Rozwiązany Utrata danych

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Moyrez, 22 Listopad 2013.

Ładowanie...
  1. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Kod (Text):
    1. /proc on /proc type proc (rw)
    2. devpts on /dev/pts type devpts (rw)
    3. sysfs on /sys type sysfs (rw)
    4. tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,size=64M)
    5. none on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
    6. /dev/md9 on /mnt/HDA_ROOT type ext3 (rw,data=ordered)
    7. /dev/md1 on /share/MD1_DATA type ext4 (rw,usrjquota=aquota.user,jqfmt=vfsv0,user_xattr,data=ordered,delalloc,noacl)
    8. /dev/md13 on /mnt/ext type ext3 (rw,data=ordered)
    9. tmpfs on /.eaccelerator.tmp type tmpfs (rw,size=32M)
    --- Połączono posty, 23 Listopad 2013, Data oryginalnego postu: 23 Listopad 2013 ---
    done i co dalej?

    A możesz mi zdradzić tak na przyszłość (odpukać) co to się podziało z tym ustrojstwem ?

    Wszystkie problemy jak sięgam pamięcią zaczęły się od czasu update do QTS 4.0.5
     
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Odłącz i zatrzymaj macierz md1
    Kod (Bash):
    1. umount /dev/md1            # odmountuj urzadzenie
    2. mdadm -S /dev/md1          # zatrzymaj wolumin macierzy RAID
    Złóż macierz RAID na nowo na podstawie urządzeń z poprzedniej konfiguracji (md1 w /proc/mdstat)
    Kod (Bash):
    1. mdadm --assemble /dev/md0 /dev/sda3 /dev/sdb3
    Proces składania macierzy zajmie trochę czasu, a więc nie wykonuj żadnych innych operacji na serwerze oraz nie wyłączaj go. Przebieg procesu będziesz mógł nadzorować mdadm lub z patrząc na status w mdstat
    Kod (Bash):
    1. mdadm --detail /dev/md0
    2. cat /proc/mdstat
    Przyłącz macierz :)
    Kod (Bash):
    1. mount /dev/md0 /share/MD0_DATA
    --- Połączono posty, 23 Listopad 2013, Data oryginalnego postu: 23 Listopad 2013 ---
    Jak status?
     
    • Piwo Piwo x 1
  3. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Robię backup jeszcze, ale szczerze to chyba czasowo wyjdzie na to samo jak zapuszczę format i skonfiguruję całość od nowa
     
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nie! Tak się nie dowiemy co było przyczyną.

    Logi znajdują się na woluminie MD1.
    Dlatego po ponownym przyłączeniu macierzy, wgraj QNAP Diagnostic Tool i wygeneruj dumpy. Zresetuj serwer NAS i po ponownym uruchomieniu wygeneruj dumpy drugi raz. Oba zrzuty logów wrzuć w załącznik...
    --- Połączono posty, 23 Listopad 2013, Data oryginalnego postu: 23 Listopad 2013 ---
    Jak status? Pamiętaj, że jest jeszcze QNAP Live Support, który zdalnie może naprawić Twój problem - a właściwie z tego co się dowiedziałem zrobić właśnie to co Ci napisałem :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jeszcze jade z backupem...
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  6. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    W między czasie zapoznaj się z tym. :D
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    To w między czasie zapytam... Czy miałeś może kiedyś uruchomione np. dwa woluminy RAID w serwerze? :)
     
  8. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nic mi o tym nie wiadomo. Do czasu az zrobilem update do 4.0.5 wszystko chodzilo cacy a potem sie zaczelo od tego poprzedniego problemu jak nie można było odłączyć dysku do przeskanowania a wczoraj te zaginione dane.
     
