Udzielamy pomocy QVR Pro - brak połączenia z kamerą

Discussion in 'Stacja monitoringu' started by m1si0, Aug 7, 2021.

Loading...
  1. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    37
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    Hej!
    Ledwo uporałem się z jednym problemem, a już napotykam na kolejny ;) Po ostatniej zmianie serwera zainstalowałem QVR Pro i chciałem dodać kamery... Dodać dodałem. Ba! Nawet sam znalazł (nie jak wcześniej wszystko ręcznie). Przez 3-5min wszystko śmigało - był obraz z obu kamer i połączenie. Po chwili "brak połączenia". I jedna kamerka działa ok, druga się cały czas łączy... Ktoś miał podobny problem? (obie kamery tego samego producenta Yi Home z Yi-Hack - protokół ONVIF)

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.4.1741
    Model serwera: QNAP TS-473A
     
  2. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    781
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +221 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Moje Reolinki działają bez stresu. Możesz kamerę wypuścić na świat, to mogę dodać do mojego QVR Pro i zobaczę czy działa.
     
  3. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    37
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    Wyrzucić na świat - sork ne :D

    Ale po powrocie z wakacji mam kolejny zonk:
    upload_2021-8-19_12-49-51.

    Cały czas "Łączenie". Drugą kamerę też po protokole RTSP mogę dodać jest zielony haczyk przy samej kamerze, ale wywala błąd w Dzaiałanie:
    upload_2021-8-19_12-51-29.

    W Surveillance Station tego problemu nie było - obie kamery działały bez zająknięcia po RTSP. Ktoś jakiś pomysł? Czy już taki urok tego?
     
  4. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    781
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +221 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Nie pomogę, klasycznie - u mnie działa.
     
  5. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    37
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    No już nie mam pojęcia co to może być... Znów wszystko działa
    upload_2021-8-19_14-53-24.

    Jaka powinna być szybkość transmisji dla 1920x1080? Może jakiś spadek tu jest, czy karta SD nie wyrabia... Nic wysłałem zapytanie do suport'u i dalej będę walczył.
     
  6. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    781
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +221 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Ja mam dla 5mp 8000mbps, dla Fhd 4000 jest bardzo ok.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  7. jerry1333
    Offline

    jerry1333 System Engineer Q Specialist

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    179
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +89 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53Be
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53Be 1 GbE
    7,8Gbps z kamerki 5MP?
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  8. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    781
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +221 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    8mbit, m zamiast k, ale powinieneś się domyślić ;]
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Ciastko Ciastko x 1
  9. winiak
    Offline

    winiak Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 18, 2020
    Messages:
    53
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51 10 Mbps
    korzystałem z kamerek Hikvision i na poprzednim serwerze miałem problem z jedną, co jakiś czas wyrzucała błąd totalnie losowo także ciężko było ustalić przyczynę. Okazało się, że jedna wtyczka uległa uszkodzeniu. Nie wiem jak masz rozciągnięte kable ale może warto by je było sprawdzić czy nie zostały uszkodzone
     
  10. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    37
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    moje kamerki (przez pomyłkę) rozdzielczość 1280x720. Kabli nie ma - wszystko po WI-FI leci ale normalnie przez program / PC działa bez zająknięcia... A i teraz do dnia dzisiejszego śmiga wszystko :)
     
  11. winiak
    Offline

    winiak Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 18, 2020
    Messages:
    53
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51 10 Mbps
    jeśli masz po wifi to ewentualnie kamera może być okresowo zagłuszana przez inne urządzenie i tracić łączność albo po stronie samej kamerki być jakiś problem:s może warto je zamienić miejscami i zrobić test krzyżowy - zobaczysz czy druga kamera w miejscu tamtej fixuje czy też ta fixująca dalej głupieje
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 3
  12. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    37
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    Do dnia dzisiejszego śmigało, aż jedna odmówiła posłuszeństwa :p Zmieniałem miejscami - nic nie daje. Rozłączają się losowo i diabeł jeden wie gdzie leży problem. Ehh... PS jak już mówiłem na PC czy programie do kamerek YI Home śmigają cały czas i dostęp jest cały czas. Nagrywają także cały czas na SD, ale chciałem zrobić awaryjnie w razie kradzieży kamer zrzut na serwer i na dysk google.
     
  13. winiak
    Offline

    winiak Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 18, 2020
    Messages:
    53
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51 10 Mbps
    musiałbyś mieć robiony beckup w czasie rzeczywistym aby mieć kopie nagrania na dysku googla, bo nie przewidzisz kiedy złodzieje wejdą Ci do domu. Transfer po wifi to porażka, w takim wypadku to tylko i wyłącznie kabel, bo nim zrobi się kopia w chmurze to zajumają Ci serwer i kamerki.

    Dwa lata temu znajomy zrobił sobie kamerki, o 23 w nocy włączył mu się alarm wyszedł na podwórko i nikogo nie widać. Nad ranem ok. 5 powtórka ale nikogo nie widział, postanowił sprawdzić nagrania z kamer a tam koleś w nocy przeszedł przez ogrodzenie z drabiną i zabrał 1 kamerkę, a nad ranem wrócił po drugą :lol: czasem kamerki zamiast odstraszać to przyciągają złodzieja
     
    • Śmieszne Śmieszne x 1
  14. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    37
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    Hehehe - ciekawa sytuacja :D No ja mam w mieszkaniu to raczej nikt się nie będzie kwapił zabierać jak Twojemu znajomemu :D

    Backup nagrań jak najbardziej w czasie rzeczywistym - inaczej tego nie widzę :) 15GB spokojnie starczy na kilka dni nagrań także byłoby ok.
     
  15. winiak
    Offline

    winiak Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 18, 2020
    Messages:
    53
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51 10 Mbps
    no to idziemy krok dalej - mieszkanie = blok = multum sieci wifi a więc masz zagłuszaną kamerkę przez sąsiada który przychodzi i odpala sobie router, który zagłusza Twój sygnał. Jeśli się nie mylę to w momencie gdy jakość połączenia jest za słaba to kamerka przechodzi na zapis na kartę pamięci. Ofc po wbicie jej IP połączysz się z samym urządzeniem bo jest w sieci widoczne ale dla urządzenia sam transfer jest na tyle kiepskim poziomie, że zaczyna lokalnie magazynować nagrania. Jedyna opcja to sprawdzić na jakich kanałach działa kamerka (jeśli w ogóle można jej zmienić kanał), oraz na jakich kanałach rozsiewane jest wifirifi w bloku.
    --- Połączono posty, Aug 23, 2021, Data oryginalnego postu: Aug 23, 2021 ---
    jak martwisz się kradzieżą to zainwestuj w takim system antywłamaniowy :p ascontent_frx5_2.xx.fbcdn.net_v_t1.15752_9_231539155_125167655a66bdb4ea1dd893ec572b4f4faba8b69.
     
    • Piwo Piwo x 1
  16. m1si0
    Offline

    m1si0 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    37
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x63 1 GbE
    Wiesz co - możesz mieć rację! Jutro przestawię kanał bo patrzę, a tu jakaś nowa sieć sieje na moim kanale (sąsiada) - jak stawiałem sieć oczywiście ustawiłem wolny kanał. A jak myślisz czy to że gościnną też mam na tym samym kanale może wpływać na jakość "głównej" gdzie podpięte są kamerki?
     
  17. winiak
    Offline

    winiak Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 18, 2020
    Messages:
    53
    Local Time:
    1:27 AM
    Ratings:
    +7 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51 10 Mbps
    ofc że tak, router w końcu rozsyła sygnał a kamerki masz podpięte pod inny ssid