Cześć
Gdyby ktoś był zainteresowany, to ja takiego kupiłem.
-cut-
Teraz tylko SSD pod system więcej ramu, i zapewne zainwestuje w jednostki rozszerzające dla HDD bo wolna przestrzeń przy tych możliwościach szybko topnieje
Pozdrawiam
G.
Nadal jesteś zadowolony?
Jest odczuwalna różnica po postawieniu systemu na SSD?
Cześć
Dawno mnie tutaj nie było, więc odpowiadam z opóźnieniem:
Moją opinię podzielę na dwie części.
Po pierwsze hardware - tutaj Qnap robi robotę i naprawdę ciężko znaleźć mankamenty. Ozywiście są modele z procesorami klasy "i" ale wtedy trzeba dołożyć przynajmniej 1.000 zł więcej - dla mnie skok cenowy był na tyle duży, że nie zdecydowałem się na taką inwestycję. Sama obudowa dobrze zaprojektowana, mam 3 dyski HDD i 1 SSD (na system), dysków prawie w ogóle nie słychać. Zacząłem od wersji 4GB i dawała radę do domowych zastosować (zdjęcia, filmy, notes) jednak moim zdaniem podstawą powinno być 8GB ram - a jak masz budżet to 16 - w końcu to server i musi mieć zasoby do sprawnego działania
Zdziwiła mnie jedna rzecz. Na moim Macu podłączam dwa dyski zewnętrzne HDD pod porty USB i obydwa działają bez zarzutu na pojedyńczych kablach w NAS'ie działał mi tylko jeden drugi nie startował. Musiałem wymienić kabel z pojedyńczego na podwójny żeby doprowadzić dodatkowe zasilanie z kolejnego gniazda USB. Wygląda jak by gniazda USB w NAS'ie nie miały odpowiedniej wydajności prądowej aby zasilić dwa zewnętrzne dyski.
Druga sprawa to Software - i tutaj Qnap niestety się potyka. Podstawowe aplikacja działają bez zarzutu, ale są ubogie i w porównaniu z konkurencją siadają. Sprawę ratuje bardzo duża liczba aplikacji jakie możesz sobie zainstalować z innych źródeł - w tym przypadku musisz nauczyć się terminala i konfiguracji przez SSH - większość aplikacji będzie tego wymagać - chociażby aby wygodnie się łączyć z aplikacją z własnej domeny a nie przez wklepanie adresu IP lub konfigurację certyfikatów SSL.
Dla mnie - nauka programowania - super sprawą jest Docker i możliwość postawienia sobie szybko różnych środowisk testowych od serwerów typu XAMPP, Apache, brokery MQTT, po całe systemy jak linuks. Druga sprawa to Virtual Station gdzie mam postawione trzy virtualki - Ubuntu, Ubuntu Server i DSM ********* - z przyczyn wymienionych w pierwszym zdaniu o software - ale żeby działać na VM musisz mieć przynajmniej 8GB ramu.
Miałem jeszcze bardzo długo problem z natywną aplikacją Qsync i współpracą z Mac'iem. Po ostatniej aktualizacji sprawa się poprawiła aczkolwiek swojego czasu rwałem włosy z głowy.
Ogólnie skonfigurowanie Qnapa do pracy tak jak bym chciał zajęło mi około 6 miesięcy.
No i na koniec trzeba dodać bardzo ważną rzecz - Wsparcie społeczności jest bardzo dobra. Moim zdaniem to forum można by było spokojnie podpiąć pod Help desk. Jedno z nalepszych jakie znam.
Nie wiem, czy moja odpowiedź się jeszcze przyda jeśli tak to super