Rozwiązany Pytanie o turbo w procesorach z turbo boost

Discussion in 'Inne' started by unr3al2, Sep 5, 2016.

Loading...
  1. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Cześć,
    Głównie interesuje mnie jakie parametry ma @badziewiak@badziewiak w swoim serwerze po wykonaniu polecenia :
    Code (Text):
    1. dmidecode --type processor
    Model TVS-871 z i7 powinien posiadać procesor z turbo.
    Ciekaw jestem czy będzie to widać w tych pozycjach.

    Interesuje mnie pole :
    - Version
    - Max Speed
    - Current Speed



    Dzięki.

    Wersja oprogramowania Firmware: Najnowszy
    Model serwera: QNAP TVS-471
     
  2. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Joined:
    Feb 24, 2014
    Messages:
    409
    Location:
    Olsztyn
    Local Time:
    3:32 PM
    Ratings:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie wiem jaki ma @badziewiak@badziewiak u mnie też jest turbo w 4770s
    wynik komendy
    Code (Text):
    1.  
    2.         Version: Intel(R) Core(TM) i7-4770S CPU @ 3.10GHz
    3.         Voltage: 0.9 V
    4.         External Clock: 100 MHz
    5.         Max Speed: 3100 MHz
    6.         Current Speed: 3100 MHz
    7.         Status: Populated, Enabled
    8.         Upgrade: <OUT OF SPEC>
    9.         L1 Cache Handle: 0x000B
    10.         L2 Cache Handle: 0x000C
    11.         L3 Cache Handle: 0x000D
    12.         Serial Number: To Be Filled By O.E.M.
    13.         Asset Tag: To Be Filled By O.E.M.
    14.         Part Number: To Be Filled By O.E.M.
    15.         Core Count: 4
    16.         Core Enabled: 4
    17.         Thread Count: 8
    18.         Characteristics:
    19.                 64-bit capable
    20.                 Multi-Core
    21.                 Hardware Thread
    22.                 Execute Protection
    23.                 Enhanced Virtualization
    24.                 Power/Performance Control
    25.  
    26. Ha
    27. [~] #
    28.  
     
  3. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Turbo jest ale nie działa.
    Było kupić i5-4590S i powinieneś mieć turbo zgodnie ze specyfikacją.
    upload_2016-9-5_13-1-28.
    Fajnie jak ktoś z 671 lub 871 i procesorem i5/i7 napiszę co mu się pojawia. na seryjnym procku.
    --- Połączono posty, Sep 5, 2016, Data oryginalnego postu: Sep 5, 2016 ---
    @Silas Mariusz@Silas Mariusz sprawdź na swoim TVS-671-i5 jakie masz parametry.
    Code (Text):
    1. dmidecode --type procesor
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,087
    Location:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    3:32 PM
    Ratings:
    +1,567 / 31 / -6
    Followers:
    31
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Code (Text):
    1. SMBIOS 2.7 present.
    2.  
    3. Handle 0x0004, DMI type 4, 42 bytes
    4. Processor Information
    5.         Socket Designation: J1PR
    6.         Type: Central Processor
    7.         Family: Core i5
    8.         Manufacturer: Intel(R) Corporation
    9.         ID: C3 06 03 00 FF FB EB BF
    10.         Signature: Type 0, Family 6, Model 60, Stepping 3
    11.         Flags:
    12.                 FPU (Floating-point unit on-chip)
    13.                 VME (Virtual mode extension)
    14.                 DE (Debugging extension)
    15.                 PSE (Page size extension)
    16.                 TSC (Time stamp counter)
    17.                 MSR (Model specific registers)
    18.                 PAE (Physical address extension)
    19.                 MCE (Machine check exception)
    20.                 CX8 (CMPXCHG8 instruction supported)
    21.                 APIC (On-chip APIC hardware supported)
    22.                 SEP (Fast system call)
    23.                 MTRR (Memory type range registers)
    24.                 PGE (Page global enable)
    25.                 MCA (Machine check architecture)
    26.                 CMOV (Conditional move instruction supported)
    27.                 PAT (Page attribute table)
    28.                 PSE-36 (36-bit page size extension)
    29.                 CLFSH (CLFLUSH instruction supported)
    30.                 DS (Debug store)
    31.                 ACPI (ACPI supported)
    32.                 MMX (MMX technology supported)
    33.                 FXSR (FXSAVE and FXSTOR instructions supported)
    34.                 SSE (Streaming SIMD extensions)
    35.                 SSE2 (Streaming SIMD extensions 2)
    36.                 SS (Self-snoop)
    37.                 HTT (Multi-threading)
    38.                 TM (Thermal monitor supported)
    39.                 PBE (Pending break enabled)
    40.         Version: Intel(R) Core(TM) i5-4590S CPU @ 3.00GHz
    41.         Voltage: 0.9 V
    42.         External Clock: 100 MHz
    43.         Max Speed: 3000 MHz
    44.         Current Speed: 3000 MHz
    45.         Status: Populated, Enabled
    46.         Upgrade: <OUT OF SPEC>
    47.         L1 Cache Handle: 0x000B
    48.         L2 Cache Handle: 0x000C
    49.         L3 Cache Handle: 0x000D
    50.         Serial Number: To Be Filled By O.E.M.
    51.         Asset Tag: To Be Filled By O.E.M.
    52.         Part Number: To Be Filled By O.E.M.
    53.         Core Count: 4
    54.         Core Enabled: 4
    55.         Thread Count: 4
    56.         Characteristics:
    57.                 64-bit capable
    58.                 Multi-Core
    59.                 Execute Protection
    60.                 Enhanced Virtualization
    61.                 Power/Performance Control
     
