Help TS 239 PRO II nie działa

janus

Passing Basics
Beginner
Jan 27, 2015
28
4
3
42
QNAP
TS-x39 Pro
Ethernet
null
Witam
Od około roku mam NAS jak w tytule w nim dysk WD RED 4TB, wszystko mi chodziło idealnie, zbyt wiele opcji w niem nie wykorzystywałem głównie rttorrent, dlana, kilka kompów w mojej sieci miało dostęp do tych plików i to wszystko. Serwer chodził 24/7, regularnie był restartowany i aktualizowany, podpięty był pod mały UPS APC. Dzisiaj jak byłem w pokoju usłyszałem odgłos NAS'a taki jak by był restartowany. Poszedłem do laptopa aby sprawdzić co się stało (UPS nie piszczał, nie było spadów napięcia) i nie mogłem się zalogować na serwer wchodziłem na stronę logowania ale nie mogłem się zalogować na konto administratora (nieprawidłowa nazwa użytkownika lub hasło), nie mogłem zalogować się na rtorrenta. Pomyślałem sobie że ktoś mi się na serwer włamał i pozmieniał ustawienia i zrestartował urządzenie, więc postanowiłem go wyłączyć i odłączyłem sieć żeby nie mieć dostępy do internetu. Następnie włączyłem NAS'a i już mogłem się zalogować jako administrator jednak pojawił się komunikat o braku dysku, poszedłem sprawdzić i nie świeciła się dioda informująca o dysku w urządzeniu ale też nie było go słychać ani czuć lekkich wibracji (generalnie ten dysk zawsze bardzo cicho chodził). Wyłączyłem NAS'a bo pierwszym winowajcą mógł się właśnie okazać dysk. Następnie chciałem włączyć samego NAS'a bez żadnego dysku ale nie chce się nic uruchomić, żadna dioda nie mruga, zero reakcji. Co może być przyczyną awarii zasilacz, nie mam dobrego miernika aby go sprawdzić, jak podłączyłem żarówkę 12v to świeciła. Będę wdzięczny za pomoć
 
Tak
Widzę, że nikt nie ma pomysłu co dalej. Mam takie podejrzenia czy czasem całym sprawcą nie jest zasilacz, niby jakiś prąd na wyjściu jest ale nie wiadomo jak to dokładnie wygląda, druga sprawa to nie wiem czy zasilacz jest oryginalny (NAS'a kupiłem używanego rok temu), nie wiem czy to dziwne czy nie ale na obudowie zasilacza jest dioda, która nie świeci. Nie wiem czy nie dobrym rozwiązaniem będzie zakup zasilacza, bo za bardzo nie mam pomysłu. Wie może ktoś gdzie mogę taki dedykowany zasilacz od mojego modelu kupić??
 
Potrzebujesz zasilacza 12V/5A, żadne inne "kosmiczne" cudo :)
Pełno tego na ebay-u
 
  • Like
Reactions: janus
Podskoczę do jakiegoś serwisu niech podłączą zasilacz, bo w sumie po co mam go kupować jeśli się okaże, że cały NAS padł. Oby to był zasilacz.

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
Okazało się, że zasilacz padł :)