TVS-471 VS TS-453BT3 vs TVS-473, który wybrać?

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika bpx03, 19 Grudzień 2017.

Ładowanie...
Tagi:
  1. bpx03
    Offline

    bpx03 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    56
    Miejscowość:
    Manchester
    Local Time:
    13:31
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Witam Serdecznie,

    Jako iż święta zbliżają się wielkimi krokami a żona ciągle dopytuje się co bym chciał dostać to postawnowiłem że czas na zmianę NAS ze starego 269L.

    Modele które rzuciły mi się w oko to 471, 453bt3 oraz tvs-473. Nie chciałbym popełnić jakiegoś głupiego błędu przy wyborze więc proszę Was o pomoc :)

    Stary sprzęt używałem głównie do przechowywania plików do których chciałem mieć dostęp z kilku kompów z domu oraz oglądania filmów od czasu do czasu przez hdmi. Niestety, wymagania trochę wzrosły więc 269L nie może temu sprostać ze wzgledu na braki technologiczne.

    Na chwilę obecną dodatkowo potrzebuje obsługi wirtualizacji (wiem, wszystkie mają) do postawienia windowsa aby działał tam domowy web server, ewentualnie jeden 'cieżki program' do dostepu przez rdp oraz nagrywanie z kamerek wokół domu.

    I znów teoretycznie wszystkie wymienione spełniają swoją rolę, jednak jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach :)

    Chciałbym uniknąć sytuacji że nagle XBMC / KODI nie chce się uaktualnić bo intel nie wydaje sterowników, braku możliwości rozbudowy o lepszy CPU / RAM lub tego że coś będzie 'słabo' chodzić. Planuje wrzucić jakieś I5 / I7 może jak dostnę na walentynki :)

    Jeżeli podałem mało informacji to podpowiedźcie czego brakuje, odpowiem błyskawicznie.

    Pozdrawiam Serdecznie i Wesołych Świąt :)
    bpx03
     
  2. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    253
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    14:31
    Oceny:
    +51 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    TVS 471 - spełni Twoje oczekiwania. Procesor i ram wymienialny-więc problemu nie ma.
     
    • Piwo Piwo x 1
  3. bpx03
    Offline

    bpx03 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    56
    Miejscowość:
    Manchester
    Local Time:
    13:31
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Dzięki apofis!

    Znacie jakieś sklepy poza alegro / ceneo gdzie można to dostać w dobrej cenie?
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 350
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:31
    Oceny:
    +1 417 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale nie ma IR na pilota :-(
     
  5. bpx03
    Offline

    bpx03 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    56
    Miejscowość:
    Manchester
    Local Time:
    13:31
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Zawsze coś kosztem czegoś niestety. Pozostaje sterowanie telefonem lub... myszką :)

    Jeżeli to jedyna wada tego modelu a ma więcej zalet w porównaniu do innych modeli to chyba pozostaje zostać przy nim i za dużo nie kombinować.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  6. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 350
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:31
    Oceny:
    +1 417 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  7. bpx03
    Offline

    bpx03 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    56
    Miejscowość:
    Manchester
    Local Time:
    13:31
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Faktycznie może to być całkiem fajne rozwiązanie które można wypróbować bo wiele nie kosztuje :)

    Ciekawe tylko czy uda się to zmusić do pracy w Kodi z Qnapem.

    471 z 16GB ram zamówiony, niestety z i3 na pokładzie i będzie trzeba upgrade zrobić bo jakoś nie wierzę w moc tego procka.. :)
     
  8. masqar
    Offline

    masqar Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Luty 2010
    Wiadomości:
    44
    Miejscowość:
    Kraków (Myślenice)
    Local Time:
    13:31
    Oceny:
    +10 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Kupiłem Mele F10 Pro. Przesyłka będzie pomiędzy drugim, a dziesiątym stycznia 2018 rokiem. Jak przyjdzie, to powiem Wam jak działa.

