Rozwiązany TS-269L - Brak płynności w otwarzaniu filmów

Dyskusja w 'HybridDesk Station (XBMC, ...) (HD_Station)' rozpoczęta przez użytkownika Dman, 4 Lipiec 2014.

Ładowanie...
  1. Tokk
    Offline

    Tokk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    07:57
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x69 Pro 802.11n
    Przecież XBMC na QNAP nigdy nie działało dobrze. Ostatnia poprawka sporo poprawiła ale do ideału jeszcze mu daleko. O najnowszej wersji XBMC też pewnie możemy pomarzyć. Ja np. na swoim 269pro zauważyłem, że podczas oglądania filmu w momencie pojawiania się napisów obraz przycina. Inny problem to pojawianie się na dole ekranu poziomej zielonej linii. Jednak ten problem nie występuje zawsze. Takich denerwujących przykładów jest więcej. Ogólnie to powiedziałbym, że szkoda czasu i nerwów na używanie XBMC na QNAP x69.
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:57
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jestem tym szczęśliwcem, który przez ostatnie 2 tygodnie obejrzał ~250 filmów na XBMC na QNAP'ie. Żeby było zabawniej mam tylko 1GB RAM'u a połowa jest zarezerwowana przez rtorrent'a, który w tym samym czasie ściąga filmy.

    Skąd masz takie informacje?

    Intel Atom 2.13GHz Dual Core to nie wiele, aby jednocześnie mógł to być serwer i odtwarzacz multimedialny.

    FYI: Wszystko działa idealnie nawet z masą scraperów:
    screenshot004. screenshot006. screenshot008. screenshot001. screenshot010.
     
  3. Tokk
    Offline

    Tokk Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    6 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    8
    Local Time:
    07:57
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69 Pro
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x69 Pro 802.11n
    Miło słyszeć, że komuś to działa jak powinno. Mogę tylko pozazdrościć.

    Odnośnie nowej wersji XBMC to biorąc pod uwagę fakt, ile trzeba było czekać na 12 to naprawdę wątpie abyśmy 13 kiedykolwiek dostali. Ale to tylko moje przypuszczenia. Obym się mylił.
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:57
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    No to się mylisz. To, że trzeba było czekać tak długo na wersje 12 to za sprawą Intela. Wersja 13 już niebawem a Closed Beta program zostanie uruchomiony na naszym forum.
    --- Połączono posty, 13 Lipiec 2014, Data oryginalnego postu: 10 Lipiec 2014 ---
    @Dman@Dman w odpowiedzi z działu developerów w QNAP'ie, zakwestionowali stanowczo, że nie posiadasz firmware'u QTS 4.1+ lub ostatniej wersji HD Station. Proszę sprawdź wersje oprogramowania zainstalowanego na serwerze QNAP.
     
  5. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    06:57
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Jak wrócę z pracy to zbiorę wszystko do kupy, co mam, co zrobiłem porobię zdjęcia i wszystko ładnie udokumentuję aby miało ręce i nogi.
    Ps. Qts 4.1 oraz HD stadion ściągnąłem z forum i ładnie zainstalowałem. Nie wiem czy to coś zmienia ale póki co mieszkam w Anglii i tu też kupiłem serwer, wersje europejska. W oryginalnym pudełku miałem kabel zasilający taki jak mamy w Polsce, sprzedawca dodał osobno kabel angielski. Ale jak już wspomniałem wszystko opiszę po powrocie z pracy. Pozdrawiam
    --- Połączono posty, 14 Lipiec 2014, Data oryginalnego postu: 13 Lipiec 2014 ---
    Tak jak obiecałem postaram się zebrać wszystko do kupy.

    Na początku było kupno potem przesyłka i odebranie. Oto dowody.
    Pudełko 1. Pudełko 2.
    Odpaliłem Qnapa i wyskoczyło pare problemów:
    1. myQnapcloud ale za Waszą pomocą udało się je rozwiązać co nie zmienia faktu, że znowu mi się coś posypało ale to za sprawą routera i to już osobny temat.
    2. Odtwarzanie filmów a mianowicie "wcinanie" dalej idąc opuszczane klatki filmów drop. Poleciliście mi zaistalowanie Qts 4.1.0, nie ma problemu zainstalowałem.
    Aktualizacja.
    Następnie zainstalowałem HD Station oraz XBMC które ściągnąłem przez forum...
    HD station.
    Problem z filmami nadal taki sam.
    Trochę się pomęczyłem i zwiększyłem priorytet XBMC z - 2 na -20
    Zw wydajności.
    Zmieniłem w XBMC HDMI audio pass trough oraz sprawdziłem czy jest włączona akceleracja
    Nie pomogło więc powyłączałem prawie wszystko co niepotrzebne i za pomocą htop sprawdziłem jak z obciążeniem systemu podczas oglądania filmu:
    htop.
    Zdjęcie w tym samym czasie z filmu a na nim widoczne "dropy"
    drop 1.
    I jak już wspomniał Kolega @Tokk@Tokk
    --- Połączono posty, 14 Lipiec 2014 ---
    Żeby nie było pokusiłem się nawet na ponowną instalację Qts łącznie z formatowaniem dysków czyli przywracanie ustawień fabrycznych, zainstalowałem ponownie HD Station, XBMC, zwiększyłem priorytet itd itp. Sprawdziłem dyski, test prędkości itd itp.