  9. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zgrywasz już trochę te dane :p
    ... a tu się okaże, że macierz złoży się sukcesywnie w 3min ;)
     
  10. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    To jest ponad 2T to troche to trwa. Należe do osób, które JUŻ robią backupy ;)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  11. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  12. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Poleciał proces składania macierzy. Zapuściłem też te dwa polecenia do sprawdzania statusy z tym, że nie wiem, w którym miejscu pokazuje ile jeszcze zostało do końca.
    Tu jest to co wypluł system:
    Kod (Text):
    1. # mdadm --detail /dev/md0
    2. /dev/md0:
    3.         Version : 1.0
    4.   Creation Time : Fri Sep 27 18:35:39 2013
    5.     Raid Level : raid1
    6.     Array Size : 2928697536 (2793.02 GiB 2998.99 GB)
    7.   Used Dev Size : 2928697536 (2793.02 GiB 2998.99 GB)
    8.   Raid Devices : 2
    9.   Total Devices : 2
    10.     Persistence : Superblock is persistent
    11.  
    12.     Update Time : Sat Nov 23 19:00:58 2013
    13.           State : clean
    14. Active Devices : 2
    15. Working Devices : 2
    16. Failed Devices : 0
    17.   Spare Devices : 0
    18.  
    19.           Name : 1
    20.           UUID : 68adc8c3:a5b9b074:0c96302c:a9754530
    21.         Events : 26274
    22.  
    23.     Number  Major  Minor  RaidDevice State
    24.       2      8        3        0      active sync  /dev/sda3
    25.       1      8      19        1      active sync  /dev/sdb3
    26.  
    27. # cat /proc/mdstat
    28. Personalities : [linear] [raid0] [raid1] [raid10] [raid6] [raid5] [raid4] [multipath]
    29. md0 : active raid1 sda3[2] sdb3[1]
    30.       2928697536 blocks super 1.0 [2/2] [UU]
    31.      
    32. md256 : active raid1 sdb2[1] sda2[0]
    33.       530112 blocks super 1.0 [2/2] [UU]
    34.       bitmap: 0/1 pages [0KB], 65536KB chunk
    35.  
    36. md13 : active raid1 sda4[0] sdb4[1]
    37.       458880 blocks [2/2] [UU]
    38.       bitmap: 0/57 pages [0KB], 4KB chunk
    39.  
    40. md9 : active raid1 sda1[0] sdb1[1]
    41.       530048 blocks [2/2] [UU]
    42.       bitmap: 0/65 pages [0KB], 4KB chunk
    43.  
    44. unused devices: <none>
    45.  
     
    Last edited: 23 Listopad 2013
  13. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ten wynik wskazuje przyłączone urządzenia do macierzy. Nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić mount md0 pod MD0_DATA :p
     
  14. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    to mamy jakiegoś liptona...
    Kod (Text):
    1. # mount /dev/md0 /share/MD0_DATA
    2. mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/md0,
    3.       missing codepage or other error
    4.       In some cases useful info is found in syslog - try
    5.       dmesg | tail  or so
    Dodatkowo obawiam się, że wszystkie dane poszły... siną w dal bo pod sftp ani pod md0_data ani pod md1_data nic nie ma :'(
     
    Last edited: 23 Listopad 2013
  15. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Żaden lipton... Linux się odezwał i jego system plików, który nie można zamontować bez wcześniejszego sprawdzenia po awarii (chyba). :p
    Kod (Bash):
    1. e2fsck /dev/md0
     
  16. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Kod (Text):
    1. # e2fsck /dev/md0
    2. e2fsck 1.41.4 (27-Jan-2009)
    3. Volume1: clean, 539827/91525120 files, 306206002/732174384 blocks
    i?
     
  17. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  18. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    ..i po mount:
    Kod (Text):
    1. # mount /dev/md0 /share/MD0_DATA
    2. mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/md0,
    3.       missing codepage or other error
    4.       In some cases useful info is found in syslog - try
    5.       dmesg | tail  or so
     
  19. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 805
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +1 508 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    K... sorry... Zapomniałem... Nie można urządzenia mapować w lokalizację bez określenia formatu.
    Kod (Bash):
    1. mount -t ext3 /dev/md0 /share/MD0_DATA
    ... lub dla ext4
    Kod (Bash):
    1. mount -t ext4 /dev/md0 /share/MD0_DATA
    --- Połączono posty, 23 Listopad 2013, Data oryginalnego postu: 23 Listopad 2013 ---
    I jak?
     
  20. Moyrez
    Offline

    Moyrez System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    8 Wrzesień 2013
    Wiadomości:
    140
    Miejscowość:
    Kraków
    Local Time:
    22:50
    Oceny:
    +27 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Poszło !!! QTS pokazuje mi, że volumen jest nieaktywny i nie mogę zainstalować QDT.
    Robić restart?
     
    Last edited: 23 Listopad 2013