Rozwiązany TS-259 Pro+ nie widać go

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika Athorgal, 3 Wrzesień 2018.

Ładowanie...
  1. Athorgal
    Offline

    Athorgal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x59 Pro+ 100 GbE
    Witam
    To mój pierwszy post na forum i jeśli zła lokalizacja to proszę o przeniesienie do właściwej

    Dostałem w prezencie
    Qnap TS-259 Pro+ z dwoma dyskami 3,5 cala każdy po 1Tb

    Po podłączeniu czy to bezpośrednio do komputera czy tez do routera zarówno UPC jak i innego kablem RJ45 nic nie jest widoczne
    Dyski zostały wyjęte( osobno je sformatowałem też dodatkowo) i taka sama reakcja tez nie jest Qnap widoczny w otoczeniu sieciowym
    A próby wpisywania IP tez nic nie dają
    System na komputerze Win 7 64bit, zainstalowany Qfinder Pro
    Qnap działa włączam go mieli coś tam jedynie dioda sieci mruga nieregularnie na pomarańczowo

    Czytałem na tutejszym forum kilka postów i koledzy piszą że to może być wina WIN7

    Ale czy to prawda

    Może ktoś ma jakiś pomysł jak to uruchomić

    Pozdrawiam Adam

    Wersja oprogramowania Firmware: x.x.x Build 20YYMMDD
    Model serwera: QNAP TS-259 PRO+
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 056
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 117 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  3. Athorgal
    Offline

    Athorgal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x59 Pro+ 100 GbE
    Zapomniałem dodać
    reset oczywiście że był robiony i to kilka razy tak profilaktycznie
    na drugiej sieciówce jest taki sam efekt, czyli brak widoczności :-(
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 056
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 117 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a nas bez dysków wykrywa się w sieci ? widać go chcociaż na DHCP ?

    Świecą się obie diody na LANie ?
     
  5. Athorgal
    Offline

    Athorgal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x59 Pro+ 100 GbE
    Niestety bez dysków tez go nie widać
    z tyłu Nasa na portach sieciowych jedna dioda się świeci na zielono druga mruga pomarańczowo
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 056
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 117 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    no to coś gada z nim - widać go na routerze ? w sekcji DHCP Client czy jak to się nazywa u ciebie.
     
  7. Athorgal
    Offline

    Athorgal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x59 Pro+ 100 GbE
    a jak to sprawdzić ten DHCP bo w tym to już taki kumaty nie jestem jaka komenda rozkaz wytyczna :) ?
    właśnie na ruterze go nie widzę albo tez nie wiem jak to sprawdzić
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 056
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 117 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    u mnie na routerze wygląda to tak :

    upload_2018-9-6_10-36-41.
     
  9. Athorgal
    Offline

    Athorgal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x59 Pro+ 100 GbE
    u mnie wszedłem na ruter UPC model connect box CH 7465LG-LC NAS QNAP do niego bezpośrednio podłączony i nic nie widać screen poniżej :-( buuuuu
     

    Załączone pliki:

  10. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 056
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 117 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    podłącz NAS do kompa bezpośrednio za pomocą skrętki
    na kompie ustaw adres :
    169.254.100.101
    maska 255.255.255.0
    bez bramy domyślnej

    i sprawdz czy mozesz wbić na adres 169.254.100.100 za pomocą przeglądarki

    jak nie ... fajny prezent .. popsuta sieć albo jakaś kosmiczna konfiguracja .. mozesz ewentualnie przejechac sie do dawcy i tam sprawdzic czy u niego działa - jak tak , to tam zrobić reset do fabrycznych z gui - moze jakaś zaginiona opcja sie nie resetuje
     
  11. Athorgal
    Offline

    Athorgal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x59 Pro+ 100 GbE
    chyba odkryłem przyczynę, chociaż nie wiem co to oznacza i jak to naprawić
     

    Załączone pliki:

