Pomoc TS-673A - Nagły restart bez poprawnego zamknięcia systemu

chewing

Entry Technician
Q Associate
30 Lipiec 2023
7
2
3
46
QNAP
TS-x73A
Ethernet
2.5 GbE
Mój QNAP TS-673A doświadcza powtarzających się nagłych restartów bez poprawnego zamknięcia, co powoduje rozsynchronizowanie puli RAID i potencjalną utratę danych. Problem wystąpił dwukrotnie w ostatnich tygodniach:

Incydenty:

1. 21.01.2026 16:36:29 - System nieoczekiwanie się zrestartował
  2. 29.01.2026 00:40:34 - System nieoczekiwanie się zrestartował
Objawy po każdym incydencie:

• Pula RAID (md1, RAID5, 4x dyski) wykrywana jako rozsynchronizowana - potencjalna utrata danych
  • Automatyczny resync trwający ~10 godzin
  • Komunikat systemowy: "[Power] The system was not shutdown properly last time"
    Brak jakichkolwiek błędów przed restartem

Wykluczenie problemu z zasilaniem:

KLUCZOWY TEST:
Router sieciowy jest podłączony do tego samego UPS co QNAP.

• Router NIE restartował się podczas obu incydentów z QNAP
  • Router uptime podczas awarii 29.01: uruchomiony od 27.01.2026 01:06:43 (działał bez przerwy)
  • Wniosek: Problem nie leży w UPS ani zasilaniu, ale w samym urządzeniu QNAP

Ze względu na poważność problemu (potencjalna utrata danych, wielogodzinny RAID resync) proszę o pomoc i porady co mogę sprawdzić albo jak zdiagnozować przyczynę.

Zgłosiłem też tiket do wsparcia Qnap, ale mam o ich pomocy mieszane uczucia więc nie wiem czy tu pomogą (pewno każą wszystko do defaultu zresetować, co byłoby słabe bardzo) :( .
Pozdrawiam.

Załączniki

• qnap 673A.jpg
    qnap 673A.jpg
    15,6 KB · Wyświetleń: 6
Napisałem dwa bo dwa były w ostatnim czasie. W samym styczniu 4x.
Programowo wgrałem nowy firmware bo wyszedł. Ale wgrywałem go również dlatego, gdyż na poprzedniej wersji miałem też restarty nieoczekiwane.
Zmian ostatnio nie było. Wszystko działało stabilnie po skonfigurowaniu przez parę miesięcy i nagle w grudniu zauważyłem pierwsze zdarzenie (nieoczekiwany restart) - myślałem że to przypadek.
Dlatego przez miesiąc obserwowałem ile razy to jeszcze się powtórzy - wykluczyłem też miedzy innymi UPSa.

Załączniki

• qnap 673A-2.jpg
    qnap 673A-2.jpg
    33,3 KB · Wyświetleń: 10
Cześć,
Mój QNAP TS-673A też się restartuje w ostatnim czasie ale ja zmieniałem usatwienia RAID z 5 na 6. Kopiowałem na dyski USB i było OK lecz teraz jak wgrywam na Qnapa to mam restarty co godzinę lub 1,5 godziny.
Kopiowałem z 2 dysków naraz na qnapa. teraz spróbuje tylko z jednego. Wyjąłem też gartę graficzną aby obniżyć pobór prądu.
Zaczyna mnie to denerwować bo znalazłem w necie na forum qnapa że był kiedyś bug w firmware mam nadzieję że nie jest to ten problem. Restartował się na firmware 5.2.8.3359 Build 20251225

Dodam że przed zmianą z RAID 5 na RAID 6 nie restartował się ale nie kożystałem z dysków USB w qnapie bo nie potzrebowałem ;).
Miałem też przez 2 dni RAID50 i było to samo.

wgrałem teraz firmware 5.2.8.3350 Build 20251216 i testuję czy znowu się zrestartuje przy kopiowaniu z 2 dysków naraz.

Cześć,

Jakies 1,5 roku temu walczyłem z podobnym problemem w moim bliżniaczym produkcie TS-873A.
Qnap czasami po kilku dniach bezproblemowej pracy samoczynnie się restartował.

Wymiana gwarancyjna TS-873A odpadała bo kupiłem go jako używkę w bardzo dobrej cenie na jednym z serwisów aukcyjnych.
Pewnie poprzedni właściciel też z tym walczył, ale w kończu postanowił go sprzedać nic o tym nie wspominając :)

Pierwsze podejrzenia padły na uszkodzenie zasilacza w TS-873A.
W tym czasie miałem w domu starszy model TS-473, który planowałem zastąpić tym nowszym TS-873A.
Oba modele używały tego samego zasilacza więc te zasilacze zamieniałem pomiędzy tymi modelami.
W starym modelu TS-473 każdy z zasilaczy działał poprawnie, a w nowym modelu TS-873A dla każdego z zasilaczy co jakic czas występował restart.
W starym modelu TS-473 wszystkie piny z zasilacza były bezpośrednio wpinane w płytę główną.
W nowym modelu TS-873A okazuje się że kable są za krotkie i rozwiązano to stosując 24 pinowy przedłużacz zasilania ATX do płyty głównej.

No i okazało się, że głównym winowajcą był 24 pinowy przedłużacz zasilania ATX używany w modelu TS-873A.
Coś przestawało stykać w tych kostkach przedłużącza. Dopiero wymiana przedłużacza na nowy/inny rozwiązała problem.

ATX-24_pin_cable.jpg

Jestem 1,5 roku po wymianie tego 24 pinowego przedłużacza zasilania ATX i nie było żadnej awarii związanej z zasilaniem.

Nie wiem jak to jest rozwiązane w TS-673A, tzn. nie wiem czy tam jest także 24 pinowy przedłużacz, ale jeśli jest to przyjrzyjcie się jego stykom.

Dzięki za podpowiedź, będę miał na uwadze 24 pinowy przedłużacz zasilania, tylko muszę sprawdzić czy faktycznie taki tam mam.
Obecnie wsparcie Qnap'a poleciło mi zostawić tylko oryginalną kość RAM - miałem dołożoną drugą, która w poprzednim Qnapie 462 bez problemu pracowała i w tym kilka miesięcy też nie było kłopotu. Więc, wymontowałem dodatkowy RAM i testuje czy znowu zrobi się restart niespodziewany. Restarty były tak średnio co 8-14dni.
Zobaczymy...

Też zrobiłem zgłoszenie i też kazali zrobić test na oryginalnek kości ale to jest głupota bo jak działało ponad rok to nagle by coś się działo?
U mnie problem występuje przy kopiowaniu z USB na qnapa. Tak to działa wszystko OK. Mam model TS-673a + 64GB RAM + 2 dyski M.2 kingtomn KC3000 51GB + 6 dysków.
Tej przedłużki zaislania u mnie nie ma.
Co śmieszne to po sieci przez noc wgrałem 5TB na qnapa i ani razu się nie zrestartował ;)