKRET
UWAGA TERAZ CZAS NA BRZYDKĄ PRAWDĘ!
1] Interfejs Web
Q: Dlaczego interfejs S jest szybszy i lżejszy w reakcjach od QNAP?
A: Ponieważ S miało od tego lepszą ekipę z Microsoftu, którzy byli autorami idei modelu wymiany danych MVVM - QNAP używa MVC - znacznie gorszy pod względem interaktywności.
FAKT: Jednak ekipa z S przeszła do Q - zresztą w zaledwie 3 miesiące pokazali pierwszego QTS'a. Ich dalsza praca jest zastrzeżona.
2] Wirtualki
Q: Pigers wspominasz o 4 wirtualkach na Celeronie - brzmi to jak S wspomina o
analityce wideo na Atomach robiąc detekcje ruchu jednym obrazem na sekundę
A: 4 wirtualki - okay...
ale chyba w standby
FYI: Ktoś kto kupuje Celerona po to żeby postawić SQL'a i Windows Server na wirtualce z Celeronem na pokładzie jest naiwny jak ja kiedyś kupując pierwszego QNAP'a do Torrentów.
eg.: Windows Server 2012 + AD + Exchange + SharePoint + Office WebApps + Skype for Business to ==
128GB RAM
To co to za serwery stawiacie na Atomach?
3] Wirtualki cz.2 - VirtualBox na S konkurencja KVM
@unr3al2 - czyli oficjalnie jest USB Sharing, Direct I/O Access, Snapshoty i wparcie VT-x oraz NMU?
4] rtorrent
Tak w ogóle
@Silas Mariusz chyba się popłacze ze śmiechu jak się dowie że rTorrenta trzeba konfigurować z konsoli.
---
a to na 100% i to dopiero za chwile bo to najciekawszy temat.
Wszyscy na forum od razu polecają zamianę DS na oferujące większe możliwości rTorrent czy Transmission. ...
Tak dostałem prace w Q. Kupiłem QNAP'a w 2007 roku byłem niezadowolony i powiedzieli mi zebym zrobił lepiej. Więc zrobiłem.
Są nawet screeny i recenzje - tu - ALE NIE KLIKAJ JESZCZE BO NAJZABAWNIEJSZE PRZED WAMI -
rtorrent [x86]
W jaki sposób zmienić lokalizację plików tymczasowych z dysku 1 na 2 przez gui ?
JA P.... (ale, spokojnie będzie konkurs)
ZAŁAMKA! - (to mnie tylko spotyka od ludzi z S - był taki Jurass, który chciał robić defragmentacje NAS'a - rithien dał mu bana a na mnie się poskarżył w Q)
Więc wytłumacze dlaczego - ja - autor wyłączyłem opcje zmiany lokalizacji - o tu:
UWAGA WSZYSCY!
TA OPCJA JEST NIEAKTYWNA I ZROBIŁEM TO ABYŚCIE CHWILE POMYŚLELI I ZABEZPIECZYLI SWOJE DANE I SWOJĄ MACIERZ!
I nie zmienię nigdy swojej decyzji.
Dlaczego?
Wyobrażacie sobie Wasz PC...
Macie dwie partycje C: i D: ?
Macie prawda?
... a po co?
A po to ze jak Wam padnie system to formatujecie C: i dane na D: zostają tak?
...
Włączcie minimum błyskotliwości.
x1. QNAP włącza system i wstaje z pierwszego woluminu.
x2. Na nim są udziały multimedialne, publiczne i download oraz instalowane aplikacje.
A: Zatem nie lepiej pobierać - nie wiadomo - czy istotne dane właśnie na dysk pierwszy ni jeżeli na pozostałe, który utylizowany jest najbardziej i najwcześniej padnie a na pozostałych utworzyć grupy raid i trzymać krytyczne i istotne backupy?
Wiem, że jak się ma/miało S to się jest Adminem/właścicielem serwera, który nie słyszał o partycjach C: i D: i rozsądnym planowaniu przestrzeni dyskowych oraz woluminów - bo po co. Ale to są już Wasze problemy...
UWAGA! Przysługuje Wam konkurs!
Do wygrania
hidden ficzer - czyli jak zmienić lokalizacje Download w rtorrent 'just-one-click' - ...nieaktywne pole w konfiguracji zmiany lokalizacji chyba coś tam oznacza - tak/nie?....
Aby wziąć udział w konkursie trzeba spełnić jeden warunek i odpowiedzieć na pytanie poniżej:
Warunek: Pokazać zdjęcie swojego serwera S na tle tej strony
Pytanie: Powiedzieć jak zmienić lokalizację Moje dokumenty zdjęcia, muzyka oraz pobieranych plików w systemach Microsoft Windows 7 i w górę bez przenoszenia profili lub robienia linków do katalogów i bez zmian w rejestrach.
... po za faktem, że pewnie nikt z Was nie wie o tym, że w Windowsie da się to zrobić, ale z racji tego, że zakładam, że nigdy tego nie robiliście to i tak nie wygracie tego konkursu i nie powiem Wam jak to zrobić.
...
...
...
...
unr3al2 serio bez urazy...
Pewien handlowiec w EPA Systemu powiedział, że QNAP jest gorszy, bo stacja monitoringu nie pozwala zapisywać nagran na dyskach lokalnych a tylko na serwerze - to po co mu serwer? - ale klient sie podrapał i z tego co wiem kupił S.
...
Wracając do dyskusji autora ... Kup QNAP.
S wyprodukuje Ci w najbliższym czasie maksymalnie router a może suszarke lub toster.
Szybko nt. rozwoju QNAP....
- masz to w każdym telewizorze, tunerze SAT, wszędzie gdzie nazywa się to DVB*
- masz to na każdej płycie głównej
- jest to wszędzie tam gdzie Intel i SATA
- partnerem inżynieryjnym jest IEI
- fabryką i największym odbiorcą jest Intel
- telewizję DVB*, oglądasz dzięki tej firmie
- za chwile monitoring IP przejdzie do lamusa za sprawą ich...
- ... jednym z partnerów rozwojowych audio/video jest QNAP Systems, Inc.
W gratisie masz prezentację.
Nie wiem czy jestem uprawniony je udostępniać, ale QNAP to coś więcej nijeżeli marketing i bullshit marketingowy.