    Jak "wcinało" tak dalej "wcina". Czekam z niecierpliwością na nowszą wersję XBMC
     
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:57
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Oducz się tego słowa wcina, bo jest ono niepoprawnym określeniem a na dodatek brniesz z nim dalej i w cudzysłowu piszesz. I jak zobaczę je jeszcze raz, to zamykam temat. A film może przerywać podczas odtwarzania.

    Zrób screeny konfiguracji XBMC Video, Audio oraz Systemowe.
     
  7. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    06:57
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Nie zauważyłem wcześniej, że odpisałeś. Postaram się nie używać niepoprawnie politycznych zwrotów. Poniżej zdjęcia
    CameraZOOM-20140718200451081. CameraZOOM-20140718200516529. CameraZOOM-20140718201633177.
    --- Połączono posty, 2 Sierpień 2014, Data oryginalnego postu: 18 Lipiec 2014 ---
    Jakieś jeszcze propozycje ? Czekam z niecierpliwością na nową wersję XBMC. Wie ktoś może kiedy się ukaże ?
     
  8. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    06:57
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    To ja moze z innej beczki - jezeli ten sam sprzet dziala u jednej osoby a u 2 film szarpie/przycina - a obaj uzywaja tego samego sprzetu, materialu video,
    a roznica lezy w HDD, ktory nie jest dostarczany przez Qnap to moze podejdzmy do problemu z innej strony.
    jakie sa transfery odczytu/zapisu na dysku? moze to nie wica CPU/RAMu - tylko nosnika danych, na ktorym sa przechowywane dane?
    Moze to jest dysk a'la energooszczedny? - 5400 obr/min - moze jeszcze do tego SATA 2.0 (tu zgaduje) - Dman - moze podaj w jakiej konfiguracji masz dyski i jaki jest ich producent/typ, oraz jakbys mogl zrobic test zapisu/odczytu.
     
    • Lizak Lizak x 1
  9. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    06:57
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Tak na szybko, więcej szczegółów podam jak będę mieć więcej czasu. Posiadam WD RED, 2x2T, w konfiguracji rbot (tak to się chyba nazywa?) przedtem miałem w raid 1 i generalnie bez różnicy, dyski przetestowałem , prędkości OK.
    --- Połączono posty, 7 Sierpień 2014, Data oryginalnego postu: 7 Sierpień 2014 ---
    Dodam jeszcze że zaktualizowałem dzisiaj HD Station do wersji 1.1.4 raz XBMC do wersji 12.3.1 chociaż nadal pokazuje 12.3.0. Generalnie bez zmian.
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:57
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Wczoraj poprosiłem Grześka z EPA Systemy o sprawdzenie XBMC na czystym systemie:
     
  11. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    06:57
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Cieszę się, że u kolegi Grzegorza Bielawskiego działa. U mnie to wygląda ewidentnie na winę XBMC. Dyski są dobre na 100%. Po zainstalowaniu HD Station 1.1.4 nawet udało mi się pooglądać dwa filmy. Generalnie opuszczane klatki nadal się pojawiają ale nie jest już tak tragicznie jak było. Najbardziej widać efekt na samym początku odtwarzania filmów i gdy zatrzymuje film a potem wznawiam. Wtedy jakby przyspiesza jak przy przewijaniu i opuszcza klatki. Generalnie jak nic nie ruszam i po prostu oglądam film to na początku trochę poprzycina później idzie płynnie. Co jakiś czas delikatnie przytnie ale jest znacznie lepiej i nawet da się oglądać bez większego skoku ciśnienia w organiźmie, może kiedyśś.... będzie idealnie.
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:57
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Czy masz wyłączoną bibliotekę multimedialną oraz aplikacje tj. baza SQL lub coś pamięciożernego albo pracującego na dyskach? Np. Download Station, rtorrent-QNAP, Transmission?
     
  13. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    06:57
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Gdy próbowałem na HD Station 1.1.3 gdy zakładałem ten temat, miałem wszystko powyłączane. Skoro nie XBMC to Twonky. Teraz mam wszystko włączane tj. bibliotekę multimedialną, Download Station, nawet Photo Station itd. Jak odpalam htop to widać działania w tle z download station. W niedzielę powyłączam i zdam sprawozdanie jak się sprawuje XBMC 12.3.1 na HD Station 1.1.4. Silas Mariusz widziałem, że masz dwa rdzenie ja mam ich cztery, może w tym tkwi problem, może XBMC jeszcze za dobrze nie współpracuje z procesorami 4rdzeniowymi (może, nie znam się :)) Ale widać poprawę i cieszę się, że Qnap coś w tym kierunku robi.
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:57
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie. Mój dwurdzeniowy działa z włączonym rtorrentem o ile nie przekraczam zapisu 3MB/s. W przeciwnym wypadku delikatnie się zacina co 10-20sek.
    Zresztą jeśli włączysz w htop poniższe opcje:
    upload_2014-8-8_18-2-17.

