Pomoc SMART - warning 197/C5 Current Pending Sector - dysk "śmietnik" czy nie?

k8chu1

Entry Technician
Q Associate
9 Czerwiec 2017
30
3
8
QNAP
null
Ethernet
null
Jaklś czas temu QNAP dla jednego z dysków zgłosił warning ze SMARTa dla id 197 (C5) Current Pending Sector.
Dysk to WD Red WD40EFRX i miał wtedy przepracowane niecałe 46000h co stanowiło jakieś 63% czasu na ile wyliczył to sobie producent.
Można to sobie wyliczyć z ID (09) Power On Hours Count. Także SMART permanentnie zaświeci na czerwono gdy upłynie ~72000h czy ID=09 zejdzie do 0 (treshold ustawiony na 0).
Na forum padło, że dysk to śmietnik, pomimo że to warning a ID C6/198 był czysty.

Z logów wynikało, że ten warning wisiał jakoś od miesiąca. Tak to wtedy wyglądało.

09s-46000h_WD40EFRX_SMART_before.jpg

Wypiąłem dysk z NASa i wystarczyło, że został raz cały zapisany i odczytany, i SMART się wyczyścił.

Pytanie czy to chwilowe polepszenie czy nie? Zrobiłem mu 10 kolejnych operacji full erase z weryfikacją naprzemiennie zapisując zerami i randomami oraz full odczyt po każdej takiej operacji.
Dysk dostał więc kolejne 200h mielonki i nadal jest sprawny. Tyknęła wartość worst w ID=01 z 200 na 197 przy czym current trzyma max a raw value = 0.

09-46205h_WD40EFRX_SMART_after.jpg

Wnioski pozostawiam do samodzielnego wyciągnięcia.

Załączniki

• 1744457469200.jpeg
    1744457469200.jpeg
    175,1 KB · Wyświetleń: 12
Zaintrygowaliście mnie... :D
Wymieniłem już 3 z takimi/podobnymi problemami w moim S (reszta się trzyma, ale nie ufam). 5 x 3TB działa dłużej i nic się nie sypło...
Teraz muszę pogmerać i sprawdzić poza nasem. Może na śmietnik będą jeszcze OK. :)

SMART jest bardzo pobieżną i mało dokładną metodą diagnostyki. Zarówno ufanie dysków na podstawie dobrego statusu SMART, jak i ich utylizacja na podstawie przypadkowego ostrzeżenia są obarczone sporym ryzykiem błędu. Jeśli inne testy nie wskazują na problemy, jakaś pojedyncza niestabilność nie jest jeszcze powodem do paniki.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. smart