Udzielamy pomocy TS-419P+ błędy na jednym z dysków

Dyskusja w 'HDD Spin Down (Tryb w gotowości)' rozpoczęta przez użytkownika lukrajew, 2 Maj 2016.

Ładowanie...
  1. lukrajew
    Offline

    lukrajew Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    35
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    04:45
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419P+ 1 GbE
    Witajcie,
    Raz w miesiącu puszczam test dysków. Po ostatnim dostałem komunikat, że na jednym z dysków znaleziono błędy. Sprawdziłem w SMART i są to:
    1. Current sector pending
    2. Offline uncorrectable

    Moja konfiguracja to dwa dyski WD green o pojemności 1,5 TB spięte w RAID 1.
    Raczej nie ma się co zastanawiać i trzeba ten dysk wymienić. I teraz mam dwa scenariusze i pytania do nich:
    Pierwszy - Wymiana uszkodzonego dysku na nowy, identyczny - rozumiem, że gdy kupię taki dysk, to mam na działającym systemie wyjąć uszkodzony, podmienić na nowy i po wsadzeniu go w obudowę system sam się odbuduje? Nie muszę nic z menu wyklikiwać?
    I drugi scenariusz - wymiana obu dysków na większą pojemność - czy przy tym błędzie, który teraz zgłasza, mogę wykonać procedurę poszerzenia pojemności poprzez podmianę dysków na większe? Załatwiłbym dwa tematy za jednym razem, bo i tak miałem w niedalekiej przyszłości zwiększenie pojemności NAS.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.2 Build 20160419
    Model serwera: QNAP TS-419P+
    Prośna o Waszą opinię,

    Pozdrawiam

    Łukasz
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 333
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Nie bierz dysków z tej samej serii produkcyjnej ... bo sypną się w tym samym czasie! Prawo Moore'a ;)

    Sugeruję opcje numer dwa - w managierze dysków jest opcja capacity expansion prowadzi ona za rękę przez proces wymiany dysków, odbudowy raidu oraz powiększenia raidu.
     
  3. ramzesserwis
    Offline

    ramzesserwis Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Twoje dyski GREEN WD nie nadają się do konfiguracji RAID. Proponuje je wymienić na WD RED
     
    • Nie zgadzam się Nie zgadzam się x 2
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 333
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    mam dyski serii green w RAID od 3 lat i dalej się kręcą 24h - biznesowo nie robie tak - ale domowo czemu nie
     
    • Piwo Piwo x 1
  5. ramzesserwis
    Offline

    ramzesserwis Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Różnica cenowa na dysku 1TB to 20 zł. To nie wiem czy opłaca się oszczędzać żeby kupić GREENa.
    Ktoś wydaje na QNAPa 2 tys. Oszczędza kilkanaście zł na dyskach.
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 333
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    gdzie masz takie ceny dla zwykłych śmiertelników ? :)
    patrząc pod X-KOMie : Wyniki wyszukiwania - x-kom
    różnica między podobnymi WDkami to 50 zł brutto na start
     
  7. ramzesserwis
    Offline

    ramzesserwis Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Na 2 dyskach masz różnice 100 zł max co piszesz. Ja mam różnice w cenie hurtowej 50zł . Później jest kłopot, że dyski się sypią. Płacz lament itd. Polak mądry po szkodzie. Jeszcze raz powtarzam wydaje ktoś 2 tys na qnapa i pakuje do tego najtańsze dyski czy to ma sens ? XKOM nie jest tanim sklepem. Możesz porównać np ceny z Proline.pl / Sklepy na allegro - znajdziesz tańszych. Zostaje jeszcze np AB.

    A po za tym na REDa dostajesz 36 msc gwarki. Na GREENa 24 msc gwarki. To nawet dodajac 50 zł masz 2 plusy mniej kłopotów z sypaniem się dysków w raid i dodatkowy 1 ROK.

    WD Green - Secondary Consumer Storage / WD Red - Home Small NAS
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 333
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    To sie nazywa w PL wydaniu cebulowanie o 100 zł - tylko źle jest gdy robi to ktoś nieświadom zagrożeń a mniej gdy osoba która wie w co paluchy wkłada.

    wg MOJEJ opini wypracowanej z proline - unikać jak ognia , dyski na allegro to jeszcze bardzie poroniony pomysł .. chociażby temat poruszany na forum, AB z tego co wiem nie ma sklepu stacjonarnego tylko B2B
     
  9. ramzesserwis
    Offline

    ramzesserwis Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Dysk na allegro możesz kupić od : Komputronik, XKOM, Satysfakcja(ten sam własciciel co XKOM), Agito , Karen-Komputronik , Sferis , Autoryzowany sprzedawca czyli jakas z tych firm które wymieniłem. Więc pisanie, że to poroniony pomysł chyba się nie do konca sprawdza. Wiele produktów porównaj z cenami w www.xkom.pl do ich sklepu na allegro i sie okaże, że kupisz taniej.
     
