TS-251A czy TS-251+? Który lepszy?

BioComp

Passing Basics
Beginner
9 Październik 2018
9
0
1
39
QNAP
null
Ethernet
802.11ac (Wi-Fi 5)
TS-251A czy TS-251+? Czy będzie mi brakowało szyfrowania sprzętowego w 251+? Czy odczuję na minus różnicę w wielkości pamięci FLASH (4GB dla 251A vs 512mb dla 251+)? Do czego w ogóle służy ta pamięć? I czym jest tajemnicze "DOM"? 4K - warto się "łasić"?

Na pewno odczuję na minus różnicę w braku portu Quick Connect i gniazda pamięci SD (aczkolwiek, sam nie wiem na ile często bym z tych rozwiązań korzystał, zwłaszcza, że technikę krosowania troszkę znam i działa to różnie - wymaga też specjalnego oprogramowania - o Eksploratorze Windows pewnie można zapomnieć - pewnie Qfinder tu sprawuje nadzór nad przeglądaniem i kopiowaniem plików). Odczuję też różnicę na minus w opłatach za prąd - 251+ pobiera go więcej.

No ale... Ten czterordzeniowy procesor bardzo kusi... Zwłaszcza, że chciałbym mieć możliwość wirtualizacji. W testach syntetycznych wypada zdecydowanie lepiej od N3060. Cena też chyba mówi sama za siebie - TS-251+ jest droższy od TS-251A.

Przeznaczenie serwera to głównie przechowywanie plików, dostęp do plików poza domem z różnych urządzeń, sporadycznie wirtualizacja (w przypadku obydwu modeli chciałbym by wewnątrz znalazłyby się pamięci ram rzędu 8GB).

Co ostatecznie wybrać? Bo od dwóch tygodni przeglądam strony, fora, filmy, prezentacje i mam mętlik w głowie. Będę wdzięczny za pomoc i nakierowanie na właściwy wybór.

Wiem, że był już poruszany ten temat na forum, ale żadna z dyskusji nie pomogła mi podjąć decyzji.

PS. Proszę o informację, jakie transfery na serwer / z serwera powinienem uzyskać na TS-251(A/+)? Testowałem jakiś czas temu dla poznania tematu podstawowy prosty serwer S DS115j i transfery oscylowały między 1mb/s a 30mb/s (niezależnie czy download czy upload) [nawet bezpośrednio po podpięciu serwera pod laptopa/pc przez kabel ethernet], gdy tymczasem u znajomego na WD MyCloud transfery to 110mb/s na 90mb/s (upload/download).

PPS. 4K vs 1080p - chodzi o rozdzielczość obsługiwaną przez wyjście hdmi, a nie wydajność serwera przy streamingu np. po dlna?

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. https://forum.qnap.net.pl/threads/ts-251a-czy-ts-251-kt%C3%B3ry-lepszy.24496/
  2. QNAP TS-251+ vs QNAP TS-251A