QNAP TS-109 II / TS209 II

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika Glon, 18 Marzec 2009.

Ładowanie...
  1. Glon
    Offline

    Glon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Marzec 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam! Właśnie zastanawiam się nad zakupem QNAP TS-109 II lub TS-209 II.
    1. Jak serwer zachowuje się po odcięciu zasilania a następnie ponownym dopływie zasilania?
    2. Czy jest jakiś tryb uśpienia przy dłuższej bezczynności?
    3. Czy jest możliwość zdalnego wyłączenia oraz wzbudzenia wyłączonego/uśpionego urządzenia (przez sieć) ?
    4. Jaki jest rzeczywisty transfer przy kopiowaniu dużych plików na/z qnap?
    5. Czy dobrze rozumiem, że różnica 2 w/w modeli sprowadza się do funkcjonalności związanych z drugim dyskiem?
     
  2. Nicodem
    Offline

    Nicodem Staff Contributor

    Dołączył:
    15 Sierpień 2008
    Wiadomości:
    132
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    14:09
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    1
    1. możesz to ustawić. Np autopower - po dopływie zasilania wstanie sam
    2. uśpienie dysków
    3. nie. Te modele nie mają WakeUpOnLan. Nie da się tego zaimplementować. Brak możliwości sprzętowych.
    4. poszukaj testów w sieci. Dużo zależy od sieci po której chcesz przesyłać dane i od protokołu. Skoro wersje bez PRO - zakładam że z NFS rezygnujesz.
    5. tak
     
  3. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    13:09
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    co do pkt.3 - można qnapa zdalnie wyłączyć po SSH (z tym że nie shutdown a halt z niewiadomych przyczyn :) )

    Aby go włączyć potrzebny byłby:
    -jakiś mechanizm sterujący przekaźnikiem wpiętym w wyłącznik na qnapie (utrata gwarancji)

    lub
    -mechaniczny włącznik sterowany telefonem widziałem kiedyś na allegro ale ostatnio nie mogłem odszukać - może jeszcze kiedyś się pojawi

    szukając tego modułu na allegro i google znalazłem kilka ciekawych pomysłów :D

    np. można ustawić kompa który ma obsługę WOL tak aby po użyciu na nim przez SSH eject otwierająca się tacka trafiała w przycisk power na drugim kompie (w tym wypadku na qnapie) :D

    zainstalować mały mechanizm podłączony do wyprowadzeń wibry w telefonie - i ustawić w nim tak aby tylko na jeden nr reagował wibracją i uruchamiał mechanizm naciskający guzik

    pozdrawiam, c.
     
  4. Glon
    Offline

    Glon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Marzec 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
    A gdyby zrobić tak:
    - ustawiam AutoPOwer ON po dopływie zasilania,
    - wyłączam qnapa poprzez halt,
    - odcinam dopływ prądu (przed zasilaczem) :>
    - przywracam zasilanie,
    Zadziała?
     
  5. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    13:09
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    chyba nie bardzo - tzn. jak go wyłączysz przez halt to skąd system ma wiedzieć że stracił zasilanie?

    może jaki poweruser podpowie jak zdalnie wyłączyć część usług odpowiedzialnych za udostępnianie plików ?
    - np. samba ftp apache itp? po ubiciu tych procesów moim zdaniem odcięcie zasilania jest *względnie* bezpieczne dla danych w qnapie

    pozdrawiam, c.

    p.s. - cały czas szperam po allegro i w starych linkach ale nie odszukałem jeszcze wynalazku do 'zdalnego resetowania serwera' - tak było albo w opisie albo w tytule aukcji
    c.

    p.p.s. - w pracy często mamy awarię zasilania - jak dotychczas zdarzyło się to kilka razy (qnap pracuje od października) - gdyby nie awarie zasilania i upgrade firmware to pracowałby nonstop do dziś - ustawiłem usypianie dysków w wypadku godzinnej nieaktywności - i nie wiem czy potrzebne jest coś więcej? okresowe całkowite wyłączanie w przypadku serwera plików? tzn. fajnie by było mieć możliwość zdalnego włączenia/wyłaczenia ale skoro zdalny restart działa to dla mnie jest to wystarczające :)
    c.
     
  6. Glon
    Offline

    Glon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Marzec 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    1.
    No właśnie - a skąd on wie, że stracił, albo nie stracił?
    Generalnie chodzi o zdalne włączanie, w razie gdyby się okazało że nie pracuje, mimo że powinien. W zasadzie tylko na tym mi zależy.
    A przy okazji - mam nadzieję że ten zdalny restart to tylko możliwość, a nie konieczność wynikła z jakichś niedomagań qnap'a ?

    2. Jak TS-109 znosi temperaturę zewnętrzną około 30st C ?
    Pytam, bo mój buffalo prawdopodobnie właśnie ze względu na temepraturę potrafi się czasem wyłączyć, a później nie ma jak go zdalnie podnieść.

    pozdrawiam
     
  7. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    13:09
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    możliwości jest kilka - ale jak sądzę (bo nie wiem tego na pewno) system w przypadku poprawnego wyłączania zapisuje odpowiednią informację na dysku - w czasie startu sprawdza czy taka informacja jest i stąd 'wie' czy była utrata zasilania
    w przypadku np. ręcznego zdalnego update firmware - restart jest wymagany do wprowadzenia zmian

    co do pkt.2 - nie wiem ile jest w stanie znieść qnap - ale u mnie w pracy w tej chwili jest max 23 stopnie - w ciągu lata może w razie upałów dojdzie do 30 - nie wiem jak się zachowa
    - w tej chwili przy temp. pokoju max 23 stopnie dyski nigdy nie miały więcej jak 36 stopni - a najczęściej jeden ma 34 a drugi 32
     
  8. hypnosiss
    Offline

    hypnosiss Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Lipiec 2008
    Wiadomości:
    321
    Miejscowość:
    Polska, Wrocław
    Local Time:
    13:09
    Oceny:
    +28 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-109/209 1 GbE
    nie ograniczajmy się ... można to zrobić bardziej elegancko :)
    w PA QNAPA jest możliwość wyłączania, resetowania serwera...
    w extremalny warunkach :D

    Jeśli ci tak bardzo zależy na zdalnym wybudzaniem, proponuje model z górnej półki gdzie taka funkcjonalność jest zaimpletowana.

    niestety u mnie przeważnie maja 38 a max 43(samsung) :D
     
  9. Glon
    Offline

    Glon Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Marzec 2009
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    13:09
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    No i stałem się posiadaczem QNAP TS-119. tia
    Temperatura mojego Seagate to 41-48 st C

    Zatem dziękuję za odpowiedzi i uważam temat za zamknięty.
     

Poleć tę stronę