  5. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Code (Text):
    1. # dmidecode 2.11
    2. SMBIOS 2.7 present.
    3.  
    4. Handle 0x0015, DMI type 4, 42 bytes
    5. Processor Information
    6.     Socket Designation: SOCKET 0
    7.     Type: Central Processor
    8.     Family: Xeon
    9.     Manufacturer: Intel
    10.     ID: A7 06 02 00 FF FB EB BF
    11.     Signature: Type 0, Family 6, Model 42, Stepping 7
    12.     Flags:
    13.         FPU (Floating-point unit on-chip)
    14.         VME (Virtual mode extension)
    15.         DE (Debugging extension)
    16.         PSE (Page size extension)
    17.         TSC (Time stamp counter)
    18.         MSR (Model specific registers)
    19.         PAE (Physical address extension)
    20.         MCE (Machine check exception)
    21.         CX8 (CMPXCHG8 instruction supported)
    22.         APIC (On-chip APIC hardware supported)
    23.         SEP (Fast system call)
    24.         MTRR (Memory type range registers)
    25.         PGE (Page global enable)
    26.         MCA (Machine check architecture)
    27.         CMOV (Conditional move instruction supported)
    28.         PAT (Page attribute table)
    29.         PSE-36 (36-bit page size extension)
    30.         CLFSH (CLFLUSH instruction supported)
    31.         DS (Debug store)
    32.         ACPI (ACPI supported)
    33.         MMX (MMX technology supported)
    34.         FXSR (FXSAVE and FXSTOR instructions supported)
    35.         SSE (Streaming SIMD extensions)
    36.         SSE2 (Streaming SIMD extensions 2)
    37.         SS (Self-snoop)
    38.         HTT (Multi-threading)
    39.         TM (Thermal monitor supported)
    40.         PBE (Pending break enabled)
    41.     Version: Intel(R) Xeon(R) CPU E31245 @ 3.30GHz
    42.     Voltage: 0.0 V
    43.     External Clock: 100 MHz
    44.     Max Speed: 3800 MHz
    45.     Current Speed: 3300 MHz
    46.     Status: Populated, Enabled
    47.     Upgrade: <OUT OF SPEC>
    48.     L1 Cache Handle: 0x0004
    49.     L2 Cache Handle: 0x0005
    50.     L3 Cache Handle: 0x0006
    51.     Serial Number: Not Specified
    52.     Asset Tag: Not Specified
    53.     Part Number: Not Specified
    54.     Core Count: 4
    55.     Core Enabled: 4
    56.     Thread Count: 8
    57.     Characteristics:
    58.         64-bit capable
    59.  
     
  6. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    U @mariuszsal@mariuszsal widać, że jego serwer wspiera turbo.
     
  7. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Chyba także nie do końca, zwyczajnie bios rozpoznaje wyższe taktowanie, ale nie zauważyłem aby z niego korzystał. Wieczorem sprawdzę pod dużym obciążeniem jak się zachowuje CPU, bo przy obciążeniu 30-40% taktowanie ani drgnie na którymkolwiek z core.