    Wysłane z mojego BLN-AL20 przy użyciu Tapatalka
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
  9. Artjablo
    Offline

    Artjablo Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    5 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    60
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    14:31
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Procesor i3 Ci wystarczy, chyba że planujesz kilka "wirtualek" i kontenerów na raz używać. Sprawdzone :)
     
  10. masqar
    Offline

    masqar Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Luty 2010
    Wiadomości:
    44
    Miejscowość:
    Kraków (Myślenice)
    Local Time:
    13:31
    Oceny:
    +10 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Więc tak: Po załadowaniu pilota (bateria była do cna rozładowana) i podłączeniu przekaźnika do jednego z portów w serwerze i uruchomieniu pilota w głównym menu HD Station przyciski góra, dół, prawo, lewo, przycisk akceptacji (OK) działa bez problemów. Myszka używana jako żyroskop działa należycie plus dwa przyciski od myszki.

    Problem jest z przyciskiem "cofnij", - nie znalazłem tutaj takiego przycisku na pilocie, opcja "cofnij" działa jak od drugiej strony na klawiaturze wcisnę ESC.

    Włączmy teraz kodi (17.6 krypton). To samo jak wyżej, czyli nie działająca opcja cofnij (działa tylko ESC po drugiej stronie pilota), żyroskop działa. Volume działa. Nie działa Mute. Bezpośredni dostęp do filmu, czyli to okienko z informacją: Odtwórz, Informacje, Oznacz jako obejrzane, Dodaj do kolejki, itd., działa, lecz trzeba wcisnąć prawy przycisk myszy na pilocie.

    W YouTube jest podobnie.

    Nie działa system rozpoznawania mowy (bo nie wiem, gdzie to użyć), czy QNAP ma tą funkcję zaimplementowaną?
    Słuchawki podłączone do pilota nie działają...

    Zamówiłem na Alliexpress pilota też F-10, ale z opcją pilota na podczerwień IR z możliwością uczenia się (ten pilot nie posiada mikrofonu i chyba wyjścia Jack na słuchawki).

    Będę miał więcej czasiu to przetestuję z TV Sony Smart Android.

    Jeżeli chcecie coś więcej wiedzieć, to proszę pytać.

    Pozdrawiam,

    masqar
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 350
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    14:31
    Oceny:
    +1 417 / 30 / -6
    Followers:
    23
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    @masqar@masqar jaki to model?
    jeśli chcesz to możesz wysłać pilot na tydzień do mnie, to postaram się zrobić patcha na HD Station.
     
  12. masqar
    Offline

    masqar Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    3 Luty 2010
    Wiadomości:
    44
    Miejscowość:
    Kraków (Myślenice)
    Local Time:
    13:31
    Oceny:
    +10 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x69L
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x69L 1 GbE
    Nie ma problemu, wyślę wersję Pro. Podaj mi adres w prywatnej wiadomości.

    Właśnie dotarła do mnie wersja Deluxe i muszę powiedzieć, że sprawuje się ona troszkę lepiej niż Pro.
    Prawidłowo działają przyciski na Youtube: następny/poprzedni film, myszka z żyroskopem działa prawidłowo. Prawidłowo też działa prawy przycisk myszy z opcją myszki. Jak wyłączę myszkę i będę naciskał ten drugi przycisk myszki (narysowana na nim jest strzałka cofania), to YouTube zachowuję się (para)nie normalnie (raz się cofa do menu po obejrzeniu, raz wchodzi w tryb szukania), a raz włącza ponownie ten sam film poprzedni.

    Kodi: Prawie działa wszystko normalnie: przyciszanie, pogłaśnianie, przycisk cofania, wyłączanie głosu działa (w poprzednim nie działało). Za to działa dziwnie przycisk Home (niby idzie do początku, ale początku katalogu, w którym się znajduje), później oczywiście pomóc mu można przyciskiem akceptuj. Jest to do zaakceptowania. Przycisk z lewej strony na pilocie na samej górze zachowuje się też anomalnie niż zwykle: raz pojawia się opcja Menu w pozycji, gdy jest lista filmów z możliwością (Odtwórz, Informacje, Dodaj do kolejki, itd), a przez większość czasu pojawia się Menu o zamknięciu aplikacji, czy całego systemu, łącznie z informacją wyświetlaną na wyświetlaczu QNAP o takiej treści: Press 1.5 Second to Shut Down :)

    Reszta funkcji, jak obsługa IR z innych pilotów sprawdzę jak znajdę chwile czasu.

    Pozdrawiam,
    masqar

    1. 2.
     

Poleć tę stronę

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.