Udzielamy pomocy TS-419P+ błędy na jednym z dysków

Dyskusja w 'HDD Spin Down (Tryb w gotowości)' rozpoczęta przez użytkownika lukrajew, 2 Maj 2016.

Ładowanie...
  1. lukrajew
    Offline

    lukrajew Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    35
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419P+ 1 GbE
    Witajcie,
    Raz w miesiącu puszczam test dysków. Po ostatnim dostałem komunikat, że na jednym z dysków znaleziono błędy. Sprawdziłem w SMART i są to:
    1. Current sector pending
    2. Offline uncorrectable

    Moja konfiguracja to dwa dyski WD green o pojemności 1,5 TB spięte w RAID 1.
    Raczej nie ma się co zastanawiać i trzeba ten dysk wymienić. I teraz mam dwa scenariusze i pytania do nich:
    Pierwszy - Wymiana uszkodzonego dysku na nowy, identyczny - rozumiem, że gdy kupię taki dysk, to mam na działającym systemie wyjąć uszkodzony, podmienić na nowy i po wsadzeniu go w obudowę system sam się odbuduje? Nie muszę nic z menu wyklikiwać?
    I drugi scenariusz - wymiana obu dysków na większą pojemność - czy przy tym błędzie, który teraz zgłasza, mogę wykonać procedurę poszerzenia pojemności poprzez podmianę dysków na większe? Załatwiłbym dwa tematy za jednym razem, bo i tak miałem w niedalekiej przyszłości zwiększenie pojemności NAS.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.2 Build 20160419
    Model serwera: QNAP TS-419P+
    Prośna o Waszą opinię,

    Pozdrawiam

    Łukasz
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Nie bierz dysków z tej samej serii produkcyjnej ... bo sypną się w tym samym czasie! Prawo Moore'a ;)

    Sugeruję opcje numer dwa - w managierze dysków jest opcja capacity expansion prowadzi ona za rękę przez proces wymiany dysków, odbudowy raidu oraz powiększenia raidu.
     
  3. ramzesserwis
    Offline

    ramzesserwis Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Twoje dyski GREEN WD nie nadają się do konfiguracji RAID. Proponuje je wymienić na WD RED
     
    • Nie zgadzam się Nie zgadzam się x 2
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    mam dyski serii green w RAID od 3 lat i dalej się kręcą 24h - biznesowo nie robie tak - ale domowo czemu nie
     
    • Piwo Piwo x 1
  5. ramzesserwis
    Offline

    ramzesserwis Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Różnica cenowa na dysku 1TB to 20 zł. To nie wiem czy opłaca się oszczędzać żeby kupić GREENa.
    Ktoś wydaje na QNAPa 2 tys. Oszczędza kilkanaście zł na dyskach.
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    gdzie masz takie ceny dla zwykłych śmiertelników ? :)
    patrząc pod X-KOMie : Wyniki wyszukiwania - x-kom
    różnica między podobnymi WDkami to 50 zł brutto na start
     
  7. ramzesserwis
    Offline

    ramzesserwis Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Na 2 dyskach masz różnice 100 zł max co piszesz. Ja mam różnice w cenie hurtowej 50zł . Później jest kłopot, że dyski się sypią. Płacz lament itd. Polak mądry po szkodzie. Jeszcze raz powtarzam wydaje ktoś 2 tys na qnapa i pakuje do tego najtańsze dyski czy to ma sens ? XKOM nie jest tanim sklepem. Możesz porównać np ceny z Proline.pl / Sklepy na allegro - znajdziesz tańszych. Zostaje jeszcze np AB.

    A po za tym na REDa dostajesz 36 msc gwarki. Na GREENa 24 msc gwarki. To nawet dodajac 50 zł masz 2 plusy mniej kłopotów z sypaniem się dysków w raid i dodatkowy 1 ROK.

    WD Green - Secondary Consumer Storage / WD Red - Home Small NAS
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    To sie nazywa w PL wydaniu cebulowanie o 100 zł - tylko źle jest gdy robi to ktoś nieświadom zagrożeń a mniej gdy osoba która wie w co paluchy wkłada.

    wg MOJEJ opini wypracowanej z proline - unikać jak ognia , dyski na allegro to jeszcze bardzie poroniony pomysł .. chociażby temat poruszany na forum, AB z tego co wiem nie ma sklepu stacjonarnego tylko B2B
     
  9. ramzesserwis
    Offline

    ramzesserwis Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Dysk na allegro możesz kupić od : Komputronik, XKOM, Satysfakcja(ten sam własciciel co XKOM), Agito , Karen-Komputronik , Sferis , Autoryzowany sprzedawca czyli jakas z tych firm które wymieniłem. Więc pisanie, że to poroniony pomysł chyba się nie do konca sprawdza. Wiele produktów porównaj z cenami w www.xkom.pl do ich sklepu na allegro i sie okaże, że kupisz taniej.
     
