Rozwiązany Upgrade CPU w TS-509 Pro

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika jarlath, 24 Styczeń 2009.

Ładowanie...
  1. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:29
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    W najbliższy wtorek moja sieć tym razem domowa wzbogaci się o TS-509PRO. Ponieważ nie jest to jak ostatnio sprzęt do firmy - mogę sobie pozwolić na eksperymenty. Pierwszą rzeczą, którą planuję zmienić jest ilość pamięci RAM. Na 100% można rozbudować pamięć przez dodatkowe gniazdo znajdujące się na płycie głównej do 2GB. Nie do końca wiem jeszcze czy pamięć tam zastosowana to DDR2-800 czy inna. Dodatkowo na forum QNAP (https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=6&p=48106) znalazłem informację jakoby pamięć można rozszerzyć nie do 2 ale do 4GB.
    Pozostaje jeszcze pytanie czy poruszył już ktoś temat z upgrade CPU? Podstawka aż się prosi, żeby wrzucić tam coś ciekawego... ewentualny problem z chłodzeniem można rozwiązać niskoprofilowym systemem chłodzenia z obudów rack 1U.
    Może cały temat to przerost formy nad treścią ale mam pewne plany wobec tego urządzenia i dodatkowa pamięć oraz moc będzie przydatna.
     
  2. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    02:29
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Tutaj jest foto QNAP'a oraz troszkę o zainstalowanym sprzęcie
    Link1
    Link2

    Modyfikując sprzęt stracisz gwarancję. Też po skończonej gwarancji przewiduję instalację procesora Core 2 Duo (ponoć się da) i 2 GB RAM
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:29
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Da sie... :) Sam mialem TS-509 z upgradem RAM'u do 2gb natomiast nie upgradowalem procka. W TS-639 byl jeden slot na pamieci, wywalilem stara kostke 1GB i wlozylem 2GB... hula :D
     
  4. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    02:29
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Z tego, co zrozumiałem to w 509 jest tylko jeden slot na pamięć.
     
  5. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:29
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    W temacie gwarancji myślę, że upgrade pamięci nie ma na nią zbytnio wpływu. Z procesorem to inna bajka. TS-509PRO ma dwa gniazda pamięci SODIMM. Wbrew temu co piszą na podanej przez Silas'a stronce wydawało mi się, że pamięci tam zainstalowane to 800MHz (w poście wskazują na 677MHz).

    Pozdrawiam
     
  6. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    02:29
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Aby zrobić upgrade pamięci trzeba otworzyć obudowę. Przynajmniej u mnie jest na obudowie plomba gwarancyjna
     
  7. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:29
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Plomba nie plomba - jak pochodzi z tydzień to się go otworzy. Pomijając już fakt, że jest ona tak założona (przynajmniej w moim przypadku), że nie ma problemu z bezpiecznym otwarciem :). To jakiem pamięci mam kupować DDR2-677 czy DDR-800 ??. QNAP'ik już dyski synchronizuje :)

    Pozdrawiam.
     
  8. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    02:29
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Jak się dyski zesynchronizuja wyłącz urządzenie i zobacz, jaka jest oryginalna. Wątpię aby system wykorzystywał 800 MHz. Jeżeli kupisz taka pamięć to powinna działać również jako 667 MHz
     
  9. WRaq
    Offline

    WRaq Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Styczeń 2009
    Wiadomości:
    26
    Miejscowość:
    Zielona Góra
    Local Time:
    01:29
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-509 Pro 10 Mbps
    I co bawił się ktoś z wymianą procka i dokładaniem RAM'u?

    Z tego co poczytałem na innych forach to dorzucenie RAM'u nie stanowi żadnego problemu. Co z prockiem? <wstydnis>
     
  10. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:29
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Zgodnie z rozpoczętym tematem - racja kiedyś planowałem taką rozbudowę. Okazało się jednak, że nie spełnia on do końca moich oczekiwań i część usług poszła na odrębny serwer, który w tej roli spisuje się znakomicie. Na chwilę obecną obciążenie procesora i pamięci skutecznie zniechęca do niepotrzebnych modyfikacji.
    Poczytaj dłuuuugi wątek https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=97&t=10638, piszą, że zadziałało E7400
     
  11. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    02:29
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    A jak wygląda kwestia dołożenia pamięci w modelach x59? Jest taka możliwość?