    • 20180906_230708.
      20180906_230708.jpg
      Rozmiar pliku:
      1,4 MB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      3e99bb696a190e287e63bee4a2ed0472
    • 20180906_230740.
      20180906_230740.jpg
      Rozmiar pliku:
      1 MB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      e9a848e674629ac2742da66dde4738bb
    • 20180906_230750.
      20180906_230750.jpg
      Rozmiar pliku:
      911,3 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      fc08495669b9fd4917bfa2e0c629633b
    • 20180906_230755.
      20180906_230755.jpg
      Rozmiar pliku:
      929,3 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      1a1c7eaac062104e3db108bbd3f0cfe5
  12. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 056
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 117 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 559
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 464 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Może uwalony DOM. Recovery zrobic...
     
  14. Athorgal
    Offline

    Athorgal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x59 Pro+ 100 GbE
    A jak to zrobić jakiś manual mogę prosić? jeśli oczywiście jestem w stanie to zrobić?
    --- Połączono posty, 7 Wrzesień 2018, Data oryginalnego postu: 7 Wrzesień 2018 ---
    udało mi się odszukac na forum link do poradnika
    niby coś się dzieje ale po wpisaniu komendy
    # mount /dev/sda1 /home/dsl/usbdrive
    wywala cała liste czegoś tam z dwa ekrany i następnej komendy nie da rady wpisac skutecznie bo nie działa
     
  15. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 056
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 117 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    zdjecia ...
     
  16. Athorgal
    Offline

    Athorgal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x59 Pro+ 100 GbE
    Wstawiam fotki poszczególnych etapów do których doszedłem :-(
     

    Załączone pliki:

    • 20180909_161732.
      20180909_161732.jpg
      Rozmiar pliku:
      831,3 KB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      39254e1eff855ebd129c0f4caaf72a88
    • 20180909_161842.
      20180909_161842.jpg
      Rozmiar pliku:
      1,3 MB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      ce7c6917f5dff927631225027bd5ff6d
    • 20180909_192250.
      20180909_192250.jpg
      Rozmiar pliku:
      1,2 MB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      aee30daed06a603fc9c1bbbddf7aebca
    • 20180909_192412.
      20180909_192412.jpg
      Rozmiar pliku:
      1,1 MB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      4b5eebb47fbd85007a9b1a147564941d
    • 20180909_192643.
      20180909_192643.jpg
      Rozmiar pliku:
      1,2 MB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      9aec2629e9fa732fe0d744802afb68b3
    • 20180909_192652.
      20180909_192652.jpg
      Rozmiar pliku:
      1,2 MB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      202e53eed4aaa944506c053d75897702
    • 20180909_192756.
      20180909_192756.jpg
      Rozmiar pliku:
      1,2 MB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      a37077af9e23824359dfcead0de1635d
  17. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 056
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 117 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    spacje zjadles

    upload_2018-9-9_20-16-1.
     
  18. Athorgal
    Offline

    Athorgal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x59 Pro+ 100 GbE
    nie nie poprawiłem przepraszam wpisane jest bez spacji
    --- Połączono posty, 9 Wrzesień 2018, Data oryginalnego postu: 9 Wrzesień 2018 ---
    zgodnie z tym poradnikiem Firmware Recovery - QNAPedia
     
  19. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 056
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 117 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a co mówi wynik komendy mount ?
    --- Połączono posty, 9 Wrzesień 2018, Data oryginalnego postu: 9 Wrzesień 2018 ---
    ale zaraz
    na screenach nie ma Twojego pendrive'a (patrz wynik fdisk -l) więc mount nie ma prawa sie udać

    popatrz na screen z guide'a:

    upload_2018-9-9_20-26-25.
     
  20. Athorgal
    Offline

    Athorgal Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Wrzesień 2018
    Wiadomości:
    20
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x59 Pro+
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x59 Pro+ 100 GbE
    z pendriva wgrywałem ten soft ciekawe dlaczego go nie widzi?
     

    Załączone pliki:

    • mount.
      mount.jpg
      Rozmiar pliku:
      1,3 MB
      Wyświetleń:
      0
      md5_sum:
      8561e7c9dc8c461909cd9293ac6e2b72