Maxxim

Passing Basics
Beginner
14 Kwiecień 2016
13
1
35
Odznaki
12
QNAP
TS-x70 Pro
Ethernet
100 GbE
Poz.
1

Witam
Jak do tej pory czytając forum radziłem sobie sam. Lecz stanąłem przed pewnym problemem i nie za bardzo wiem jak z niego wybrnąć.
A mianowicie jestem posiadaczem TVS-473e HDD 4x8 TB / 40GB Ramu. Dorzuciłem 2 dyski SSD M.2 i chciałbym na nie przenieść system, by maszyna ruszała z SSD i szybciej szła spać. Niechętnie zaczynałbym od początkowej konfiguracji ze względu na ilość danych jaką posiadam. Czy istnieje sposób na położenie systemu na M.2 SSD bez zbytniego zachodu i nie pozbywania się danych ? jeśli to możliwe b. proszę o pomoc i info najlepiej w punktach.

Dzięki wielkie
Max

Model serwera: QNAP TVS-473e

1. Utwórz kopię zapasową ustawień systemu i spisz sobie nazwy folderów udostępnianych na poszczególnych woluminach.
2. Wyłącz QNAP-a.
3. Wyjmij wszystkie dyski twarde za wyjątkiem dysków SSD.
4. Uruchom QNAP-a.
5. Sformatuj dyski SSD - możesz utworzyć wolumin w RAID 0 (duża szybkość działania systemu) lub RAID 1 (bezpiecznie).
6. Poczekaj aż QNAP zainstaluje pliki systemowe.
7. Po restarcie na włączonym QNAP-e podłącz dyski twarde po zalogowaniu się do systemu.
8. Odtwórz z kopii zapasowej ustawienia systemu.
9. Jeżeli w folderach współdzielonych nie będziesz widział katalogów, to utwórz nazwy katalogów, takie jak wcześniej zapisałeś.
10. Ciesz się systemem na SSD :)

P.S. Zgodnie z zasadami sztuki, oczywiście sugeruję zrobić kopię bezpieczeństwa wszystkich ważnych danych!
W przeciwnym wypadku nie biorę żadnej odpowiedzialności za sugerowane działania lub ewentualne niepowodzenia... ;)

Pozdrawiam

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
Nie ma sprawy, nawet dwa... Mam problem z kopią bezpieczeństwa danych ( nie mam na co zrzucić takiej ilości TB ) Pozostaje : strach, i różaniec by wszystko poszło ok ? jakie jest prawdopodobieństwo że coś pójdzie nie tak ?

Zwróć uwagę na pkt 1 - na którym dysku jaki masz katalog - zapisz to sobie albo zrób zrzuty ekranu i pkt 9 - jak nie pojawi Ci się katalog na danym woluminie, to go zakładasz i masz dostęp do danych.
Jeżeli ma woluminach masz założoną macierz RAID może być konieczność jej przywrócenia, jeżeli nie będziesz miał dostępnego woluminu.

Dobrą praktyką przy kopiach zapasowych którą sam stosuję i rekomenduję, jest zasada 3-2-1:
  • co najmniej trzy kopie danych,
  • co najmniej na dwóch różnych nośnikach,
  • jedna kopia zapasowa zawsze w innej lokalizacji.
3-2-11.gif

Załączniki

• awww.veeam.com_blog_wp_content_uploads_2014_01_3_2_11.gif
    awww.veeam.com_blog_wp_content_uploads_2014_01_3_2_11.gif
    653,5 KB · Wyświetleń: 125
Dorzuciłem 2 dyski SSD M.2 i chciałbym na nie przenieść system, by maszyna ruszała z SSD i szybciej szła spać.
Tak w ramach rozważania - a może ktoś już przetestował.
Zakładam że system uruchamia rip z dysków mechanicznych będących w R1 (powiedzmy 250) - do sprzętu dołożone M2 nie mniejsze tak aby mogły być w R1.
I pytanie teoretyczno praktyczne- czy migracja dysków będących w R1 - poprzez kolejne wymiany/ pojedyncze wymiany / na dyski M2 jest// będzie możliwa?
W domyśle czy takie zabawy rzeczywiście z migrują system na dyski M2 - czyli uzyska się teoretycznie przyspieszenie systemu i dodatkowo 2 kieszenie które mogą być wykorzystane na inne cele ?

Dobrą praktyką przy kopiach zapasowych którą sam stosuję i rekomenduję, jest zasada 3-2-1:
  • co najmniej trzy kopie danych,
  • co najmniej na dwóch różnych nośnikach,
  • jedna kopia zapasowa zawsze w innej lokalizacji.
awww.veeam.com_blog_wp_content_uploads_2014_01_3_2_11.gif
Słusznie i naukowo. Ja mam kopię kluczowych danych w:
- dwóch urządzeniach w domu;
- dwóch chmurach
- na urządzeniu swoim prywatnym w pracy, do którego mam dostęp przez openvpn i kartę sim.

Tyle tylko, że te dane uzupełniam raz na kilka dni lub co kilka godzin po kilka MB, więc nie bolą mnie koszty. Ale w każdym miejscu przechowuję wszystkie kopie w formie niezależnych archiwów 7z, więc nawet jeśli któryś plik będzie uszkodzony, to mogę z innego archiwum sięgnąć do wersji starszej.
Tak na marginesie: Używam świetnego Cobian Backup, który automatyzuje mi dystrybucję danych na urządzenia robocze i archiwizujące. Gdybyście znaleźli coś równie funkcjonalnego, to załóżcie nowy temat i podlinkujcie go tu.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. tvs-473e