  10. nightcom
    Offline

    nightcom Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Kwiecień 2015
    Wiadomości:
    62
    Miejscowość:
    Den Haag
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Takie jeszcze 5gr do rozmowy, w widelkach cenowych Green a Red macie jeszcze dyski HGST (Hitachi->teraz WD). Co do dyskow Green, fakt ich przeznaczenie nie jest praca 24h, MTBF jest mierzony na podstawie pracy 8h przez 5 dni w tygodniu ale to nie znaczy ze nie beda pracowac poprawnie 24h. Tak jak @pigers@pigers napisal, jesli wiesz co wkladasz to wiesz czego mozesz oczekiwac, ale nie mozesz mowic ze nie mozesz.
     
  11. ramzesserwis
    Offline

    ramzesserwis Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Dlatego proponuje Ci teraz zakupić dyski RED a nie pchać się w GREEN / BLUE
     
  12. nightcom
    Offline

    nightcom Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Kwiecień 2015
    Wiadomości:
    62
    Miejscowość:
    Den Haag
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mi proponujesz? To nie ja sie zastanawiam, ja tylko stwierdzam fakt :Dumny:

    ---edit---
    @ramzesserwis@ramzesserwis poprostu stereotypowe stwierdzenia kuja w oczy
     
  13. ramzesserwis
    Offline

    ramzesserwis Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    11
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Rozpędziłem się :)
    Polak mądry po szkodzie.
     
  14. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    dobra - starczy ! dość offtopa - moge wydzielić osobny topic na nasze płacze i opinie :D
     
  15. lukrajew
    Offline

    lukrajew Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    35
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419P+ 1 GbE
    Panowie !!!!!!!
    Na 13 odpowiedzi tylko pierwsza na temat :-(
    Ja wiem jaka jest różnica między Green a Red, zarówno cenowa jak i jakościowa, ale na Boga - o to pytałem?
    Proszę o odpowiedzi na temat
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  16. nightcom
    Offline

    nightcom Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Kwiecień 2015
    Wiadomości:
    62
    Miejscowość:
    Den Haag
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Co do twojego pytania to raczej proponuje wymienic walniety na wiekszy, po odbudowie wymienic drugi i masz wieksza pojemnosc. Co do kupowania z tej samej serii fakt dobrze unikac takich akcji, jednym ze sposobow jest mieszanie producentow w RAID. Wkladajac wiekszy dysk nie zwiekszysz pojemnosci, zawsze bedzie widoczna pojemnosc mniejszego w tym wypadku, dopiero bedziesz mial dostep do pozostalej przestrzeni po dodaniu drugiego HD o takiej samej pojemnosci.
     
  17. lukrajew
    Offline

    lukrajew Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    35
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419P+ 1 GbE
    Wymiana na identyczny z tej samej serii raczej mi nie grozi, te dyski pracują u mnie jakieś 4 lata :)
    Też skłaniam się do scenariusza drugiego, tylko mam dylemat czy NAS się nie "zbuntuje" do rozszerzania pojemności jak jedn z dysków nie do końca jest sprawny
     
  18. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jeśli zrobisz to za pomoca funkcji opisanej przez mnie - bedzie dobrze - w końcu procedura QNAPa.
     
  19. lukrajew
    Offline

    lukrajew Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    35
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    02:00
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419P+ 1 GbE
    OK, to zamawiam nowe dyski :)
    A jeszcze jedno - te dwa stare, mam zamiar w takim układzie wykorzystać jako backupowe w kieszeniach zewnętrznych. Czy wg Was, ten "uszkodzony", z objawami jakie opisałem, nadaje się na backup (po sformatowaniu oczywiście), czy raczej już go nie używać?
     
  20. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 802
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    03:00
    Oceny:
    +1 088 / 29 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    po formacie moga Ci zniknać te błędy w SMART ale nie na długo ;) - trzymałbym na nich jakieś seriale za którymi nie będe płakał :)
     

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. błąd systemu plików na jednym z dysków synology

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.