Z tego co wiem Horizon nie pozwala na przełączenie go w tryb modemu (czyli wyłączenia funkcji routera). Tak więc aby nie tworzyć kilku podsieci lepiej będzie kupić switch. Choć oczywiście można też wziąć router (nawet z WiFi) i wyłączyć w nim DHCP, nadać adres z puli w której jest Horizon i będzie to wszystko działać jako jedna sieć.
Najlepszym wyjściem jest wydębić od UPC router ConnectBox (compal) i wyłączyć wifi w horizonie. W tym compalu jest bardzo dobry zasięg i dwuzakresowe wifi ac, a jakby Ci nie pasowało to włączasz w nim tryb bridge i montujesz swój router.
Zrestartuj parę razy Horizona (żeby mieli w systemie) i zadzwoń że masz problemy z wifi i chcesz żeby dołożyli oddzielny router bo masz zasięg kiepski...
Zrestartuj parę razy Horizona (żeby mieli w systemie) i zadzwoń że masz problemy z wifi i chcesz żeby dołożyli oddzielny router bo masz zasięg kiepski...
to durny pomysłNajlepszym wyjściem jest wydębić od UPC router ConnectBox (compal) i wyłączyć wifi w horizonie. W tym compalu jest bardzo dobry zasięg i dwuzakresowe wifi ac, a jakby Ci nie pasowało to włączasz w nim tryb bridge i montujesz swój router.
jak upc to tylko o cisco trzeba ich cisnąć
Żeby dostać Cisco to trzeba być na wypowiedzeniu i mieć dużo czasu do zmarnowania na rozmowy z działem utrzymania klienta. Ciężko sam modem wywalczyć, a jak marioo944 chce kupować router to ten compal jest ok. Niedawno kupiłem Asusa rt-ac1200g+ za ok 350zl, miał mieć dobry zasięg (4 zewnętrzne anteny 5dbi) a jest gorszy od gratisowego routera od upc...
nie prawda ) nie byłem na wypowiedzeniu ale fakt 3 miesiace walkiŻeby dostać Cisco to trzeba być na wypowiedzeniu i mieć dużo czasu do zmarnowania na rozmowy z działem utrzymania klienta. Ciężko sam modem wywalczyć, a jak marioo944 chce kupować router to ten compal jest ok. Niedawno kupiłem Asusa rt-ac1200g+ za ok 350zl, miał mieć dobry zasięg (4 zewnętrzne anteny 5dbi) a jest gorszy od gratisowego routera od upc...
Ja mam compala na net 250 i mam po WiFi zawsze powyżej 200, często dochodzi do 250. Mogę go przestawić w tryb modemu i od paru miesięcy posiadania jeszcze się nie zawiesił. Do tego ma naprawdę dobry zasięg a jak padnie to dzwonie z aferą i mi wymieniają.
Nie warto się szarpać z nimi o Cisco, chyba że ktoś lubi.
Nie warto się szarpać z nimi o Cisco, chyba że ktoś lubi.
hitron... to jest to dziadostwo nowe z upc
Nie wiem czy przez "dziadostwo" wyrażasz jednocześnie opinię o jakości tego urządzenia
No może w domu ci działa - u mnie było 100 urządzeń za tym hitronem i był on skonfigurowany jako modem i było to rok temu ponad... może coś się zmieniło, ja mam nie miłem wspomnienia - w okresie moich testów sami pracownicy upc przyznali iż hitron ma problem z tak dużym ruchem i sie poprostu zatyka
No taka ilość urządzeń to już wyzwanie. Odnosiłem się do scenariusza podanego w tym wątku. Z tego co wyczytałem w pierwszym poście założyłem scenariusz domowy. Btw: w obecnej wersji firmware'u nie ma możliwości przełączenia w tryb bramy. Ale gdzieś wyczytałem, że takowa opcja się pojawia przy wykupieniu stałego IP. Ja mam tylko publiczne ale zmienne (choć i tak wcale się nie zmienia
).
Dzięki panowie za ciekawą dyskusję, pomoc i propozycję. Podłączyłem ten oto switch:TP-Link Switch 8 portów 10/100/1000Mb/s TL-SG1008D i wszystko śmiga jak należny, póki co
co prawda wykorzystuje na razie niewiele możliwości qnapa ale to się zmieni na pewno w najbliższym czasie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam