Help TS-231P i kontroler domeny na Windows Server 2019

Status
Not open for further replies.

scooter31

Nowy użytkownik
Noobie
Mar 22, 2022
6
2
3
47
QNAP
TS-x31P
Ethernet
802.11n (Wi-Fi 4)
Witam
Mam w sieci qnapa TS-231P, który do niedawna pracował bez domeny. Aktualnie podpiąłem go do istniejącej domeny na windows server 2019 i zaczęły się schody.
Qnap widzi grupy i użytkowników domeny, natomiast jeśli udzielę dostępu konkretne,u uzytkownikowi z domeny, to na jego kompyrerze wyświetla monit o podanie hasła. Niestety to domenowe nie działa. Nawet jak założę użytkownika lokalnego to i nadam mu uprawnienia do folderu to jest tak samo. Prawa są a dostać przez eksplorator się nie da.
Coś robię nie tak? Oprogramowanie w wersji 5.

Czyli że muszę najpierw dodać dysk w domenie żeby do niego można było wejść?

qnap i ten PC muszą być w domenie (no chyba jasne ?)
na qnapie masz włączyć zaawansowane ACL (no opisane w linku)
i z poziomu domeny Windows możesz kontrolować dostęp do katalogów w QNAPie

ta wiem - średnio intuicyjne i słabo opisane.

Rozumiem. Ale jeżeli spróbuję dodać do konkretnego komputera w sieci, to wtedy nie zadziała?
Jak już pisałem: na qnapie widzę użytkowników domeny oraz lokalnych qnapa. Nawet jeśli użytkownikom przydzielę uprawnienia to nadal nie mogę wejść z maszyny w domenie do folderu.

Spróbuję zastosować poradę w linku i napiszę co i jak.

Jedyną słuszną metodą są prawa NTFS (bo masz domene) KROPKA
każda inna metoda = kłopoty.

na qnapie masz włączyć zaawansowane ACL (no opisane w linku)
Nie jest to wymagane aby dostać się do zasobów QNAPA przez użytkownika domenowego. Ułatwia tylko dodawanie uprawnień z poziomu Windowsa ale ja temu nie ufam.
Ale jeżeli spróbuję dodać do konkretnego komputera w sieci, to wtedy nie zadziała?
Nie dajesz uprawnień na komputer tylko na użytkownika.
na qnapie widzę użytkowników domeny oraz lokalnych qnapa. Nawet jeśli użytkownikom przydzielę uprawnienia to nadal nie mogę wejść z maszyny w domenie do folderu.
Musisz mieć spełnione te warunki:
1. Komputer jest w domenie i zalogowałeś się na użytkownika domeny (np. domena.local\czesio)
2. QNAP jest podłączony do domeny i ma wskazane prawidłowe DNS na serwer AD
Bez tytułu2.png

3. Data i czas na QNAPIE oraz Komputerze nie różni się o więcej niż 5 minut od czasu na serwerze domeny.
4. Nadałeś uprawnienia użytkownikom domenowym do udziałów (domena.local\czesio itp.)
Bez tytułu.png

• Love
Reactions: Silas Mariusz
Wygląda na to, że wszystko rusza. Dziękuję bardzo za pomoc i łopatologiczne wytłumaczenie.

Podobny temat tylko z innej beczki: czy z windows server 2003 sprawa udostępniania wygląda tak samo?

• Like
Reactions: jerry1333
Podobny temat tylko z innej beczki: czy z windows server 2003 sprawa udostępniania wygląda tak samo?
Generalnie tak ale jeśli masz gdzieś jeszcze serwer AD na Windows Server 2003 to masz zajebiście silną psychikę - ilość dziur która tam została jest większa niż ilość dziur w nowym ładzie :p
Nie wiem jak bardzo wstecz QNAP jest kompatybilny z AD (czy poziom kontrolera domeny ma znaczenie).

Psychika wytrzymuje, tylko sprzęt powoli idzie na szrot :)
Ale sporo rzeczy mam do przerzucenia na nowszy kontroler, więc zaczynam od folderów sieciowych.
PS: Mogę śmiało potwierdzić że z MS 2003 działa. Trochę zabawy, bo mając już folder na qnapie, trzeba nadpisać uprawnienia. Co nie zmienia faktu, że wielkie dzięki za pomoc. :p

• Like
Reactions: jerry1333
Niestety mam ten sam problem , domena AD na windows 2022 + qnap TS-469U - nie jestem w stanie sie dostać na żaden katalogu udostępniony użytkownkiem domenowy.

Status
Not open for further replies.

Users search this thread by keywords

1. Domena
  2. kontroler domeny
  3. domena smb
  4. domenowe
  5. nie widzę qnap przez vpn
  6. uprawnienia ad