    Code (Text):
    1. # cat /proc/cpuinfo | grep MHz
    2. cpu MHz     : 3300.000
    3. cpu MHz     : 3300.000
    4. cpu MHz     : 3300.000
    5. cpu MHz     : 3300.000
    6. cpu MHz     : 3300.000
    7. cpu MHz     : 3300.000
    8. cpu MHz     : 3300.000
    9. cpu MHz     : 3300.000
     
  8. LEVY
    Offline

    LEVY Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 19, 2014
    Messages:
    55
    Location:
    Wroclaw
    Local Time:
    3:32 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-871
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    Tak z czystej ciekawości, w czym fabrycznie występuje Xeon, albo w czym można wymienić tak CPU, bo chyba nie w TVS-x71?
    Z powyższy postów wnoszę, że seria TVS-x71 nie wspiera trybu turbo, słusznie?
     
  9. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W racku np TS-1279U.
    Specyfikacja mówi, że powinno działać turbo.
    [​IMG]
    Zaznaczone na czerwono.
    Procesor możesz wymienić np. w tych modelach.
     
  10. LEVY
    Offline

    LEVY Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 19, 2014
    Messages:
    55
    Location:
    Wroclaw
    Local Time:
    3:32 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-871
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    O możliwościach rozbudowy wiem, sam do tego się przymierzam.
    Tylko zastanawia mnie pierwsza odpowiedz od @balgaan
    1. u mnie też jest turbo w 4770s
    2. a z loga:
    Max Speed: 3100 MHz
    Current Speed: 3100 MHz
     
  11. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Joined:
    Feb 24, 2014
    Messages:
    409
    Location:
    Olsztyn
    Local Time:
    3:32 PM
    Ratings:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jest turbo w procku, ale nie wykorzystuje go sprzęt

    Mobilnie
     
  12. LEVY
    Offline

    LEVY Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 19, 2014
    Messages:
    55
    Location:
    Wroclaw
    Local Time:
    3:32 PM
    Ratings:
    +6 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-871
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-871 1 GbE
    heheh, to wiem
    chodziło mi o wykorzystanie trybu turbo np i7-4790s w - TVS-x71
    po co kupować siekierę do strugania patyczków na grilla ;)
     
  13. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Modele zaznaczone na czerwono powinny wspierać turbo.
    Chyba, że jest to błąd w specyfikacji.
     
  14. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Joined:
    Feb 24, 2014
    Messages:
    409
    Location:
    Olsztyn
    Local Time:
    3:32 PM
    Ratings:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    ma ktoś kontakt do Krwiaka ? może on opisze dlaczego jest taki bubel.
     
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,087
    Location:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    3:32 PM
    Ratings:
    +1,567 / 31 / -6
    Followers:
    31
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    nie ma żadnego bubla
    bios jest inżynieryjnie przygotowany w takiej formie jak ta
    i to się raczej nie zmieni z uwagi na ciepło generowane przez urządzenia
    modyfikacje biosu i włączenie turbo możecie zrobić sami - wystarczy pościągać trochę narzędzi
    google - Panowie buble
     
  16. balagaan
    Offline

    balagaan Obłędny Rozmemłany Kołowrotek Q's Professional

    Joined:
    Feb 24, 2014
    Messages:
    409
    Location:
    Olsztyn
    Local Time:
    3:32 PM
    Ratings:
    +92 / 5 / -0
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology on VM
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Bubel mam na myśli opis na stronie.
    Jakby go nie było nie robiłby nikt problemu.
     
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,087
    Location:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    3:32 PM
    Ratings:
    +1,567 / 31 / -6
    Followers:
    31
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jaki masz model NAS? Jaki CPU i jaką wersje BIOS?
     
  18. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Według specyfikacji twój serwer obsługuje turbo.
    upload_2016-9-5_18-4-46.

    Zakładałem temat z myślą o tym, że może jest inna wersja biosu która obsługuje turbo i wystarczy ją wgrać.

    Saport qnapa mi powiedział, że model TVS-471 nie posiada w ofercie procesorów z turbo. Mają rację, a co z innymi :)
     
  19. mariuszsal
    Online

    mariuszsal Guest

    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Juz wam nie wystarczy ze w nazwie jest Turbo NAS ?


    Wysłane za pomocą Tapatalk
     
  20. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    7,087
    Location:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    3:32 PM
    Ratings:
    +1,567 / 31 / -6
    Followers:
    31
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak

    Kontaktujesz się z niewłaściwymi osobami :)