zorg221

Passing Basics
Beginner
3 Luty 2014
23
8
3
QNAP
TS-x20/TS-x21
Ethernet
100 Mbps
witam,
wykombinowałem sobie, żeby wszystkie pliki foto umieścić na moim Qnapie ( TS-221 - 2xWDRed2TB RAID1 podpięty do TP-link TD-W8960N - porty 10/100Mbps), a zarządzać nimi poprzez komputer ( W7/W8 - katalogi ze zdjęciami "pomapowane") - wyobrażałem sobie że wrzucę na dysk sieciowy pliki a pogrupuję je z poziomu innych komputerów w tej samej sieci LAN. Niestety operacja ta jest mocno utrudniona ze względu na transfery - są na poziomie 5-9Mbps ( same miniatury są dosyć długo pobierane)
Uruchomione usługi : download, music, photo, file - station
antywirus, sieć Microsoft, serwer wins, lokalny master browser, serwer rsync, NFS, VPN, openVPN
You must be registered for see images attach

nie jestem zbyt obeznany z tematem, przeczytałem, co było do przeczytania na forum. z tego co wywnioskowałem, najsłabszym elementem jest chyba router (10/100Mbps). czy to jedyna przyczyna? ( ew. podmiana na 10/100/1000 ? )
pozdrawiam
jerzy

próbowałem podłączyć się laptopem na kablu - więc sprawę kabli można chyba wykluczyć. jumbo zmieniałem z 1500 - ale było całkiem podobnie.

Eeee ale po 10Ethernet to spodziewałbym się takich prędkości (tak masz w opisie).
Co do gigabita, to z tym routerem nie poszalejesz bo on tylko 100 Mb/s.
Najtaniej kupić switcha gigabitowego i będzie to wyglądało jak u mnie

Co do zdjęć, wyłącz robienie miniatur w Windowsie, użyj jakiegoś programu do katalogowania, mi wystarczył aż Total Commander.

PS: Nie rób tego przez WiFi, szkoda życia. Lepiej posortować zdjęcia na komputerze, a potem przerzucić i dokładać nowe.

PS2: Uzupełnij dane n/t swojego QNAPa i sieci w profilu, 2 minuty a nie trzeba szukać daleko :)

• Lubię to
Reakcje: zorg221
Co do zdjęć, wyłącz robienie miniatur w Windowsie, użyj jakiegoś programu do katalogowania, mi wystarczył aż Total Commander.

TC jest lepszy ... wiem ,też go używam - ale bez podglądu nie wiadomo co się kataloguje :)

PS2: Uzupełnij dane n/t swojego QNAPa i sieci w profilu, 2 minuty a nie trzeba szukać daleko
.... aaaa akurat miałem to uzupełnione - poprawiłem jedynie 10 na 100 bo nie zauważyłem, że chodzi o ethernet

dzięki i pozdrawiam

p.s. idę za twoim wzorem - doradź co lepsze

Ostatnio edytowane:

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. lokalny transfer niski