Mój QNAP TS-673A doświadcza powtarzających się nagłych restartów bez poprawnego zamknięcia, co powoduje rozsynchronizowanie puli RAID i potencjalną utratę danych. Problem wystąpił dwukrotnie w ostatnich tygodniach:
Incydenty:
Wykluczenie problemu z zasilaniem:
KLUCZOWY TEST: Router sieciowy jest podłączony do tego samego UPS co QNAP.
Ze względu na poważność problemu (potencjalna utrata danych, wielogodzinny RAID resync) proszę o pomoc i porady co mogę sprawdzić albo jak zdiagnozować przyczynę.
Zgłosiłem też tiket do wsparcia Qnap, ale mam o ich pomocy mieszane uczucia więc nie wiem czy tu pomogą (pewno każą wszystko do defaultu zresetować, co byłoby słabe bardzo)
.
Pozdrawiam.
Incydenty:
- 21.01.2026 16:36:29 - System nieoczekiwanie się zrestartował
- 29.01.2026 00:40:34 - System nieoczekiwanie się zrestartował
- Pula RAID (md1, RAID5, 4x dyski) wykrywana jako rozsynchronizowana - potencjalna utrata danych
- Automatyczny resync trwający ~10 godzin
- Komunikat systemowy: "[Power] The system was not shutdown properly last time"
Brak jakichkolwiek błędów przed restartem
Wykluczenie problemu z zasilaniem:
KLUCZOWY TEST: Router sieciowy jest podłączony do tego samego UPS co QNAP.
- Router NIE restartował się podczas obu incydentów z QNAP
- Router uptime podczas awarii 29.01: uruchomiony od 27.01.2026 01:06:43 (działał bez przerwy)
- Wniosek: Problem nie leży w UPS ani zasilaniu, ale w samym urządzeniu QNAP
Ze względu na poważność problemu (potencjalna utrata danych, wielogodzinny RAID resync) proszę o pomoc i porady co mogę sprawdzić albo jak zdiagnozować przyczynę.
Zgłosiłem też tiket do wsparcia Qnap, ale mam o ich pomocy mieszane uczucia więc nie wiem czy tu pomogą (pewno każą wszystko do defaultu zresetować, co byłoby słabe bardzo)
Pozdrawiam.