Pomoc QTS na SSD, czy da się przenieść OS

pwbpm

Passing Basics
Beginner
9 Lipiec 2023
9
1
3
45
QNAP
TS-409U
Ethernet
1 GbE
Mam 472XT, 32GB RAM, 2 x 1 TB (ssd cache) = 4 x 6 TB SATA.. chodzi tragicznie. Myślałem, już że tak musi być... ale postawiłem obok 264, 16 GB ram, 2 x 512 SSD, 2 x 16 TB SATA, których chodzi genialnie ( 1 wolumen, brak ssd cache)

różnica jest taka, że w tym drugim inicjowałem urządzenie w pełni obsadzone, a w tym pierwszym dokładałem SSD i włączyłem cache.

Widzę, po dyskusji tutaj
Link: https://www.reddit.com/r/qnap/comments/15kgpr1/install_qts_only_on_ssd_pool/
, ze kluczowa jest incjalizacja i uruchomienie OS na SSD.

Pytanie, czy da się jakoś uratować mojego XT472 bez zaorania i ponownej inicjalizacji. Mamy tam dużo danych, trochę VM'em, a to nie będzie trwało 5 minut.

Czy macie jakiś pomysł jak wymusić uruchamiania OS i kluczowych aplikacji z SSD ?

Tak, zainicjalizować QTS tylko z dyskami SSD (format dysków), potem odzyskanie istniejących puli (wkładasz dyski na gorąco), przywracasz konfigurację itd.
dzięki, ale chciałbym się pewnie jak to zrobić.

1. rozumiem, ze napierw wypinam HDD. Pytanie, czy na gorąco, czy wyłączyć urządzenie i usunąć je fizycznie ?
2. inicjuje qnap tylko z SSD, konfiguruje itd...
3. podpinam spowrotem hdd
4. odzyskiwanie puli... czy potrzeba jakoś wymusić ? czy urządzenie nie będzie chciało ich sformatować ?