    Napiszcie jeśli macie jakieś informacje na ten temat
     
  12. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:29
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Jest tylko jeden slot pamięci. Z tego co wyczytałem gdzieś max 2GB. Z CPU oczywiście nie ma co kombinować, zresztą w TS-509 też zrezygnowałem :-(
     
  13. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    02:29
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Widze, ze kolega tez ma TS-459. Kiedys pisalem o tym, ale kiepsko z odpowiedzia bylo. Jak Ci dziala przycisk szybkiego kopiowania? U mnie za nic nie chce przekopiowac czegokolwiek z pendrivea, pomimo prawidlowych (tak mi sie wydaje) ustawien. Testowales to?
     
  14. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:29
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Tego elementu nie testowałem ponieważ go nie używam. Sprawdze jak będę w domu... odezwę się jak będą jakieś wnioski.
     
  15. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    02:29
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    I pojawily sie jakies wnioski?;)
     
  16. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:29
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Jeszcze nie - w domu będę w sobote...
     
  17. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:29
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Cześć,
    Przetestowałem "zdalnie". Ustawienia:
    Kod (Text):
    1. Copy from the front USB storage device to the USB directory of the internal disk.
    2. Backup method: ADD DIRECTORY Back up data to the newly created directory on the destination sharing folder
    Kod (Text):
    1. OS ver: 3.2.2 Build 0128T.
    Wciśnięcie przycisku COPY na obudowie powoduje niemal natychmiastową akcję zgodną z oczekiwaniem. Tworzy katalog YYYYMMDD jako podkatalog udziału [USB] i kopiuje zawartość pendrive do tego katalogu.
     
  18. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    02:29
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    To ja juz nie mam pojecia co u mnie jest nie tak. Po wlozeniu pena przez chwile miga dioda USB, by po chwili zgasnac. Kiedy wcisne przycisk COPY nic sie nie dzieje. Kiedy przytrzymam dluzej (ok. 2 sekund) dioda USB zaczyna migac po chwili sie wylaczyc. A w logach caly ten proces wyglada tak:
    Kod (Text):
    1.     2010-03-26  14:19:27    System  127.0.0.1   localhost   [USBDisk1] Device removed successfully.
    2.     2010-03-26  14:18:52    System  127.0.0.1   localhost   [USBDisk1] Device detected. The file system is ntfs.
    3.     2010-03-26  14:18:45    System  127.0.0.1   localhost   [USB One Touch Copy] USB copying failed. (USB mount point does not exist!)
    4.     2010-03-26  14:18:45    System  127.0.0.1   localhost   [USB One Touch Copy] Copying from [USBDisk1] to [Download] started.
    5.     2010-03-26  14:18:41    System  127.0.0.1   localhost   [USBDisk1] Device detected. The file system is ntfs.
    I co z tym zrobic?
     
  19. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    01:29
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Dziwna informacja:
    Kod (Text):
    1. USB mount point does not exist!
    Czy normalnie dajesz rade podmontować pendrive i odczytywać z niego dane ?
    Dla porównania mój log:
    Kod (Text):
    1.  
    2.     12:04:18    System  127.0.0.1   localhost   [USBDisk1] Device removed successfully.
    3.     12:04:15    System  127.0.0.1   localhost   [USBDisk1] Device ejected.
    4.     12:03:15    System  127.0.0.1   localhost   [USB One Touch Copy] Copying from [USBDisk1] to [Usb] completed.
    5.     12:03:07    System  127.0.0.1   localhost   [USB One Touch Copy] Copying from [USBDisk1] to [Usb] started.
    6.     12:02:47    System  127.0.0.1   localhost   [USBDisk1] Device detected. The file system is fat.
     
  20. z-ka
    Offline

    z-ka Moderator Contributor

    Dołączył:
    5 Luty 2009
    Wiadomości:
    274
    Local Time:
    02:29
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Kod (Text):
    1. USB mount point does not exist!
    Ta informacja pojawia sie w momencie kiedy wciskam przycisk kopiowania na Qnapie. Spojrz na czas w jakim pojawiaja sie komunikaty. Po prostu nie ma zadnej reakcji na wcisniecie przycisku.

    Natomiast kiedy probuje kopiowac przez WebFile Managera tu nie ma najmniejszych problemow. Ten sam pendrive jest widoczny i bez najmniejszego problemu mozna wszystko przekopiowac. Dziwne. I koncza mi sie pomysly co tu moze byc nie tak. Masz jakies sugestie co tu jeszcze ruszyc? Moze prawa dostepu? Napisz jakbys mial jakas sugestie.
     

Poleć tę stronę