Re-launch process [btd]

Dyskusja w 'Stacja pobierania i QGet' rozpoczęta przez użytkownika Doctor Tomas, 11 Kwiecień 2008.

Ładowanie...
  1. Doctor Tomas
    Offline

    Doctor Tomas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    4
    Miejscowość:
    Jonkowo
    Local Time:
    07:19
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 100 Mbps
    Jak definitywnie zlikwidować poniższy problem ?
    W ciągu ostatniego tygodnia trzy razy doszło do sytuacji, że mój serwer się "zapętlił" tzn. w kółko co ok. 30 sekund dokonywał operacji: Re-launch process [btd]. tym samym spowalniając swoje działanie i przestając downloadować cokolwiek z internetu. Nie pomagał restart. Znalazłem na anglojęzycznym forum sposób na rozwiązanie problemu:
    https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=16&t=1923
    ale zastanawia mnie (skoro zaczyna to się powtarzać) w czym problem i jak go zlikwidować definitywnie ?

    Model - TS-109
    Firmware - 2.0.1
    System operacyjny (OS) - Windows XP, Mac OS X 10.5.2
    Dysk twardy - 1 x Seagate ST3500630NS 3.AE - 500 Gb
    Konfiguracje RAID - nie uźywam
    Włączone usługi - Download station, iTunes service
    Zewnętrzne urządzenia - brak
    Prędkość połączenia - 100 Mbps, MTU - 1500 Bytes
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:19
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    No cóż... niestety taka sytuacja występuje. Usuniecie tego problemu wymagaloby przede wszystkim zmiany silnika obslugi klienta BT. (Silnika??)
    - Tak naprawde nowy klient BT to program ktory odpala jeden plik torrent. Wiec majac uruchomionych 5 torrentow oznacza iż masz uruchomionych "5 klientów BT" i 1 program automatycznie zarzadzajacy praca tych klientow.
    Problem pojawil sie np. wtedy kiedy QNAP wprowadzal nowego klienta - nie napisali nowego systemu zarządzania lecz poprostu przerobili stary ktory i tak byl niedopracowany. Najlepiej byloby napisac konkretnie nowy ktory bedzie 100% przygotowany do nowego klienta BT - i nad tym wlasnie pracuje QNAP. Zreszta jak sie nie myle gdzies nawet mialem kod zrodlowy poniewaz dokladnie badalem jego dzialanie - wiele razy walczylem o zmiany dotyczące klienta BT...
    Raz tutaj: https://forum.qnap.com/viewtopic.php?p=19234#p19234 natomiast drugi raz tutaj: https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=16&t=3871

    Mimo wszystko prosze o cierpliwosc lub...

    Polecam korzysytanie z Optware + rtorrent. Ja niestety posiadajac TS-409 mam problem z rtorrent'em. TS-409 ma troszke szybszy procesor od pozostalych Marvelów, ale za to czesc aplikacji z Optware nie dziala poprawnie i rtorrent sciaga torrenty ktore sa w 5-30% uszkodzone.
    Majac TS-109 czy 209 bylem bardzo zadwolony z rtorrent'a. Katalog "watch" do ktorego wrzucalo sie plik .torrent i on automatycznie sciagal. Jesli chcialbys uzyskac pomocy jak zainstalowac Optware i rtorrent mysle ze mozemy dac rade :)


    Pozdrawiam
     
  3. zmijek
    Offline

    zmijek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    07:19
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    oprócz "Re-launch process [btd]" download nie działa , wchodząc zapętlenie widać we postaci "loading data, please wait"..
    wymieniałem firmware na starszy, 2.01, Hotfix...... - wszędzie to samo....
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:19
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mam kilka pytan..;)

    1) Czy laczysz sie do internetu za pomoca routera?
    a) marka i model?
    b) czy uzywasz na nim funkcji DMZ?
    c) czy przekierowales porty na routerze z ktorych korzysta stacja

    2) zobasz w ustawieniach stacji na ktorych portach pracuje
     
  5. zmijek
    Offline

    zmijek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    07:19
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    1) Czy laczysz sie do internetu za pomoca routera?
    tak
    a) marka i model?
    linksys - WAG54GS
    b) czy uzywasz na nim funkcji DMZ?
    nie
    c) czy przekierowales porty na routerze z ktorych korzysta stacja
    tak
    2) zobasz w ustawieniach stacji na ktorych portach pracuje
    6881-6999

    problemu nie było az do wersji firmware 1.1.4 - po przeczytaniu w opisie poprawek o podniesieniu wydajności "download station" wgrałem 2.0.1_Build_080324. Wtedy zaczeły się problemy Oprócz stacji zawieszał się i tracił bardzo często komunikację -wróciłem do starszego - niestety z download station ciągle to samo...
    Podniosłem po kolei do U_TS-109_20080416-2.0.1 - nie ma problemów z komunikacją - problem "loading data, please wait.." ciągle jest.

