Rozwiązany Utrata danych

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Moyrez, 22 Listopad 2013.

Ładowanie...
  1. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Kod (Text):
    1. /proc on /proc type proc (rw)
    2. devpts on /dev/pts type devpts (rw)
    3. sysfs on /sys type sysfs (rw)
    4. tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,size=64M)
    5. none on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
    6. /dev/md9 on /mnt/HDA_ROOT type ext3 (rw,data=ordered)
    7. /dev/md1 on /share/MD1_DATA type ext4 (rw,usrjquota=aquota.user,jqfmt=vfsv0,user_xattr,data=ordered,delalloc,noacl)
    8. /dev/md13 on /mnt/ext type ext3 (rw,data=ordered)
    9. tmpfs on /.eaccelerator.tmp type tmpfs (rw,size=32M)
    --- Połączono posty, 23 Listopad 2013, Data oryginalnego postu: 23 Listopad 2013 ---
    done i co dalej?

    A możesz mi zdradzić tak na przyszłość (odpukać) co to się podziało z tym ustrojstwem ?

    Wszystkie problemy jak sięgam pamięcią zaczęły się od czasu update do QTS 4.0.5
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Odłącz i zatrzymaj macierz md1
    Kod (Bash):
    1. umount /dev/md1            # odmountuj urzadzenie
    2. mdadm -S /dev/md1          # zatrzymaj wolumin macierzy RAID
    Złóż macierz RAID na nowo na podstawie urządzeń z poprzedniej konfiguracji (md1 w /proc/mdstat)
    Kod (Bash):
    1. mdadm --assemble /dev/md0 /dev/sda3 /dev/sdb3
    Proces składania macierzy zajmie trochę czasu, a więc nie wykonuj żadnych innych operacji na serwerze oraz nie wyłączaj go. Przebieg procesu będziesz mógł nadzorować mdadm lub z patrząc na status w mdstat
    Kod (Bash):
    1. mdadm --detail /dev/md0
    2. cat /proc/mdstat
    Przyłącz macierz :)
    Kod (Bash):
    1. mount /dev/md0 /share/MD0_DATA
    --- Połączono posty, 23 Listopad 2013, Data oryginalnego postu: 23 Listopad 2013 ---
    Jak status?
     
    • Piwo Piwo x 1
  3. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Robię backup jeszcze, ale szczerze to chyba czasowo wyjdzie na to samo jak zapuszczę format i skonfiguruję całość od nowa
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie! Tak się nie dowiemy co było przyczyną.

    Logi znajdują się na woluminie MD1.
    Dlatego po ponownym przyłączeniu macierzy, wgraj QNAP Diagnostic Tool i wygeneruj dumpy. Zresetuj serwer NAS i po ponownym uruchomieniu wygeneruj dumpy drugi raz. Oba zrzuty logów wrzuć w załącznik...
    --- Połączono posty, 23 Listopad 2013, Data oryginalnego postu: 23 Listopad 2013 ---
    Jak status? Pamiętaj, że jest jeszcze QNAP Live Support, który zdalnie może naprawić Twój problem - a właściwie z tego co się dowiedziałem zrobić właśnie to co Ci napisałem :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jeszcze jade z backupem...
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    W między czasie zapoznaj się z tym. :D
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    To w między czasie zapytam... Czy miałeś może kiedyś uruchomione np. dwa woluminy RAID w serwerze? :)
     
  8. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nic mi o tym nie wiadomo. Do czasu az zrobilem update do 4.0.5 wszystko chodzilo cacy a potem sie zaczelo od tego poprzedniego problemu jak nie można było odłączyć dysku do przeskanowania a wczoraj te zaginione dane.
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zgrywasz już trochę te dane :p
    ... a tu się okaże, że macierz złoży się sukcesywnie w 3min ;)
     
