Pomoc Time Machine

przemero

Passing Basics
Beginner
22 Listopad 2013
13
2
3
46
Zbrosławice
QNAP
null
Ethernet
100 Mbps
Witam.

Proszę o pomoc w następującej kwestii. Jestem posiadaczem TS-221 oraz Macbook z systemem OSX Mountian Lion 10.6.5 Time Machine skonfigurowałem zgodnie z instrukcją, a właściwie sprowadziło się to do uruchomienia usługi w panelu QNAP. Niestety po wejściu do Time Machine na Mac'u nie widać dysku Qnap

Jeżeli komuś udało się już to skonfigurować to proszę o pomoc

Niestety po wejściu do Time Machine na Mac'u nie widać dysku Qnap
Rozumiem, że AFP masz włączone tak?

Napisz jeszcze jaką masz wersje oprogramowania zainstalowanego w serwerze QNAP. Ale problem raczej leży po stronie systemu OSX. Przy użyciu tmutil możesz ręcznie skonfigurować Time Machine i ustawić miejsce docelowe.

Wydaje mi się, że AFP jest włączone. Dla pewności podaj proszę gdzie to mogę sprawdzić. Wersja 4.0.2. Co do tmutil to niestety nie moja liga, poczytałem w sieci na ten temat i nabieram szacunku to tych, którzy coś z tego rozumieją ;).

Ostatnio edytowane:
Wydaje mi się, że AFP jest włączone. Dla pewności podaj proszę gdzie to mogę sprawdzić.
W prawym górnym rogu panelu zarządzania serwerem QNAP jest ikona lupy (szukaj) :) Wpisz AFP lub Time Machine a wyskoczą wyniki kierujące do wybranych usług oraz ich pomocy.

Co do tmutil to niestety nie moja liga, poczytałem w sieci na ten temat i nabieram szacunku to tych, którzy coś z tego rozumieją ;).
Prostsze niż czy Ci się wydaje... Nie mam OSXa, abym mógł od ręki pomóc. Jednak jeśli sobie nie poradzisz to coś wygoogluje.

Zatem przede wszystkim wgraj poprawkę Download - [Qfix] QTS 4.0.2 & 4.0.3 with Mac 10.9 Time Machine compatibility fix
Co prawda jest ona konieczna w przypadku użytkowania systemu 10.9, ale wgranie jej nie zaszkodzi. Ponadto polecam instalację firmwaru 4.1.0.

Dodatkowo zauważyłem, to tak z innego tematu, że transfer plików na serwer do photo station jest bardzo słaby, rzędu kilku bitów na sekundę. Nie orientujesz się dlaczego tak jest ?
Przeczytaj ponownie punkt 1.5 Netykieta i zasady
Jeśli masz jakiekolwiek inne pytania to załóż odpowiedni temat na forum.

• Lubię to
Reakcje: kaktus
dziękuję i zabieram się do pracy. Google już podał mi parę tematów ale bezskutecznie. Zastanawia mnie fakt czy może to mieć związek z tym, iż QFinder nie wykrywa serwera, mimo to mogę się na niego zalogować poprzez sieć wifi, którą mam w domu ?

Bardzo możliwe... Może masz dwie różne adresacje IP albo sieć spiętą więcej niż jednym routerem zamiast bramą? A może Access Pointy, mają włączoną funkcję izolacji klientów?

Napisz coś więcej na temat swojej sieci i dokładnie opisz co z czym jest połączone.

Najprawdopodobniej mam namieszane z siecią ;) zatem wygląda to następująco: serwer jest podłączony do routera, od którego wychodzi kabel do innego pomieszczenia, gdzie mam innego routera, do którego łączę się bezprzewodowo z komputera, z którego właśnie wysyłam dane na serwer. Zatem faktycznie mam 2 routery i żadnego nigdy nie konfigurowałem ...

Zweryfikuj ustawienia sieciowe oraz kable, którymi jesteś spięty. Transfer może być ograniczeniem programowym routera bądź innego urządzenia sieciowego. Do pomiaru prędkości użyj klasycznego switcha 1Gbit (nie 100Mbit), na komputerze nie zapomnij wyłączyć antywirusa podczas pomiaru prędkości (sprawdzanie danych w locie). Testy dokonuj na protokołach tj. SAMBA lub iSCSI - przypadkiem nie testuj poprzez wgrywanie zdjęc przez menadżer plików :)

Miałem ten sam problem z konfiguracją sieci - używałem dwóch routerów. Jeden musisz skonfigurować jako switch i zamiast wpięcia kabla sieciowego w WAN wepnij w port LAN. Z autopsji wiem, że wtedy najlepiej w tym routerze wyłączyć DHCP i wpisać ręcznie adres IP. Po takim zabiegu powinieneś mieć jedną sieć i TimeMachine powinien zobaczyć QNAP. Mi to pomogło.