    znalazłem odpowiedź i już po problemie;)
    https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=106&t=4019
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:19
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    ladnie ;) teraz dopiero zrozumialem problem... sorry <wstydnis>
     
  7. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    07:19
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Kadet=>
    czytałem twoje wpisy mam ,mam TS-109 i najnowszy spolszczony soft 0416T i ustawiczne problemy ze stabilnością ,
    Jeśli jest obciążony usługą pobierania to wiesza się lub mniejsze zło - zawiesza ściąganie.
    Próbowałem rożne ustawienia na routerze D-Link DIR-655 przekierowanie wszystkich portów - usługa na routerze Virtual Server,
    teraz mam DMZ właczone na QNAPA, ale problemy są.
    Postanowiłem zmienić router ( sa pewne sugestie co do D-LKinka) choć DIR-655 okrzyknięto routerem roku 2008 ;)
    Kupiłem linksysa WRT600N - zobaczymy ??
    To na pewno Torrenty bo gdy sa wyłączone jest ok.!!!
    Czekam z nadzieją,że ktoś poda gotowy przepis - co zrobić ?
     
  8. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:19
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    czekamy na jakis nowszy firmware :/
     
  9. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    07:19
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    "znalazłem odpowiedź i już po problemie;)
    https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=106&t=4019"

    Proszę mi wyjaśnić o co chodzi , mój QNAP wiesza się niemalże jak w zegarku co 2 doby , a od 3 dni co 24 godziny ;( ;(
    Niestety potrzebuje pomocy po naszemu ;)
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:19
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    tutaj tak naprawde chodzi o stacje downloadu
    a ty juz wrociles ?? ;)
     
  11. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    07:19
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Nie. Jeszcze dobry tydzień , ale coraz gorzej z serwerem ;( Teraz nie trzyma 24 godz. i wiesza się ;( ;(
    A tak go polubiłem ;(
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:19
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    damy rade :>
    czekam az wrocisz
     
  13. gutekbull
    Offline

    gutekbull System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    20 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    105
    Local Time:
    07:19
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Staram się znaleźć winnego ;
    1.dziś odłączyłem serwer muzyczny - Slimserwer - Squeezebox Classic
    2. wyłączyłem usypianie ( ale to nie to - zresztą i tak nie potrzebne skoro QNAP jest cały czas zatrudniony )
    3.Router na DMZ
    4.Porty przez UPnP na routerze, ale to chyba bez znaczenia skoro QNAP wywalony na zewnątrz
    5.Kodowanie nazwy pliku - ?? ma to jakieś znaczenie ??!! I co tam powinno być ?
    6.Sieć Microsoft - co to jest Główny Serwer - ja tu mam pusto - nie zaznaczone ??
    Proszę spojrzeć ,praktycznie wszystko wyłączone ;)

    Poniżej moje ustawienia:

    Kod (Text):
    1. Włączone  Tak
    2. Typ Serwera     Samodzielny Serwer
    3. Grupa Robocza   NAS
    4. Włączony serwer WINS  Tak
    5. Włącz Główny Serwer     Nie
    6. Sieć Apple
    7. Włączone  Nie
    8. Nazwa Obszaru Apple     *
    9. Pliki Przez WWW
    10. Włączone  Tak
    11. Usługa FTP
    12. Włączone  Tak
    13. Numer Portu     21
    14. Maksymalna Ilość Połączeń  6
    15. Stacja Multimedialna
    16. Włącz Stację Multimedialną  Nie
    17. Włącz Usługę iTunes     Nie
    18. Włącz Media Serwer UPnP   Nie
    19. Stacja Pobierania
    20. Włączone  Tak
    21. Serwer WWW
    22. Włączone  Nie
    23. Numer Portu     80
    24. globalny rejestr    off
    25. Usługa DDNS
    26. Włączone  Tak
    27. Serwer MySQL
    28. Włączone  Nie
    29. Włącz sieć TCP/IP    Tak
    30. Panel Zarządzania Portem Systemowym
    31. Numer Portu     8085
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 016
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:19
    Oceny:
    +1 337 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    jesli uzywasz skype lub gg wyslij do mnie namiary na pm
    skontaktuje sie z Toba i cos pokombinujemy
    bo mnie tez juz to drazni :)
     

    Załączone pliki:

Poleć tę stronę