  10. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    To jest ponad 2T to troche to trwa. Należe do osób, które JUŻ robią backupy ;)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  12. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Poleciał proces składania macierzy. Zapuściłem też te dwa polecenia do sprawdzania statusy z tym, że nie wiem, w którym miejscu pokazuje ile jeszcze zostało do końca.
    Tu jest to co wypluł system:
    Kod (Text):
    1. # mdadm --detail /dev/md0
    2. /dev/md0:
    3.         Version : 1.0
    4.   Creation Time : Fri Sep 27 18:35:39 2013
    5.     Raid Level : raid1
    6.     Array Size : 2928697536 (2793.02 GiB 2998.99 GB)
    7.   Used Dev Size : 2928697536 (2793.02 GiB 2998.99 GB)
    8.   Raid Devices : 2
    9.   Total Devices : 2
    10.     Persistence : Superblock is persistent
    11.  
    12.     Update Time : Sat Nov 23 19:00:58 2013
    13.           State : clean
    14. Active Devices : 2
    15. Working Devices : 2
    16. Failed Devices : 0
    17.   Spare Devices : 0
    18.  
    19.           Name : 1
    20.           UUID : 68adc8c3:a5b9b074:0c96302c:a9754530
    21.         Events : 26274
    22.  
    23.     Number  Major  Minor  RaidDevice State
    24.       2      8        3        0      active sync  /dev/sda3
    25.       1      8      19        1      active sync  /dev/sdb3
    26.  
    27. # cat /proc/mdstat
    28. Personalities : [linear] [raid0] [raid1] [raid10] [raid6] [raid5] [raid4] [multipath]
    29. md0 : active raid1 sda3[2] sdb3[1]
    30.       2928697536 blocks super 1.0 [2/2] [UU]
    31.      
    32. md256 : active raid1 sdb2[1] sda2[0]
    33.       530112 blocks super 1.0 [2/2] [UU]
    34.       bitmap: 0/1 pages [0KB], 65536KB chunk
    35.  
    36. md13 : active raid1 sda4[0] sdb4[1]
    37.       458880 blocks [2/2] [UU]
    38.       bitmap: 0/57 pages [0KB], 4KB chunk
    39.  
    40. md9 : active raid1 sda1[0] sdb1[1]
    41.       530048 blocks [2/2] [UU]
    42.       bitmap: 0/65 pages [0KB], 4KB chunk
    43.  
    44. unused devices: <none>
    45.  
     
    Last edited: 23 Listopad 2013
  13. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ten wynik wskazuje przyłączone urządzenia do macierzy. Nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić mount md0 pod MD0_DATA :p
     
  14. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    to mamy jakiegoś liptona...
    Kod (Text):
    1. # mount /dev/md0 /share/MD0_DATA
    2. mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/md0,
    3.       missing codepage or other error
    4.       In some cases useful info is found in syslog - try
    5.       dmesg | tail  or so
    Dodatkowo obawiam się, że wszystkie dane poszły... siną w dal bo pod sftp ani pod md0_data ani pod md1_data nic nie ma :'(
     
    Last edited: 23 Listopad 2013
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Żaden lipton... Linux się odezwał i jego system plików, który nie można zamontować bez wcześniejszego sprawdzenia po awarii (chyba). :p
    Kod (Bash):
    1. e2fsck /dev/md0
     
  16. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Kod (Text):
    1. # e2fsck /dev/md0
    2. e2fsck 1.41.4 (27-Jan-2009)
    3. Volume1: clean, 539827/91525120 files, 306206002/732174384 blocks
    i?
     
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  18. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    ..i po mount:
    Kod (Text):
    1. # mount /dev/md0 /share/MD0_DATA
    2. mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/md0,
    3.       missing codepage or other error
    4.       In some cases useful info is found in syslog - try
    5.       dmesg | tail  or so
     
  19. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    K... sorry... Zapomniałem... Nie można urządzenia mapować w lokalizację bez określenia formatu.
    Kod (Bash):
    1. mount -t ext3 /dev/md0 /share/MD0_DATA
    ... lub dla ext4
    Kod (Bash):
    1. mount -t ext4 /dev/md0 /share/MD0_DATA
    --- Połączono posty, 23 Listopad 2013, Data oryginalnego postu: 23 Listopad 2013 ---
    I jak?
     
  20. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    01:49
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Poszło !!! QTS pokazuje mi, że volumen jest nieaktywny i nie mogę zainstalować QDT.
    Robić restart?
     
    Last edited: 23 Listopad 2013
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.