Pomoc QTS na SSD, czy da się przenieść OS

pwbpm

Passing Basics
Beginner
9 Lipiec 2023
11
1
3
45
QNAP
TS-409U
Ethernet
1 GbE
Mam 472XT, 32GB RAM, 2 x 1 TB (ssd cache) = 4 x 6 TB SATA.. chodzi tragicznie. Myślałem, już że tak musi być... ale postawiłem obok 264, 16 GB ram, 2 x 512 SSD, 2 x 16 TB SATA, których chodzi genialnie ( 1 wolumen, brak ssd cache)

różnica jest taka, że w tym drugim inicjowałem urządzenie w pełni obsadzone, a w tym pierwszym dokładałem SSD i włączyłem cache.

Widzę, po dyskusji tutaj
Link: https://www.reddit.com/r/qnap/comments/15kgpr1/install_qts_only_on_ssd_pool/
, ze kluczowa jest incjalizacja i uruchomienie OS na SSD.

Pytanie, czy da się jakoś uratować mojego XT472 bez zaorania i ponownej inicjalizacji. Mamy tam dużo danych, trochę VM'em, a to nie będzie trwało 5 minut.

Czy macie jakiś pomysł jak wymusić uruchamiania OS i kluczowych aplikacji z SSD ?

Tak, zainicjalizować QTS tylko z dyskami SSD (format dysków), potem odzyskanie istniejących puli (wkładasz dyski na gorąco), przywracasz konfigurację itd.
dzięki, ale chciałbym się pewnie jak to zrobić.

1. rozumiem, ze napierw wypinam HDD. Pytanie, czy na gorąco, czy wyłączyć urządzenie i usunąć je fizycznie ?
2. inicjuje qnap tylko z SSD, konfiguruje itd...
3. podpinam spowrotem hdd
4. odzyskiwanie puli... czy potrzeba jakoś wymusić ? czy urządzenie nie będzie chciało ich sformatować ?

Dajemy temu Panu VIP’-a
To ten gość od Sofabatona w Polsce ;)
Połączono posty:

Ok, ale po odzyskaniu mam dane i ustawienia ( np. container station,virtualization station ), qvr pro ?
czy tylko mam dane i wszystko musze ustawiać ponownie ?
Nie masz aplikacji i ustawień.
Masz tylko dane.
Wszystkie appki i QVR konfigurujesz na nowo.
To samo z wirtualkami. Dlatego porób sobie backupy

Dajemy temu Panu VIP’-a
To ten gość od Sofabatona w Polsce ;)
Dziękuję,
zatem bedą ekskluzywne rabaty na X2 dla członków forum ( w drugiej połowie stycznia )

tylko podpowiedzcie jak przeprowadzić operację minimalizując ryzyko.
mam 7 writualek i ze 20 kontenerów, VM'ki to chyba najmniejszy problem, bo eksport import rozwiąże problem, ale kontenery... tam możemy tylko eksportować wolumen, ale bez konfiguracji..

zastanawiam się, czy odzyskanie puli z dysków talerzowych pozwoli na zachowanie ustawień virtualization station i container station

Jeśli chodzi o wirtualki to musisz zrobić backup do jakiegoś share folderu (ważna informacja: VM backup zapisuje w ukrytym katalogu dane odnośnie tych backupów, więc nie wolno kopiować tych backupów w inne miejsce jeśli nie skopiujesz ukrytego katalogu bo nic ten backup Ci później nie da)
Jest jeszcze drugi mechanizm: eksport. I ten mechanizm wykonuje się ręcznie na wyłączonej maszynie. Moje dobre praktyki podpowiadają mi, aby taki eksport wykonać ręcznie przynajmniej raz na 3 miesiące i sobie wrzucać do jakiegoś katalogu. W praktyce robię to raz na 8mc. Ale ten eksport to taki pewniak który sobie przetrzymuje.

Co do kontenerów - nie jestem fanem, na szczęście na tym forum jest pewien gość, myślę że za 4pak kraftowego piwa (ja już zasponsoruję) chętnie Ci pomoże.
@SiewcaRyżu IMHO najbardziej obcykany w dockerach.

kontenery też powinieneś zbackupowac
Aczkolwiek jeśli ja dobrze pamiętam po świeżej instalacji container station, wskazujesz stary katalog i powinien zaciagnac

Jeśli chcesz spróbować to możesz to samo zrobić z QKVM - wirtualization station

W CACHEDEV?_DATA który jest systemowy na obecną chwilę (def_share.info w etc/config mówi który) są katalogi znowu ukryte.
.qpkg (zainstalowane appki do których prowadzi qpkg.conf z etc/config)
I ukryty katalog w root tego woluminu CACHEDEV… o nazwie .QKVM - tam jest wszystko związane z .qpkg/QKVM - czyli wirtualization station

Możesz próbować przywracać wszystko z palca na zasadzie podmiany.

Ale imho backupy musisz zrobić

robią się exporty vm'ek.. trochę to trwa..

czy przy odzyskiwaniu puli, fakt, że jeden w wolumenów jest szyfrowany będzie miał znaczenie ?
czy może lepiej wyłączyć szyfrowanie na czas tej operacji ?