  10. nightcom
    Offline

    nightcom Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Kwiecień 2015
    Wiadomości:
    61
    Miejscowość:
    Den Haag
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Takie jeszcze 5gr do rozmowy, w widelkach cenowych Green a Red macie jeszcze dyski HGST (Hitachi->teraz WD). Co do dyskow Green, fakt ich przeznaczenie nie jest praca 24h, MTBF jest mierzony na podstawie pracy 8h przez 5 dni w tygodniu ale to nie znaczy ze nie beda pracowac poprawnie 24h. Tak jak @pigers@pigers napisal, jesli wiesz co wkladasz to wiesz czego mozesz oczekiwac, ale nie mozesz mowic ze nie mozesz.
     
  11. ramzesserwis
    Offline

    ramzesserwis Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Dlatego proponuje Ci teraz zakupić dyski RED a nie pchać się w GREEN / BLUE
     
  12. nightcom
    Offline

    nightcom Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Kwiecień 2015
    Wiadomości:
    61
    Miejscowość:
    Den Haag
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Mi proponujesz? To nie ja sie zastanawiam, ja tylko stwierdzam fakt :Dumny:

    ---edit---
    @ramzesserwis@ramzesserwis poprostu stereotypowe stwierdzenia kuja w oczy
     
  13. ramzesserwis
    Offline

    ramzesserwis Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    6 Marzec 2016
    Wiadomości:
    10
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +5 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Rozpędziłem się :)
    Polak mądry po szkodzie.
     
  14. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 333
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    dobra - starczy ! dość offtopa - moge wydzielić osobny topic na nasze płacze i opinie :D
     
  15. lukrajew
    Offline

    lukrajew Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    35
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    04:45
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419P+ 1 GbE
    Panowie !!!!!!!
    Na 13 odpowiedzi tylko pierwsza na temat :-(
    Ja wiem jaka jest różnica między Green a Red, zarówno cenowa jak i jakościowa, ale na Boga - o to pytałem?
    Proszę o odpowiedzi na temat
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  16. nightcom
    Offline

    nightcom Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    19 Kwiecień 2015
    Wiadomości:
    61
    Miejscowość:
    Den Haag
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Co do twojego pytania to raczej proponuje wymienic walniety na wiekszy, po odbudowie wymienic drugi i masz wieksza pojemnosc. Co do kupowania z tej samej serii fakt dobrze unikac takich akcji, jednym ze sposobow jest mieszanie producentow w RAID. Wkladajac wiekszy dysk nie zwiekszysz pojemnosci, zawsze bedzie widoczna pojemnosc mniejszego w tym wypadku, dopiero bedziesz mial dostep do pozostalej przestrzeni po dodaniu drugiego HD o takiej samej pojemnosci.
     
  17. lukrajew
    Offline

    lukrajew Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    35
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    04:45
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419P+ 1 GbE
    Wymiana na identyczny z tej samej serii raczej mi nie grozi, te dyski pracują u mnie jakieś 4 lata :)
    Też skłaniam się do scenariusza drugiego, tylko mam dylemat czy NAS się nie "zbuntuje" do rozszerzania pojemności jak jedn z dysków nie do końca jest sprawny
     
  18. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 333
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    jeśli zrobisz to za pomoca funkcji opisanej przez mnie - bedzie dobrze - w końcu procedura QNAPa.
     
  19. lukrajew
    Offline

    lukrajew Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Grudzień 2009
    Wiadomości:
    35
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    04:45
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-419P+ 1 GbE
    OK, to zamawiam nowe dyski :)
    A jeszcze jedno - te dwa stare, mam zamiar w takim układzie wykorzystać jako backupowe w kieszeniach zewnętrznych. Czy wg Was, ten "uszkodzony", z objawami jakie opisałem, nadaje się na backup (po sformatowaniu oczywiście), czy raczej już go nie używać?
     
  20. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 333
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    05:45
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    po formacie moga Ci zniknać te błędy w SMART ale nie na długo ;) - trzymałbym na nich jakieś seriale za którymi nie będe płakał :)
     

Poleć tę stronę