    Zobaczysz, że XBMC jest wielowątkowe:
    upload_2014-8-8_18-2-45.

    Przypadek, który opisujesz wskazuje na zapchany swap lub pamięć.
    Popatrz:
    To oznacza nic innego jak buforowanie.
     
  15. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    06:57
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Przysiadłem trochę i potestowałem XBMC 12.3.1 na HD Station 1.1.4. Powyłączałem praktycznie wszystko co mogłem tj. Download Station, Media Library a tym samym Photo Station, , Multimedia Station itp, Twonky, itd. Zostawiłem włączone wspomniane XBMC i HD Station. Jeżeli chodzi o płynność i użytkowanie XBMC, rewelacja. Bardzo fajnie i przyjemnie. Nawiasem mówiąc wtyczka do szukania napisów ? Super ! Generalnie płynność odtwarzania filmów poniżej jakości HD 1080p jest dobra, nie jest idealna ale jest dobra, póki co nie zaobserwowałem opuszczania klatek ani buforowania. Jedynie lekkie przerywanie, nie wiem dokładnie jak to opisać ale występuje we wszystkich filmach nie zależnie od jakości ale można z powodzeniem oglądać.
    Co do filmów w jakości HD 1080p. Sporadycznie występuje opuszczanie klatek ale nieporównywalnie mniej niż miało to miejsce w poprzedniej wersji HD Station i XBMC. Poprzednio opuszczanie klatek występowało nie zależnie od jakości filmu!
    Reasumując XBMC 12.3.1 na HD Station 1.1.4 działa dużo lepiej niż poprzednie wersje ale jeszcze trochę brakuje do ideału. Mam nadzieję, że następne wersje na które czekam z niecierpliwością spowodują, że będzie to mój podstawowy program do odtwarzania multimediów.
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
    • Piwo Piwo x 1
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:57
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Noooo! Wreszcie zabrałeś się za to od konkretnej strony.

    Hmmm. Wyłącz XBMC.... i zrób tak:
    1. Zainstaluj i uruchom Optware w App Center
    2. Zaloguj się po SSH do konsoli serwera
    3. Zainstaluj dstat:
      Kod (Bash):
      1. ipkg install dstat
    4. Uruchom dstat z logowaniem do pliku:
      Kod (Bash):
      1. dstat -f --output /share/Public/dstat.csv
    5. Po 3min. przerwij kombinacją klawiszy Control+C.
    6. Załącz na forum plik dstat.csv zapisany w udziale sieciowym Public.
     
    • Informacyjne Informacyjne x 1
    • Piwo Piwo x 1
  17. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 184
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:57
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    w międzyczasie włącz odtwarzanie filmu ...
     
  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:57
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie włączaj. Zależy mi na zmierzeniu pracy I/O bez użycia XBMC.
     
  19. Dman
    Offline

    Dman Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    6 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    65
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    06:57
    Oceny:
    +16 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x69L 100 Mbps
    Dzięki Silas Mariusz, jutro skorzystam z procedury którą napisałeś wyżej i wyniki umieszczę na forum. Możesz mi jeszcze podpowiedzieć z osobnym wolumen. Mówisz aby utworzyć osobny wolumen tylko na media? Czyli gdzie co trzymać dokładnie ? :)
    --- Połączono posty, 15 Sierpień 2014, Data oryginalnego postu: 15 Sierpień 2014 ---
    I jeszcze pytanie jak podzielić istniejący wolumen ? :-\
     
  20. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:57
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    U mnie to wygląda następująco...

    Dysk nr. 1 - skonfigurowany jako dysk pojedynczy. Są na nim udziały Public, Download itp.
    Tego woluminu używam do ogólnej wymiany plików po sieci, które zresztą są mało istotne - np. pobieranie torrentów.

    Dysk nr. 2 i 3 - może to być RAID 0 lub również dyski pojedyncze
    Przetrzymuje na nich bibliotekę filmową, muzykę i pozostałe media.

    Dysk nr. 4 - skonfigurowany jako dysk pojedynczy
    Jest on przeznaczony na kopie zapasową istotnych dla mnie danych. Dysk ten praktycznie w ogóle nie jest w użyciu, są na nim raz przekopiowane dane.

    W ten sposób uzyskuje dwie dość istotne sprawy:
    1. Ogólna praca serwera na dysku nr. 1 nie obciąża pozostałych dysków
    2. ...tym samym zwiększam żywotność pozostałych dysków
     
    • Piwo Piwo x 1