Qnap filmy 4K z HDR

• ·
  • TVS-hx74
  • ·
  • 2.5 GbE
  • ·
  • Najnowszy możliwy (Hero 5.2.0.2823 aktualne na dzień 25.07.24.)
Dodam do tego swoje 3 grosze...

Znawcą wszystkich kombajnów nie jestem, ale po kilku latach odtwarzania filmów z komputera (dość mocna jednostka z kartą Nvidia, do tego ampli 9+4+2), to w końcu znudziło mi się słuchanie szumu komputera stojącego pod biurkiem (mimo, że ma super ciche wentylatory i dyski SSD) i za namową @pigers nabyłem drogą kupna Nvidia Shield PRO.

Zalety ? Co najmniej kilka.

Po pierwsze, primo ultimo : podłączasz 3 kabelki, prunć, sieć i HDMI (najlepiej kablem ze specyfikacją co najmniej 2.1 lub 2.2), logujesz się, mapujesz dysk z NAS, gdzie przechowujesz multimedia i jazda :D.

Do tego używam Emby.

Owszem, zapłaciłem za dożywotni serwis € 115, ale chłopaki robią dobrą robotę i nie jest to żaden abonament, jak robi wiele firm (Adobe, Corel, za chwile M$).

Przystawka potrafi robić upscaling (poprawę jakości video) materiałów gorszej jakości, niż 4K (nawet od 480p), działa bezgłośnie, a do tego potrafi działać w innych lokalizacjach (inny dom, wakacje, pokazy u znajomych).

Owszem, trzeba mieć łącze z uploadem co najmniej 2 MBs, ale w dzisiejszych czasach to już się robi standard. Sam mam w domu na kablu miedzianym 80/20 Mbs, na razie na światełko nie mam co liczyć.

Wady ?

Dla mnie jedna ;) € 115 za Emby i 200 € za Nvidia Shield PRO.

Ale nie żałuję. To w końcu 510 pln.

Jeżeli twórca wątku ma jakieś pytania, to zapraszam.

ps. odradzam Nvidia Shield (bez pro). To słabsza jednostka, po zakupie dość szybko może dojść do sytuacji, że ... A mogłem dopłacić te 2 stówy ... :(

S.

• ·
  • TVS-hx74
  • ·
  • 2.5 GbE
  • ·
  • Najnowszy możliwy (Hero 5.2.0.2823 aktualne na dzień 25.07.24.)
No a nie ?

:p

S.

Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina...

:p

No dobra, gdzie jest to wino ??

Trochę po czasie, ale komuś może się przyda, co do KODI. Używam KODI na TV, odtwarza HDR czy Dolby Vision, ale z kolei nie przepuszcza True HD, więc korzystam DTS HD, DTS:X czy DD z Atmosem. Podłączenie Qnapa do TV kablem HDMI kończy się brakiem odtwarzania HDR i Dolby Vision, ale odtwarza wszystkie formaty dźwiękowe w tym True HD. TV lata na WIFI, nie mam problemów z buforowaniem filmów nawet tych ponad 80gb. Problemy z buforowaniem pojawiły się po któreś aktualizacji KODI, kolejne nie rozwiązały problemu, więc wróciłem do starej wersji, w której nawet przewijanie filmów nie stanowi problemu, a oglądam w zasadzie tylko 4k. Muszę potestować Emby czy Jellyfin pod kątem True HD, ciekawe czy dadzą radę.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. kodi
  2. Hdmi
  3. zidoo
  4. jellyfin
  5. plex
  6. emby
  7. nvidia
  8. qnap 4k
  9. hd player
  10. karta graficzna qnap
  11. Nvidia shield