QNAP TS-109 II / TS209 II

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika Glon, 18 Marzec 2009.

Ładowanie...
  1. Glon
    Offline

    Glon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Marzec 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    02:05
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam! Właśnie zastanawiam się nad zakupem QNAP TS-109 II lub TS-209 II.
    1. Jak serwer zachowuje się po odcięciu zasilania a następnie ponownym dopływie zasilania?
    2. Czy jest jakiś tryb uśpienia przy dłuższej bezczynności?
    3. Czy jest możliwość zdalnego wyłączenia oraz wzbudzenia wyłączonego/uśpionego urządzenia (przez sieć) ?
    4. Jaki jest rzeczywisty transfer przy kopiowaniu dużych plików na/z qnap?
    5. Czy dobrze rozumiem, że różnica 2 w/w modeli sprowadza się do funkcjonalności związanych z drugim dyskiem?
     
  2. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    03:05
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    1. możesz to ustawić. Np autopower - po dopływie zasilania wstanie sam
    2. uśpienie dysków
    3. nie. Te modele nie mają WakeUpOnLan. Nie da się tego zaimplementować. Brak możliwości sprzętowych.
    4. poszukaj testów w sieci. Dużo zależy od sieci po której chcesz przesyłać dane i od protokołu. Skoro wersje bez PRO - zakładam że z NFS rezygnujesz.
    5. tak
     
  3. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    02:05
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    co do pkt.3 - można qnapa zdalnie wyłączyć po SSH (z tym że nie shutdown a halt z niewiadomych przyczyn :) )

    Aby go włączyć potrzebny byłby:
    -jakiś mechanizm sterujący przekaźnikiem wpiętym w wyłącznik na qnapie (utrata gwarancji)

    lub
    -mechaniczny włącznik sterowany telefonem widziałem kiedyś na allegro ale ostatnio nie mogłem odszukać - może jeszcze kiedyś się pojawi

    szukając tego modułu na allegro i google znalazłem kilka ciekawych pomysłów :D

    np. można ustawić kompa który ma obsługę WOL tak aby po użyciu na nim przez SSH eject otwierająca się tacka trafiała w przycisk power na drugim kompie (w tym wypadku na qnapie) :D

    zainstalować mały mechanizm podłączony do wyprowadzeń wibry w telefonie - i ustawić w nim tak aby tylko na jeden nr reagował wibracją i uruchamiał mechanizm naciskający guzik

    pozdrawiam, c.
     
  4. Glon
    Offline

    Glon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Marzec 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    02:05
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
    A gdyby zrobić tak:
    - ustawiam AutoPOwer ON po dopływie zasilania,
    - wyłączam qnapa poprzez halt,
    - odcinam dopływ prądu (przed zasilaczem) :>
    - przywracam zasilanie,
    Zadziała?
     
  5. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    02:05
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    chyba nie bardzo - tzn. jak go wyłączysz przez halt to skąd system ma wiedzieć że stracił zasilanie?

    może jaki poweruser podpowie jak zdalnie wyłączyć część usług odpowiedzialnych za udostępnianie plików ?
    - np. samba ftp apache itp? po ubiciu tych procesów moim zdaniem odcięcie zasilania jest *względnie* bezpieczne dla danych w qnapie

    pozdrawiam, c.

    p.s. - cały czas szperam po allegro i w starych linkach ale nie odszukałem jeszcze wynalazku do 'zdalnego resetowania serwera' - tak było albo w opisie albo w tytule aukcji
    c.

    p.p.s. - w pracy często mamy awarię zasilania - jak dotychczas zdarzyło się to kilka razy (qnap pracuje od października) - gdyby nie awarie zasilania i upgrade firmware to pracowałby nonstop do dziś - ustawiłem usypianie dysków w wypadku godzinnej nieaktywności - i nie wiem czy potrzebne jest coś więcej? okresowe całkowite wyłączanie w przypadku serwera plików? tzn. fajnie by było mieć możliwość zdalnego włączenia/wyłaczenia ale skoro zdalny restart działa to dla mnie jest to wystarczające :)
    c.
     
  6. Glon
    Offline

    Glon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Marzec 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    02:05
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    1.
    No właśnie - a skąd on wie, że stracił, albo nie stracił?
    Generalnie chodzi o zdalne włączanie, w razie gdyby się okazało że nie pracuje, mimo że powinien. W zasadzie tylko na tym mi zależy.
    A przy okazji - mam nadzieję że ten zdalny restart to tylko możliwość, a nie konieczność wynikła z jakichś niedomagań qnap'a ?

    2. Jak TS-109 znosi temperaturę zewnętrzną około 30st C ?
    Pytam, bo mój buffalo prawdopodobnie właśnie ze względu na temepraturę potrafi się czasem wyłączyć, a później nie ma jak go zdalnie podnieść.

    pozdrawiam
     
  7. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    02:05
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    możliwości jest kilka - ale jak sądzę (bo nie wiem tego na pewno) system w przypadku poprawnego wyłączania zapisuje odpowiednią informację na dysku - w czasie startu sprawdza czy taka informacja jest i stąd 'wie' czy była utrata zasilania
    w przypadku np. ręcznego zdalnego update firmware - restart jest wymagany do wprowadzenia zmian

    co do pkt.2 - nie wiem ile jest w stanie znieść qnap - ale u mnie w pracy w tej chwili jest max 23 stopnie - w ciągu lata może w razie upałów dojdzie do 30 - nie wiem jak się zachowa
    - w tej chwili przy temp. pokoju max 23 stopnie dyski nigdy nie miały więcej jak 36 stopni - a najczęściej jeden ma 34 a drugi 32
     
  8. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    02:05
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    nie ograniczajmy się ... można to zrobić bardziej elegancko :)
    w PA QNAPA jest możliwość wyłączania, resetowania serwera...
    w extremalny warunkach :D

    Jeśli ci tak bardzo zależy na zdalnym wybudzaniem, proponuje model z górnej półki gdzie taka funkcjonalność jest zaimpletowana.

    niestety u mnie przeważnie maja 38 a max 43(samsung) :D
     
  9. Glon
    Offline

    Glon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Marzec 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    02:05
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No i stałem się posiadaczem QNAP TS-119. tia
    Temperatura mojego Seagate to 41-48 st C

    Zatem dziękuję za odpowiedzi i uważam temat za zamknięty.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.