Pomoc TS-212 TwonkyMedia rozłącza po ok 15-20 min

Dyskusja w 'Przesyłanie mediów (DLNA, iTunes, ...)' rozpoczęta przez użytkownika NaPeK, 27 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Nawet jak znajdziesz to nic ci to nie da bo twoje łącze jest przypisane do tego sprzętu i żaden inny nie zadziała. Co do sprzętu za tym od upc to stawianie routera za routerem nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem i może ci przysporzyć trochę problemów w kwestii konfiguracyjnej. Najprościej by było podłączyć w celach testowych TV bezpośrednio do QNAP-a po skrętce bez urządzeń pomiędzy i wtedy byś miał jasność ale nie wiem czy twój TV ma złącze ethernetowe
     
  2. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    Tak
    Taka telewizor ma ETHERNET - ale po podłączeniu do niego QNAPa w ogóle nie znajduje serwera niezależnie co bym zmieniał w ustawieniach serwera czy TV. Chciałem tak zrobić od razu żeby wyeliminować ruter jako źródło problemów.

    Na co w konfiguracji serwera powinienem zwrócić uwagę żeby takie podpięcie zadziałało od razu?
     
  3. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Na dzień dobry włączyć w QNAP-ie serwer DHCP i nie wiem czy przypadkiem nie będziesz potrzebował crossowanego kabla ethernetowego, ale zanim zaczniesz tą zabawę to w ustawieniach swojego routera w sekcji WIFI zwróć uwagę na taką opcję: WMM Pover Save i jeżeli jest włączona to ja wyłącz i zobacz co się będzie działo
     
  4. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    Ok - znalazłem to WMM Power Save i wyłączyłem. Zobaczymy co się wydarzy dalej. Jak przerwie spróbuję podpiąć serwer pod SMART TV.
    Grzebię dalej - dziękuję za sugestie. Dam znać czy udało się rozwiązać problem.

    EDIT
    Niestety po 30 minutach TV pokazał że URZĄDZENIE ODŁĄCZONO... i dupa :-( Cała bajka od początku... To jest tak frustrujące że chyba będę płakał ze złości zaraz. Znowu ustawienia sieci w TV trzeba odświeżać...
     
    Last edited: 21 Marzec 2014
  5. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    jak to ustawienia sieci w TV trzeba odświeżać?? to co gubi adres ip itd.?
     
  6. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    No właśnie nie gubi - wszystko ma tak jak miał - pokazuje tylko że "urządzenie odłączono" - i TWONKY znika z listy SOURCE. Sytuację ratuje wejście w USTAWIENIA SIECIOWE - i sprawdzenie ich - tak jakby skonfigurowanie od zera (ale on wszystko widzi od razu). Po tym TWONKY wraca na listę i można z niego korzystać przez kolejne 30 min...

    Porażka :-(
     
  7. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    No to pozostaje ci tylko bezpośrednie spięcie tych urządzeń. Ale to o czym piszesz czyli że rozłącza się po 30 min wygląda tak jakby działał jakiś mechanizm oszczędzania energii, bo gdyby to był jakiś błąd programowy któregoś z urządzeń to moim skromnym zdaniem te rozłączenia byłyby bardziej przypadkowe.
     
  8. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    Brzmi logicznie. Tyle że SAMSUNG do niczego takiego sie nie przyznaje - update'u TV nie było (sam się nie robi) - a downgrade'u teraz zrobić z poziomy uzytkownika nie mogę.
     
  9. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Dobra to z innej beczki mówiłeś że sprzety były wyłączone przez dłuższy okres (2 tygodnie jak pamietam) czy to wyłączenie polegało na trzymaniu ich w standby czy odłączyłeś je całkowicie od zasilania?? Bo jeżeli ta druga opcja to bardzo możliwe że wróciły ustawienia fabryczne i jakaś opcja power save o której wyłączeniu zapomniałeś :)
     
  10. mizgal
    Offline

    mizgal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    12 Październik 2008
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    18:32
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-109/209 Pro 802.11n
    Były wyłączone całkowicie z prądu - ale powyłączałem już wszystkie POWER SAVERy gdzie tylko je znalazłem.
     
  11. avis
    Offline

    avis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    4 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    370
    Miejscowość:
    52°17'21.9"N 21°02'45.2"E
    Local Time:
    17:32
    Oceny:
    +124 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x20/TS-x21
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x20/TS-x21 1 GbE
    Może są takie których nie znalazłeś :) przejrzyj jeszcze raz ustawienia a jak nic to nie da no to tak jak wcześniej pisałem QNAP<-->TV i testujesz